Dyzack en Groove Embassy winnen tour op Balkan Dyzack en Groove Embassy winnen tour op Balkan

Niet één maar twee winnaars tijdens showcase The Hague Music Export

, Remco van der Ham | Foto’s: Peter Nuijen

Dyzack en Groove Embassy winnen tour op Balkan

Niet één maar twee winnaars tijdens showcase The Hague Music Export

Remco van der Ham | Foto’s: Peter Nuijen ,

Voor de tweede keer organiseerden Platform Spartak en The Hague Music Export van het Haags Pop Centrum (HPC) een showcase avond waarbij een Haagse band/act een tour langs drie festivals op de Balkan kon winnen. Afgelopen zaterdag 17 maart ging deze ‘strijd’ tussen Dyzack, Atlantic Attraction, Groove Embassy, Woot en NiCad. En uiteindelijk besluit de jury niet één maar twee winnaars aan te wijzen.

De vijf acts spelen vanavond elk een korte van 20 minuten en het niveau van de avond is behoorlijk hoog. Singer-songwriter Erik Hofland aka Dyzack opent de avond met een aantal nummers van zijn meest recente album ‘This Mangy Soul’, en maakt ook dit keer weer indruk. Maar wanneer niet eigenlijk? Het programma vervolgt met twee 3voor12 Den Haag Selecteert acts. Allereerst Atlantic Attraction, waarvan de gitarist door ziekte moest afhaken vanavond. Zijn vervanger weet het echter goed op te vangen en de band geeft een solide optreden met catchy indiepopsongs. Groove Embassy, de 3voor12 Den Haag Selecteert act van deze maand, is qua stijl anders dan de rest van de acts vanavond. De groovende funkpop met een dikke knipoog naar Jamiroquai doet het goed bij het aanwezige publiek dat voorzichtig begint te bewegen.

Grote Prijs van Nederland winnaar Woot is de volgende in de line-up, en voorafgaand aan de avond misschien wel de gedoodverfde winnaar. De psychedelische rock a la Uriah Heep en The Doors wordt goed uitgevoerd maar de band lijkt vanavond niet boven zichzelf uit te kunnen stijgen, zoals dat een week eerder op Club 3voor12 Den Haag wel gebeurde. Afsluiter van de avond is NiCad, net als tijdens het optreden onlangs in het Korzo Theater ook vanavond met ‘invaldrummer’ Francesco de Rubeis. De band heeft weer een scala aan instrumenten uit de kast getrokken waarmee NiCad, op af en toe wat feedback in de vorm van gepiep, weer een bijzonder optreden neer weet te zetten.

Terwijl de bezoekers naar het videomateriaal van Bombay Show Pig, de winnaar van vorig jaar, op de Balkan mag kijken, gaat de jury in beraad. Deze jury bestaat uit Koen ter Heegde (Platform Spartak), Alessandra Verrucci (Balkan Streets Festival) en Mathias Janmaat (Bombay Show Pig), en na afloop van het tourverslag komen de drie het podium op voor de uitslag. Het is overigens niet alleen de jury die bepaald wie er naar de Balkan mag, ook de organisaties van de drie Balkan Streets Festivals, in de landen Servië, Bosnië en Kroatië, hebben hun invloed kunnen uitoefenen op de keuze. Uiteindelijk blijkt dat niet één maar twee acts dit jaar naar de Balkan mogen; Dyzack en Groove Embassy.

Groove Embassy en Dyzack zullen tussen 20 juni en 5 juli op het podium staan op de festivals in Vranje (Servië), Tešanj (Bosnië) en Vukovar (Kroatië). Voor hun tour zullen ze een op maat gemaakte workshop krijgen, om hun tour te plannen en organiseren. De artiesten moeten namelijk zelf de tickets en overnachtingen boeken, maar krijgen van The Hague Music Export (THME) financiële middelen beschikbaar gesteld om hun tour op poten te zetten. De optredens op de Balkan worden verzorgd door Platform Spartak en het Balkan Streets Festival.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag