LVC laat optreden omstreden reggaezanger Sizzla doorgaan LVC laat optreden omstreden reggaezanger Sizzla doorgaan

Gezamenlijke verklaring van poppodia en organisator Mojo Concerts

, Remco van der Ham

LVC laat optreden omstreden reggaezanger Sizzla doorgaan

Gezamenlijke verklaring van poppodia en organisator Mojo Concerts

Remco van der Ham ,

Het optreden van de Jamaicaanse reggaezanger Sizzla aanstaande dinsdag 3 april in het LVC Leiden gaat gewoon door, dat verklaart het LVC in een gezamenlijke verklaring met de Melkweg, De Oosterpoort, Heidegger, Mojo Concerts en Jazz and Jamm Entertainment. “De afgelopen weken is rumoer ontstaan rondom het vermeend homofobe karakter van Sizzla. De betrokken podia en organisatoren betreuren de ontstane ophef, maar staan achter hun beslissing om betreffende artiest te boeken en het optreden te laten plaatsvinden” aldus de verklaring.

De ophef doet meteen denken aan Parkpop 2010, toen het optreden van de eveneens Jamaicaanse ster Beenie Man werd afgelast vanwege de ophef die ontstond rond de vermeende homohater. Dit keer gaat de ophef over Sizzla die al lange tijd omstreden is vanwege zijn homofobe teksten. Homobelangenorganisatie COC Nederland wil dan ook dat de geplande optredens in Nederland de komende dagen worden afgelast. “De podia steunen met het boeken van deze artiest indirect het homogeweld in Jamaica”, aldus het COC vandaag in de Spits.

Organisator Mojo Concerts en de verschillende poppodia waar Sizzla de komende dagen optreedt, erkennen dat de reggaeartiest in het verleden omstreden teksten heeft gezongen, maar dat deze nummers al jaren geleden van zijn repertoire zijn geschrapt. “Sizzla is één van de belangrijkste reggae-artiesten van de afgelopen decennia en als culturele instellingen programmeren wij Sizzla primair om dit artistieke belang. Wij hechten grote waarde aan de vrijheid van meningsuiting, maar weren artiesten die aanzetten tot haat en geweld of op andere wijze de wet overtreden.”

In 2007 heeft een aantal prominente reggaeartiesten, onder wie Sizzla, de Reggae Compassionate Act (RCA) ondertekend. “Deze verklaring, waarin de artiesten stellen zich te willen richten op het uitdragen van een boodschap van liefde en niet aan te willen zetten tegen haat of geweld tegen welke groep dan ook, is breed gerespecteerd.” Sinds het ondertekenen van de verklaring heeft Sizzla diverse keren in Nederland opgetreden. “Geen van deze eerdere optredens heeft tot discussie of reacties geleid en bij geen van deze optredens was sprake van het uiten van teksten die in strijd waren met de RCA. Wij hebben dus geen enkele reden om aan te nemen dat de artiest zich deze keer niet aan de RCA zal houden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag