Businessplan helpt THE ARC om Nederland te veroveren

“Ik heb me een jaar opgesloten, met een bezoek aan de huisarts als gevolg”

Loïs Koot en Marije Pluym | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Zijn bekendheid begon met het winnen van het programma Rock Nation en zijn plek als bassist in de band Stereo. Vier jaar later heeft hij dankzij Stereo een netwerk opgebouwd en is hij met zijn nieuwe band THE ARC hard op weg om Nederland te veroveren. Althans, dat zegt zijn zorgvuldig geschreven businessplan. Noah Smith heeft de afgelopen vier jaar niet stil gezeten en dat mondt uit in een nieuwe pop/hiphopband met hem als frontman. 3voor12 Den Haag sprak met Noah Smith.

“In mijn tijd bij Stereo heb ik vooral heel veel aan netwerken gedaan. Ik heb geld kunnen verdienen en heb veel geleerd”, aldus Noah. “Eind 2009 ben ik gaan brainstormen en is mijn businessplan tot stand gekomen.” In januari 2011 is Stereo gestopt, deels door Noah zelf. Hij, maar ook zangeres Astrid, was er klaar mee. “Toen de band stopte ben ik gelijk naar mijn oude tourmanager gegaan en haalde hem over om mij met THE ARC te helpen. Er doen bekende artiesten aan mee en zelf heb ik er enorm veel vertrouwen in. Ik heb me een heel jaar lang opgesloten en alleen maar geschreven, dag en nacht. Op een gegeven moment belandde ik bij de huisarts.”

THE ARC zit vol met muzikanten die veel ervaring hebben. Zo zit ook voormalig Stereo-lid Jean-Baptiste Zablone in de band. Maroen Franse van Maroen en Roger Steward van The Hot Stewards. Robin Faas, de oude drummer van Destine, vergezelt de mannen op de drums. De eerste single ‘It’s okay’ is ingezongen door Jessie Nambiar van Valerius. “Dat ging niet allemaal even gemakkelijk. We zijn nu al een jaar bezig en enkele maanden voor de single release party in LVC aankomende donderdag doet Universal moeilijk.” De zanger van Valerius mag namelijk niet meer samenwerken met artiesten die niet bij Universal zitten. “Wat baalde ik daar van! Ik hoop dat Universal ziet dat we serieus bezig zijn en ze er spijt van krijgen, want het nummer is gewoon perfect voor op de radio.”

Smith is ervan overtuigd dat THE ARC een heel eigen stijl heeft. “Ik rap op mijn eigen manier, maar we maken ook gebruik van gitaren, waardoor het een hardere sound krijgt. Wij zijn misschien niet radioproof en daarom hebben we, doordat we het ook een gaaf nummer vinden, gekozen voor ‘It’s okay’. Dit is het meest ‘commerciële’ nummer wat we hebben”, laat Noah weten. THE ARC is gewiekst bezig, de eerste twee singles die ze willen uitbrengen zijn radioproof, maar daarna wordt het steeds wat alternatiever.

Terwijl de eerste single nog niet eens officieel is uitgebracht, staat er in het almachtige businessplan van Smith ook wanneer het album moet uitkomen. 30 november is de geplande datum, de geboortedag van zijn moeder. De cd gaat ‘Happy’ heten en het nummer met dezelfde naam, gaat ook over zijn moeder. De band is het kindje van Noah. “Ik dacht eerst aan de naam ‘Noah’s Arc’, maar dan lijkt het net alsof ik een begeleidingsband heb. Dat wilde ik niet. Iedereen mag ideeën inbrengen.” De bandleden houden van hiphop, rock en hardcore. “In plaats van verschillende dieren op de boot, hebben wij juist verschillende muziekstijlen. Het mooie daaraan is dat je jezelf kan blijven vernieuwen.”

THE ARC is hard aan het werk. Elke avond repeteren ze. Alles moet dan ook wel perfect zijn als het vijftal in het LVC staat.  “We hebben veel zelfspot en humor. Niet te serieus, maar wel stoer. Ik houd van interactie met het publiek, dus dat gaat donderdag goed komen”. Enkele weken geleden was de rapper best zenuwachtig. Jessie mocht niet meezingen, dus moest alles weer opnieuw worden opgenomen. “Nu heb ik alweer zoveel met de band gerepeteerd en gespeeld, dat ik op hen vertrouw. Dat geeft mij rust.”

De single release party van de beginnende band met frontman Noah is donderdag 15 maart. Tijdens hun party van de eerste single ‘It’s okay’ spelen ze zo’n drie kwartier. Ga jij er heen, mail THE ARC je bevestiging en misschien ben jij wel de eigenaar van één van de honderdvijftig singles. Op = op!

Meer info over THE ARC