Typhoon is de baas van I Love Hiphop Typhoon is de baas van I Love Hiphop

Zonnige dag vol hiphop in het Zuiderpark

, Remco van der Ham

Typhoon is de baas van I Love Hiphop

Zonnige dag vol hiphop in het Zuiderpark

Remco van der Ham ,

Op de een na laatste dag van de Hiphop 10-daagse vond in het Haagse Zuiderpark de vierde editie van I Love Hiphop plaats. Na drie edities op de Bink36, was het zaterdag 23 juni de eerste keer dat het festival in het Zuiderpark werd gehouden op de dag voor Parkpop. Dit keer geen internationale namen op het programma, maar een overwegend Haags programma. Typhoon blijkt de perfecte afsluiter en maakt veel indruk met zijn optreden.

Het festival gaat al vroeg van start. Om 12.00 uur spinnen de eerste dj’s de platen en warmen de breakdancers zich op voor de komende battles. De optredens van D.Lipps, Kleine Viezerik en Dichter x Boah vormen vervolgens de opmaat van het live programma. Het weer is perfect met een lekker zonnetje en de sfeer op het festivalterrein is relaxt. In de Bboy Arena wordt er lustig op los gedanst tijdens de breakdance battles. Hier worden de eerste rondes, achtste finales en kwartfinales gehouden. Aan het eind van de middag staan de halve finale en finale gepland op het hoofdpodium van het festival. Rondom de breakdancevloer staan grote houten schotten waar verschillende graffitiartiesten hun kunsten vertonen.

Voor Jimmy G is zijn optreden op I Love Hiphop extra bijzonder. Vandaag presenteert hij namelijk officieel zijn nieuwe album ‘De Nachtwaker’. Dankzij de videoclips bij ‘Loop je mee’ en ‘Voor m’n stadje’ hebben we hier de afgelopen weken al een voorproefje van gehad. Toch doet de Haagse rapper niet alleen nieuwe tracks vandaag. Zo komt bijvoorbeeld ook ‘Nanana’ voorbij. Ook de hiphopcollega’s van Kingstreet worden nog even het podium opgetrokken om het gezamenlijke nummer ‘Rijders’ uit te voeren. Het optreden duurt maar een kwartier, maar smaakt zeker naar meer. Lees van de week ook het interview met Jimmy G over zijn nieuwe album op 3voor12 Den Haag.

Het programma gaat verder met de Haagse rappers DNG en Vinny. Ook DNG krijgt een kwartier podiumtijd, Vinny als winnaar van de Road to Parkpop 2011 een kleine 20 minuten. Vrij korte sets dus, maar zo kunnen de hiphopartiesten zich wel beperken tot hun beste materiaal. DNG brengt vandaag vooral materiaal van zijn album ‘Regardless’, waarvoor hij zijn voormalig collega-rapper Cavy G van Coup deVillz als back-up mee heeft genomen. DNG is een van de weinige artiesten vandaag die in het Engels rapt, en bewijst met een sterk optreden tot een van de beste hiphopartiesten van Den Haag en misschien zelfs Nederland te horen.

Na afloop van de finale van de breakdance battles is het de beurt aan Vinny. We wachten nog altijd op de release van ‘Afrikaan Zonder Baan’, maar die schijnt er binnenkort toch echt aan te komen. Met zijn vaste metgezellen Mr. Sloppy achter de laptop en Die als back-up mc laat hij maar weer eens zien een terechte winnaar van de Road to Parkpop te zijn. De heren hebben er zichtbaar plezier in en dat straalt over op het publiek.

Na alle ‘tape-acts’ is Gery Mendes aka GMB een fijne afwisseling. De rapper, bekend van onder andere Kyteman’s Hiphop Orkest (‘She blew like trumpets’), heeft namelijk een volledige live band bij zich. Het bewijst maar weer eens de toegevoegde waarde van live muzikanten, want het optreden is meteen een stuk dynamischer dan bij de voorgangers. Mendes heeft sterke nummers, een goede band en zelf een goede flow in zijn raps. Daarnaast weet hij ook het publiek goed bij zijn optreden te betrekken. Een fijne opmaat naar het afsluitende optreden van Typhoon.

Na een korte instrumentale intro komt Glenn de Randamie oftewel Typhoon het podium opgelopen en meteen is duidelijk dat hier een artiest van formaat staat. Typhoon heeft een bepaalde natuurlijke charme die in combinatie met zijn enthousiaste performance onweerstaanbaar is voor het publiek. Binnen no time staat iedereen tegen de hekken gedrukt en als Typhoon wil dat de handen in de lucht gaan of dat er meegezongen wordt, dan gebeurt dat ook. Zijn debuutalbum ‘Tussen Licht en Lucht’ stamt alweer uit 2007 en op een EP met New Cool Collective na is er geen solowerk meer van hem verschenen. Met de Fakkelteitgroep bracht hij sindsdien nog wel een aantal releases uit. De set van vandaag bestaat uit veel materiaal van zijn soloalbum, zoals ‘Brand los’. Het nummer ‘Bumaye’ zorgt voor de climax in de set. Een meer dan waardige afsluiter van I Love Hiphop.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag