Eerste editie Jazz Unlimited met Eef Albers, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen Eerste editie Jazz Unlimited met Eef Albers, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen

“Wat is die gozer nu van plan?”

, Vera de Jonckheere| Foto’s: Jan Piet Hartman

Eerste editie Jazz Unlimited met Eef Albers, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen

“Wat is die gozer nu van plan?”

Vera de Jonckheere| Foto’s: Jan Piet Hartman ,

Drie gevestigde namen uit de Haagse muziekpaleizen Golden Earring en het Koninklijk Conservatorium vonden elkaar tijdens een eerste cross-over concert. Méér graag, zegt Den Haag. Op woensdag 28 maart vond in het Paardcafé de eerste van een reeks Jazz Unlimited avonden plaats met gitarist Eef Albers, drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen.

Het is niet van symboliek ontbloot dat het gelegenheidstrio opent met ‘Come together’ van The Beatles. Rinus Gerritsen, Cesar Zuiderwijk en Eef Albers geven hiermee impliciet aan dat uiteenlopende speelstijlen, opleiding en achtergrond aan muzikale samensmelting niet in de weg hoeven staan. Eef, eigenzinnig individualist, virtuoos, op zoek naar technische perfectie samen met Rinus en Cesar die de kracht en intensiteit van samenspel in het gouden collectief van Golden Earring met zich meebrengen. Wat meer heb je nodig?

Stevie Wonder en Sly Stone passeren en ook ‘New York state of mind’ staat op het improvisatieprogramma. Op het podium wordt afgetast en zoekend rondgekeken -  verwarring, ontzag en herkenning wisselen elkaar af. Rinus kan in één blik feilloos de zinnen: ‘Wat is die gozer nu van plan?’ of: ‘Hoe zou Jaco Pastorius dit opgelost hebben?’ tot uitdrukking brengen en ook Cesars expressieve kwaliteiten zijn onvolprezen. De brede grijns en elastische wenkbrauwen waarop hij het patent heeft, weerspiegelen een breed palet van totale verbijstering tot intense voldoening. Eef raakt in dankbare trance: hij stijgt naar grote hoogten vanaf de solide basis van de Earring. Tijdens een nummer van Weather Report krijgt Rinus wat meer ruimte. Jeff Beck wordt eer bewezen en dan ter afronding een tribute aan Jimi Hendrix. Fire spat van het podium en eindelijk krijgt Cesar de ruimte voor een (te korte) solo. In de grande finale krijgt het trio vleugels op Hendrix’ ‘Little wing’.

De unieke samenkomst staat in het teken van aftasten en zoeken, waarbij zo nu en dan een diamantje begint te flonkeren. Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk stellen zich in de samenwerking kwetsbaar én open op. Rinus vindt deze wijze van spelen: “gaaf, spannend als je ’t niet meer precies weet. Misschien moeten we dit vaker doen om het meer bodem te geven.” Cesar prijst zich gelukkig: “Dat ik als drummer niets met akkoorden en noten heb te maken.” Eef Albers neemt op onnavolgbare wijze de leiding, maar spreekt na het optreden zijn grote waardering uit voor de tegemoetkomendheid van de Haagse rockgiganten Rinus en Cesar en hun onvoorwaardelijke bereidheid het muzikale avontuur aan te gaan.

Gezeten op gammele stoelen rond de tafel in het souterrain-met-kookgelegenheid (Cesar, bevlogen kok: “Waarom stoppen ze ons toch altijd in de keuken?”) smeden de  heren hun plannen voor volgende optredens van het trio in oprichting. Aan gewillige podia bestaat in Den Haag gelukkig geen gebrek. Eef Albers heeft er zeker oren naar. De ervaren docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag weet als geen ander dat je met Rinus en Cesar véél meer in huis haalt dan de helft van de Earring. 3voor12 Den Haag kijkt reikhalzend uit naar de aankondiging van een zomers Slightly Revisited door het Eef Albers Trio, featuring Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag