Beth Jeans Houghton zit zichzelf in de weg

Vriendinnetje van Peppers-zanger Anthony Kiedis mist overtuigingskracht

Jens van Pieterson | Foto's: Jan Rijk ,

Tien minuten later dan gepland betreedt de Britse singer-songwriter Beth Jeans Houghton (22) het podium van het Nutshuis. Er waren wat misverstanden over de begintijd en ze lag naar eigen zeggen tien minuten eerder in haar pyjama nog te slapen. Een voorbode van de drie kwartier die volgde.

GEZIEN
Walk The Line 2012, vrijdag 11 mei, Nutshuis

MUZIEK
Houghton maakt naar eigen zeggen ‘zoete folkmuziek’ en daar wijkt ze in het gehele optreden dan ook niet vanaf. Het achtergrondkoortje dat gevormd is door de 4-koppige band (met Houghton op slaggitaar) is een warme aanvulling op de stem van de blondine die tot ongekende hoogtes weet te reiken. Na een ietwat knullig begin waarbij ook een aantal ongemakkelijke stiltes vallen tussen de nummers door probeert Houghton er een leuk feestje van te maken door onder meer de veelvuldige interactie met het publiek.

PLUS
De 22-jarige Houghton is een charmante verschijning met haar witblonde haar, knalrode lippenstift en bloemetjesjurk. Op haar elektrische gitaartje speelt ze er vrolijk op los en dat werkt, zeker in het begin, goed op het publiek. De roffelende drums en af en toe een trompet brengen sporadisch een glimlach op het gezicht. Na ieder nummer bedankt ze met haar zoetsappige meisjesstem voor de aandacht wat het geheel iets aandoenlijks meegeeft. Het vrolijke ‘Dodecahedron’ van haar debuutalbum ‘Yours Truly, Cellophane Nose’ dat begin dit jaar uitkwam laat ongetwijfeld veel monden openvallen vanwege de hoogtes die ze weet te bereiken. Een hoogtepuntje.

MIN
Door de veelvuldige interactie met het publiek zit Houghton zichzelf bij tijden en wijlen in de weg. Het publiek lijkt niet altijd te snappen waar ze heen wil en door de soms langdurige onderbrekingen tussen de nummers door zorgt de uit Newcastle afkomstige Houghton er zelf voor dat er geen flow wordt gecreëerd. Na een half uur van het drie kwartier durende optreden (dat ook nog eens tien minuten later begon) is het toch echt gedaan en heeft Houghton er ook niet veel trek meer in. Dat is jammer, want ze kan met haar aandoenlijke verschijning ongetwijfeld meer harten veroveren.

CONCLUSIE
Beth Jeans Houghton moet beter kunnen dan wat ze in het Nutshuis liet zien. Dat het geluid niet altijd meezit (de hoge tonen van de folkmuziek in combinatie met de hoge zaal) en de toetsenist die niet te horen is, is haar vergeven, maar met zo’n charmante verschijning en een bovennatuurlijk hoge stem zou je dit formaat zaal in je greep moeten kunnen houden. Houghton is een eenhapscracker die niemand met een voldaan gevoel achter laat. Jammer.

CIJFER
6