Parkpop 2012 belicht: Amy MacDonald Parkpop 2012 belicht: Amy MacDonald

“Parkpop wordt heel spannend”

, Judith Laanen

Parkpop 2012 belicht: Amy MacDonald

“Parkpop wordt heel spannend”

Judith Laanen ,

Het derde album van Amy MacDonald, ‘Life In A Beautiful Light’, ligt als ze op Parkpop speelt krap twee weken in de schappen. 3voor12 Den Haag sprak met de Schotse schone over haar nieuwe plaat en hoe rondjes rijden in een auto je kan inspireren.

De 24-jarige Amy MacDonald, die in 2007 doorbrak met debuutalbum en gelijknamige eerste single ‘This is the life’, ging toen ze jonger was altijd met vrienden naar het Schotse T In The Park festival. “Daar hadden we altijd een geweldige tijd. Daarom is het voor mij heel spannend om naar festivals te gaan als artiest, omdat ik dus ook de kant van de bezoeker ken.” De eerste keer dat ze naar T In The Park ging was meteen bijzonder voor Amy. Ze zag een optreden van de Schotse band Travis, wiens tweede album ‘The Man Who’ (1999) op dat moment haar favoriete album was. “Hun optreden inspireerde me om mezelf gitaar te leren en liedjes te gaan schrijven.”

Parkpop wordt vooral heel spannend. Dat zal namelijk één van de eerste keren worden dat ze nummers van haar nieuwe album ‘Life In A Beautiful Light’ ten gehore gaat brengen. De eerste single heet ‘Slow it down’. “Dat nummer heb ik geschreven nadat ik een stukje was gaan rijden, en ik me heel erg geïnspireerd voelde. Ik dacht: ik moet naar huis en een liedje schrijven. Ik weet niet wat me zo inspireerde, maar ik schreef dus ‘Slow it down’. Naderhand bedacht ik me dat het wel eens helemaal niet over alleen maar rondrijden zou kunnen gaan, maar dat het eigenlijk over mezelf ging. Ik heb namelijk een jaar vrij genomen om dit album te schrijven. Mensen denken weleens: oh, je moet altijd in de spotlights blijven en je kunt nooit meer dan een paar maanden wegblijven, maar ik ben het daar niet mee eens. Dit nummer gaat erover dat het goed is om even gas terug te nemen.”

Een ander nummer van het album dat een diepere betekenis heeft voor Amy is ‘Fourth of July’. “Ik zat de tiende herdenking van 9/11 te kijken en het maakte me heel verdrietig. Ik wilde niet aan al dat verdriet denken, maar aan de goede dingen. Ik dacht toen aan de eerste keer dat ik met mijn familie naar New York ging. Dat voelde toen alsof ik op een filmset aan kwam. Ik was zo overweldigd en verrast door deze geweldige dag. Het was die dag Onafhankelijkheidsdag, vier juli dus, en er was prachtig vuurwerk. Ik besloot een liedje te schrijven over alle goede dingen die de stad betekent voor zoveel mensen.”

Positief blijven, daar gaat het om. En laat Amy dat positivisme nou ook meenemen uit de inspirerende ervaringen en mooie herinneringen die ze heeft van optredens op buitenlandse festivals. Het leukste daaraan vindt Amy dat je een veel breder publiek kunt aantrekken, zoals op Parkpop. Amy weet dat het een groot en gratis festival is, vooral dat laatste vindt ze goed. “Dat betekent dat mensen die normaal niet kunnen komen, nu wel kunnen komen. Je bereikt dus meer mensen.” Nu is het alleen nog hopen op mooi weer en genoeg tijd om andere artiesten te zien, want nieuwe bands ontdekken doet ze als festivalganger graag: “Ik heb alleen geen idee of het gaat lukken, want mijn schema is altijd zo hectisch!”

Amy MacDonald speelt om 20.30 uur op de Staedion Stage

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag