Afscheid van Two Way Radio met debuutalbum

Album grotendeels gratis te downloaden

Remco van der Ham ,

Zowel goed als slecht nieuws rondom de deels Haagse formatie Two Way Radio vandaag. Niet alleen verschijnt vandaag het eerste officiële album ‘Golden Record’, maar de band heeft ook besloten ermee te stoppen. Vanaf vandaag is het album verkrijgbaar als fysieke cd en als download via iTunes. Daarnaast zal het grootste deel van het album een maand lang gratis te downloaden zijn.

Madeleine van Geuns, één van de drie zangeressen van Two Way Radio en de Haagse vertegenwoordiger binnen de band, laat weten dat de band er eind vorig jaar mee besloot te stoppen. “We hebben eigenlijk in november al de knoop doorgehakt. We moesten een keuze maken, waar liggen de prioriteiten binnen de band?” Gitarist Dorus Eggermont vertelt op MusicFromNL het volgende over het stoppen van de band: "Nadat we ons ruim zeven jaar lang omhoog hebben gevochten, en daarbij de nodige hoogtepunten hebben behaald, waren we moe gestreden. Wij zien het uitbrengen van het album met zestien gloednieuwe nummers als een afsluiting met een absoluut hoogtepunt."

Naast Madeleine en Dorus bestond Two Way Radio uit de zangeressen Dominique Top en Tessa Belinfante, toetsenist Nelson Eggermont en drummer Flip van Schil. In 2008 werd de EP ‘The Big Leap’ gepresenteerd in een uitverkochte Melkweg en in 2009 won de band zowel de jury- als de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland. Madeleine: “We wilden zo graag meer bereiken met de band. Op de grotere podia spelen. Maar het lukte maar niet. We werden ook niet genoeg op de radio gedraaid. En dan ga je jezelf afvragen of je het er allemaal nog wel voor over hebt. Ik woon zelf in Den Haag en anderen wonen in Amsterdam en Hilversum. Ook zijn de meesten van ons nu afgestudeerd en dan ga je toch nadenken over je prioriteiten.”

Waarom het uiteindelijk niet gelukt is met Two Way Radio, weet Madeleine niet. “Ik wou dat ik het wist. We hebben zo ontzettend hard ons best gedaan.” De band neemt nu afscheid met het uitbrengen van het eerste volledige album ‘Golden Record’. “We willen dit gewoon nog aan zoveel mogelijk mensen laten horen.” Toen het besluit om te stoppen met de band definitief werd, waren de opnames al achter de rug. “We wilden wel alsnog het album uitbrengen. We hebben er zo hard aan gewerkt en we zijn er ook erg trots op.” Op het album staan in totaal zestien nummers, waaronder de single ‘Flatscreen hero’. Single ‘Not what I want’ is enkel in een akoestische versie te vinden op het album. “Dat is een nummer die we niet zelf hebben geschreven, en we wilden op dit album alleen maar eigen materiaal hebben.”

Dertien van de zestien nummers zijn een maand lang gratis te downloaden via de Soundcloud website van Two Way Radio. Daarnaast is het album verkrijgbaar via iTunes en als fysieke cd.