Dansen tot de zon tevoorschijn komt met Che Sudaka

Spaanse muziek met boodschap

Loïs Koot | Foto’s: Jan Piet Hartman ,

Che Sudaka combineert Argentijnse met Colombiaanse muziek met daarbij invloeden vanuit ska, reggae, latin, rock en wereldmuziek. Een wereldse combinatie die ervoor zorgt dat niemand stil kan blijven staan. De vijfkoppige band viert het tienjarig bestaan en daarom heet hun vijfde album ‘10’. Die cd hebben zij onder hun eigen label Carvernicola Record uitgebracht.

GEZIEN
Che Sudaka, Parkpop 2012 (Jupiler Stage), zondag 24 juni om 15.35 uur

MUZIEK
Che Sudaka krijgt het voor elkaar om met zijn opzwepende muziek de mensen te laten dansen. Dat zorgt ervoor dat het zonnetje doorbreekt en tijdens het concert niet meer weggaat. De muziek heeft daarnaast ook nog een achterliggende gedachte met een belangrijke boodschap. Bijvoorbeeld over illegaliteit. De nummers worden echter wel gezongen in het Spaans, dus een cursus Spaans zou wel handig zijn.

PLUS
Che Sudaka is leuk, gezellig en maakt ontzettend dansbare muziek. De muziek is een mengelmoes. Er zijn rockende gitaarriffs te horen, het geluid van een accordeon zorgt voor een zomers tafereel in het Zuiderpark  en de twee zangers, Kachafaz en Leo, rappen er op los. De twee zangers doen een dansje waarbij de knieën richting de borst worden geschopt. Iedereen probeert het na te doen, maar dat mislukt een beetje en het ijs is gebroken. Iedereen danst. En wat maakt het uit, het is zomer. De vesten en jassen gaan uit en warempel, daar komt de zon door. Niet alleen de twee frontmannen weten het publiek op te zwepen, ook de overige bandleden klappen vaak in hun handen en dansen mee op de muziek. Niet alleen op het veld is het zomer, maar ook op het podium. In luchtige sportoutfits weten ze het hele uur springend door te komen.

MIN
Het is eigenlijk niet eens een minpunt voor Che Sudaka zelf, maar voor de Parkpopbezoekers die de Spaanse taal niet spreken. De band wilt naast gezellige klanken en rockende gitaar ook een verhaal overbrengen. In hun beste Nederlands roepen de zangers ‘geen mens is illegaal’ en zetten het nummer van Sting (‘Englishman in New York’) in, maar dan met hun eigen Spaanse tekst.

CONCLUSIE
Dat Che Sudaka een magische werking heeft op het weer en de mensen is duidelijk. Door vrolijke muziek te maken krijgen de heren iedereen, waar dan ook ter wereld, mee. De taal doet er niet toe, al nemen ze wel de moeite om er een Nederlandse zin uit te persen, dat meteen een boodschap heeft. Een goed begin van de zomer.

CIJFER
9