Bombay Bicycle Club flikt het

Londenaren bevestigen status als een van de grootste bands van het festival

Jens van Pieterson | Foto's: Jan Rijk ,

Waar er omtrent de live-reputatie van Bombay Bicycle Club nogal wat twijfels zijn, is de act die de Londenaren neerzetten er eentje waarmee alle twijfels in een klap mee weggenomen kunnen worden. Bombay Bicycle Club wist wat ze moesten doen en deden dat op het juiste moment.

GEZIEN
Bombay Bicycle Club, vrijdag 11 mei, Paard van Troje (grote zaal)

MUZIEK

De band staat al een een aantal jaar bekend om kwakkelende live-performances, maar een start als in het Paard van Troje gisteravond zal niet snel vergeten worden. Er wordt geopend met de prachtige single ‘How can you swallow so much sleep’ van hun nieuwste album ‘A Different Kind Of Fix’  waarmee de toon van de avond meer dan gezet is. Frontman Jack Steadman (zang en gitaar) van de Londonse indierockformatie neemt zijn mannen op sleeptouw en danst en springt over het podium heen. Er wordt voornamelijk oud werk gespeeld dus de nieuwste fans van de band moeten even wachten tot er recenter werk de revue passeert. Vol zelfvertrouwen, vrijwel foutloos en met een dosis lef slaat de band zich door het eerste deel van hun optreden.

PLUS
Het nieuwere werk slaat duidelijk beter aan in de zaal. ‘Dust on the ground’ van hun debuutalbum ‘I Had The Blues, But I Shook Them Loose’ uit 2009 is een hoogtepuntje te nomen, maar wanneer het recentere ‘Ivy & gold’ wordt ingezet is de band niet meer te houden. Lachend en springend gaan de mannen over het podium. De vreugde is zichtbaar en het publiek host en springt. Halverwege gooit drummer Suren de Sarem er nog een puike drumsolo uit en lijkt de avond niet meer stuk te kunnen. Zanger en gitarist Steadman trapt zelfs meerdere keren de snoeren uit de effectenpedalen van zijn gitaar. Het enthousiasme is overduidelijk zichtbaar.

MIN
Tegen het eind van hun ruim een uur durende optreden zakken de mannen in. Het lijkt alsof de trukendoos leeg is en de band op zoek moet naar andere manieren om het gevoel in de zaal vast te houden. Soms komt het ietwat geforceerd over en blijven de heren met een strak gezicht richting de podiumvloer kijken. Gelukkig wordt er afgesloten met de zomerhit ‘Shuffle’ uit 2011 en het vrolijke pianodeuntje maakt veel goed.

CONCLUSIE
Na jaren van meedraaien in de top van de Britse indierockscene begint Bombay Bicycle Club zich te settelen als een van de grotere. Vol zelfvertrouwen speelt de band foutloos de avond door. De organisatie staat goed en de bandleden weten van elkaar wat ze verlangen. Bombay Bicycle Club is een goed geoliede machine die heel wat jaren kan blijven draaien op het allerhoogste niveau.

CIJFER
7,5