Torus en Atlantic Attraction winnen Grote Prijs van Zuid-Holland 2012

Red Light Babies wint publieksprijs, FilosofischeStilte wordt derde

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het eerste weekend van juni stond de afgelopen dagen in het teken van de finales van de Grote Prijs van Zuid-Holland. In de categorieën Urban, Bands, Singer-songwriter en Dance/Producers streden de Zuid-Hollandse acts om de hoofdprijs. Op vrijdag 1 juni won Pure The Artist in de categorie Urban. Een dag later was het de beurt aan Atlantic Attraction in de categorie Bands, waarbij de Haagse band Red Light Babies de publieksprijs binnen wist te slepen. In de categorie Singer-songwriter won Wolf in Loveland en vandaag vielen de Haagse producers Torus (eerste plaats) en FilosofischeStilte (derde plaats) in de prijzen in de categorie Dance & Producers.

De eerste finale van in totaal vier finales vond vrijdag 1 juni plaats in de Unie in Rotterdam waar de zes finalisten de strijd met elkaar aangingen. De finale was al geruime tijd uitverkocht. De jury bepaalde uiteindelijk dat Pure The Artist er met de hoofdprijs vandoor ging. De winnaar werd geprezen om de dynamische en funky ritmesectie en de charismatische frontman. De tweede plaats ging naar Ron-le-Bass en de derde plaats naar Billy. Rapper Persoonlijk (PSL) uit Capelle a/d IJssel had overduidelijk de meeste fans meegenomen en won daarmee de publieksprijs. De overige finalisten waren JR de Regelneger en Capitol Hill.

De finale in de categorie Bands vond op zaterdag 2 juni plaats in LantarenVenster in Rotterdam. Door de catchy nummers en zeer strak samenspel oordeelde de jury dat Atlantic Attraction de finale mocht winnen. De tweede plaats ging naar de rauwe alternatieve rockband Colt Nevada uit de Bollenstreek en de derde plek was voor Duncan Idaho. De publieksprijs werd gewonnen door Red Light Babies. Tijdens de avond werd er ook nog een extra prijs beschikbaar gesteld Dutch School of Popular Music, namelijk deelname aan hun Summercamp  vol met workshops en coaching. Deze prijs ging naar de zangers van Red Light Babies (Frank) en Passages (Sander). De overige finalisten waren JR & the Mutations en Passages.

De derde finale stond zondag 3 juni in het teken van de categorie Singer-songwriter en vond plaats in Rotown in Rotterdam. De jury verkoos na uitvoerig overleg voor Wolf in Loveland uit Rotterdam, dat werd geprezen om de ontwapende presentatie en mooie harmonieën. De tweede prijs ging naar The Yes Please, het enige solo-optreden van de avond. De singer-songwriter ging bovendien ook met de publieksprijs naar huis. De derde prijs ging naar Sara Bonne, eveneens uit Rotterdam. De Haagse acts Abel Splinter en The Candides en de uit Delft afkomstige Jana vielen vanavond niet in de prijzen.

Zojuist is de winnaar in de categorie Dance & Producers bekend gemaakt door middel van een videoverslag (zie hieronder). Hierin was te zien dat de jury de Haagse producer Torus aanwees als winnaar in deze categorie. “De meest verrassende set van de finale. Torus geeft op een originele manier invulling aan het geluid van nu”, aldus de jury. De tweede plaats ging naar Get Lounged ft. Mai uit Gouda en de derde plaats was voor de eveneens Haagse producer FilosofischeStilte. De uti Delft afkomstige producer Nour Fawzi wist de meeste stemmen binnen te slepen en ging daardoor met de publieksprijs naar huis. Boulders Below uit Rotterdam en Generate uit Den Haag wisten niet in de prijzen te vallen. Bekijk hieronder de juryrapporten en de prijsuitreiking.