Parkpop 2012 belicht: Adam Ant

“100% live, ass kickin’ rock & roll!”

Frank Veldkamp ,

Als zijn alter ego Adam Ant en met begeleidingsband The Ants scoort de Brit Stuart Goddard (1954) begin jaren tachtig een handvol hits. Zijn extravagante uiterlijk (een kruising tussen Jack Sparrow en Assepoester), popsongs met een flinke dosis punkinvloeden én de opkomst van MTV zijn de ingrediënten voor het succes waarbij imago en uiterlijk minstens zo belangrijk blijken als muzikale inhoud. Op Parkpop verschijnt de prince charming van weleer als Adam Ant & The Good, The Mad & The Lovely Posse voor een potje retrocult wat je niet mag missen.

‘Stand and deliver’, ‘Goody two shoes’ en ‘Prince charming’, allen uit begin jaren tachtig, zijn de wapenfeiten waarmee Adam Ant in het collectief geheugen gegrift staat. Daarna maakt hij nog een handvol albums, maar het Adam Ant tijdperk lijkt voorbij. Gestopt als muzikant is de Brit nooit, maar uitstapjes naar televisie (‘Tales From The Crypt’), film (‘Love Bites’), theater, commercials en het schrijven van zijn autobiografie maken dat er sinds 1995 geen nieuw album meer van hem is verschenen. In 2010 start hij zijn eigen label Blue Black Hussar en besluit hij de studio weer in te duiken. “Ik schrijf nog iedere dag muziek, want dat is wat ik het liefste doe. In september komt ‘Adam Ant Is The Blueblack Hussar In Marrying The Gunner’s Daughter’ uit, mijn nieuw album. En dat wordt gelijk een dubbelaar”, vertelt Ant.

De platenindustrie is in de ruim dertig jaar dat Ant actief is enorm veranderd. “Het is een beetje als het Wilde Westen tegenwoordig. Je moet je eigen plan trekken en je eigen pad uitstippelen. Ik heb mijn nieuwe plaat precies zo opgenomen als ik dat altijd al deed en ik houd ook nog erg van vinyl. Nieuwe technologieën gebruik ik nog steeds op de traditionele manier, zolang ik mijn boodschap en muziek er maar mee naar buiten krijg.”

Zijn stijl van weleer inspireerde velen, waaronder Michael Jackson. In zijn autobiografie beschrijft Ant hoe Michael Jackson hem op een avond belt over een jasje. “Hij belde me, zei dat hij Michael Jackson was en ik dacht dat iemand een geintje met me uithaalde. Ik zei iets onaardigs en smeet de hoorn erop. Hij belde terug en ik verbrak hem weer. Even later had ik Quincy Jones aan de lijn die me uitlegde dat Michael Jackson me te pakken probeerde te krijgen. Hij wilde weten waar ik het jasje vandaan had wat ik in de video van ‘Kings of the wild frontier’ droeg.” Over het inspireren van andere muzikanten is Ant nuchter: “Iedere muziekstijl inspireert anderen en het is niet aan mij om te definiëren wie iets uit mijn stijl heeft overgenomen. Als mijn werk iemand heeft aangezet tot iets nieuws geeft me dat een goed gevoel, zolang ze er ook maar iets van zichzelf instoppen en iets nieuws creëren.”

Tot slot, wat kunnen de paar honderdduizend bezoekers verwachten van Adam’s show op Parkpop? “100% live ass-kickin’ rock ‘n’ roll - de hits van toen en een paar verrassingen!”

Adam Ant & The Good, The Mad & The Lovely Posse speelt om 19.35 uur op de Jupiler Stage.