Parkpop 2012 belicht: Bettie Serveert Parkpop 2012 belicht: Bettie Serveert

“We kwamen er achter dat we net zo chaotisch zijn als destijds”

, Cok Jouvenaar

Parkpop 2012 belicht: Bettie Serveert

“We kwamen er achter dat we net zo chaotisch zijn als destijds”

Cok Jouvenaar ,

Bettie Serveert is een gevestigde naam. Dit jaar is het op de kop af twintig jaar geleden dat debuutalbum ‘Palomine’ het licht zag. Ter ere hiervan speelt de band het album integraal tijdens enkele optredens. Op Parkpop zal dit voor het laatst zijn. In originele bezetting met Berend Dubbe achter de drums.

Voor de jongere onder ons even een tijdbeeld. 1992: De wereld staat in brand door oorlog in voormalig Joegoslavië, Amsterdam wordt getroffen door de Bijlmerramp, Euro Disney in Parijs opent zijn deuren en Ellen van Langen wint Goud op de Olympische Spelen. Muzikaal ziet het er als volgt uit: De wereld is in de ban van grunge, Eddie Vedder zet Pearl Jam met één sprong op Pinkpop op de kaart, ‘It’s my life’ van Dr. Alban is de zomerhit en 2Unlimited ons beste exportproduct. Parkpop kent dat jaar een recordaantal bezoekers (500.000) door invoering van de OV-studentenkaart. In november 1992 verschijnt ‘Palomine’, van Bettie Serveert, en het gaat snel met de band. Deze speelt in het voorprogramma van Bob Dylan, op Pinkpop, krijgt Amerika aan de voeten en krijgt de BV Popprijs. ‘Palomine’ is een klassieker en staat op nummer twee in de lijst van beste Nederpopplaten ooit.

Het idee om deze plaat integraal te spelen komt niet van de band zelf. We vroegen het frontdame Carol van Dijk en gitarist Peter Visser. Carol: “Omdat we vorig jaar twintig jaar bestonden kwam festival Into The Great Wide Open met dit verzoek. Dit festival was al uitverkocht en we kregen veel protest van fans uit Amerika en Engeland. ‘Leuk dat jullie dit gaan spelen, maar wij kunnen er niet meer heen!’ Dus besloten we nog één zo’n show te doen in Paradiso. Déze zomer is ‘Palomine’ twintig jaar of we niet nog een keer dit wilde doen. We hebben gezegd ‘we doen het nog twee keer!’, het moet wel iets speciaals blijven. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de mensen. Parkpop wordt de laatste Palomine-show.”

De bandleden hebben de plaat weer onder de loep genomen. Carol: “Sommige liedjes zoals ‘Kid’s allright’, ‘Tom Boy’ en ‘Palomine’ zijn we blijven spelen. Iedere keer met een andere drummer. Die gaven er een eigen draai aan. We wilden terug naar de oorspronkelijke versie. Ik kwam erachter dat ik sommige teksten wat had veranderd en dat we nog net zo chaotisch zijn als destijds. We mogen nog steeds op het moment zelf gaan improviseren.” Peter: “Ik heb mijn oude pedaaltjes van toen uit de kast gehaald. De gitaar van toen heb ik helaas niet meer.” Carol gaat verder; “Palomine is live opgenomen in een korte tijd. Er is niet veel meer dan dat er is. Het is heel puur en zo wordt het ook gespeeld. We kunnen kijken of we de oude backdrop kunnen vinden. Het grote oranje doek.”

Het woord palomine bestaat niet. Carol: “Het is ‘pal of mine’, in Amerika zeggen ze ook ‘he’s a pal ‘o mine’.” De link met de hond op de hoes is dan zo gemaakt. De beste vriend van de mens. “Vlak voor die plaat uitkwam moest er een hoes omheen. We hadden onze zinnen gezet op een foto van een kunstenares, maar we hadden geen geld. Dat speelgoedhondje zat altijd op de drums van Berend, als een soort vijfde bandlid. Voor de foto hebben we een bevriende fotograaf gebeld en klaar. De hele uitwerking duurde twintig minuten.”

De band werkt momenteel aan de nieuwe plaat. Deze ligt in het verlengde van het vorige album ‘Pharmacy of Love’ “We komen net uit België en hebben daar in vijf dagen tijd de muziek opgenomen. Eind van het jaar zullen de eerste dingen wel naar buiten komen.” Enthousiast gaat Carol verder: “De mensen die de vorige plaat leuk vonden, zullen deze ook wel leuk vinden. Hij is wat ruiger, wat steviger.” Peter valt bij: “De teksten zijn explicieter dan op de vorige plaat. Carol laat het achterste van haar tong zien. De teksten zijn veel directer, agressiever en botter ook wel. Ik heb ook lekker veel treitergitaren er in zitten. Bij de vorige plaat zeiden we ‘dit is de hardste plaat die we ooit hebben gemaakt’, maar deze gaat er echt overheen.”

Bettie Serveert speelt zondag 24 juni om 16.55 uur op de Jupiler Stage in het Zuiderpark

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag