Cooper viert 20-jarig jubileum

“Muziek moet prioriteit nummer één zijn, anders werkt het niet”

Julie Hauber ,

“Veel mensen zien muziek maken als een middel om veel geld te verdienen of misschien dichterbij de vrouwen te komen. Wij niet. Wij doen het allemaal voor de muziek en niks anders”, vertelt René van der Zee, zanger en gitarist van Cooper. Samen met Bertus de Blaauw en Eddy van den Bos speelt hij deze maand al twintig jaar in Cooper. Vrijdagavond viert het drietal hun jubileum in de SuperMarkt.

“Toen wij twintig jaar geleden begonnen met de band hadden we natuurlijk niet verwacht dat we zo lang met elkaar zouden spelen”, zegt René. “Je begint ook geen band met het idee dat het een bepaald aantal jaren duurt.” In de twintig jaar dat Cooper bestaat kent het drietal veel hoogtepunten: er worden vijf cd's uitgebracht, de band speelt op grote festivals als South by Southwest en Noorderslag en wordt onder andere het vaste voorprogramma van Social Distortion. Daar waar veel bands moeite lijken te hebben om buiten Den Haag te spelen, weet Cooper op eigen kracht onder andere naar Italië, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk af te reizen en optredens te geven. “Leg contact met andere bands en podia en als je een paar shows kan krijgen dan moet je gewoon gaan!”, vertelt René. “Probeer wel op de kosten te letten. Mijn tip is dat je op de backline van de andere bands speelt en bij mensen thuis gaat slapen. De ene keer slaap je tussen kakkerlakken en de andere keer heb je een heerlijk bed maar het is de moeite waard.”

René's hoogtepunten zijn de optredens die zij hebben gegeven in Amerika en Zuid-Afrika. “Amerika is fantastisch, maar Zuid-Afrika heeft bij ons veel indruk gemaakt. Amerika en Zuid-Afrika zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken omdat in Zuid-Afrika de cultuur jarenlang is geboycot. In Nederland krijgen veel poppodia subsidie, terwijl dat in Amerika en Zuid-Afrika heel anders is. Doordat wij bij mensen thuis sliepen leerden wij Zuid-Afrika op een hele andere manier kennen. Het bespaart niet alleen kosten, maar je komt ook op plekken die je anders nooit zou zien. Het grappige is wel dat de shows in Amerika en Zuid-Afrika toch vergelijkbaar zijn met Nederland.  Wij stonden daar ook in kroegen als De SuperMarkt of De Paap.” In de twintig jaar dat de heren Cooper samenspelen zou je verwachten dat de band ook dieptepunten heeft gekend. Niets is minder waar: “Wij hebben nooit op het punt gestaan om uit elkaar te gaan. Muziek moet prioriteit nummer één zijn, anders werkt het niet. Er zijn wel periodes geweest waar het langere tijd stil is gebleven rondom Cooper, omdat ik bijvoorbeeld heb ben meegegaan op tour met Junkie XL.”

Terugkijkend op de vijf albums is René het minst tevreden met 'Activate' uit 2001. Daar waar Cooper bekend staat om de catchy liedjes met een gekke twist, ontbrak op ‘Activate’ naar zijn idee de scherpe rand. “’Activate’ was een reactie op onze eerste twee cd's. Bij onze liedjes is er vaak wel iets waarmee we de luisteraar op het verkeerde been zetten. Een ritmewisseling of het gebruik van een paar rare akkoorden. Bij ‘Activate’ waren deze elementen er eigenlijk niet. Het was een goed leermoment voor de daarop volgende platen.” Cooper is nu al enige tijd bezig met het schrijven van nummers voor hun zesde album. Volgens René is de sound nog steeds hetzelfde, al maakt Cooper wel een uitstapje naar de bluesmuziek. “Wij luisteren echt niet alleen maar naar punk, wij zijn echte allesvreters. Samen met Bertus luister ik de laatste tijd veel naar blues en dat sluipt er toch in. Mensen hoeven niet bang te zijn dat we onze sound zijn verloren, dat raak je na twintig jaar niet meer kwijt. Elk liedje heeft bij ons nog steeds een bepaald kenmerk waarbij de stevige powerpop niet te missen is.”

Om het 20-jarig jubileum te vieren hebben vrienden en familie van Cooper morgen een speciale avond in de SuperMarkt georganiseerd. Een deel van de avond is nog een grote verrassing voor het drietal, maar René is er wel zeker van dat het geen oeuvre-avond wordt. “We gaan sowieso vier nieuwe liedjes spelen om te laten zien dat we er nog midden in zitten. Daarnaast gaan we van alle platen behalve onze eerste cd 'Do You Know Not?' een aantal nummers spelen.” Andere bands die gaan optreden zijn Fexet, The Phoenix Explosion en Trio Escobar. “Alle bands die gaan spelen zijn goede bekenden of vrienden die goede muziek maken en weten hoe ze moeten spelen. We horen soms dat Fexet de nieuwe Cooper wordt genoemd. Dat vind ik toch wel erg leuk om te horen.” Of de show in de Supermarkt anders wordt dan een andere show daar is René wel zeker van. “We vinden het hartstikke leuk om als voorprogramma voor andere bands te spelen maar dit is toch een eigen show. Het wordt een bijzondere avond maar we vinden het eigenlijk ook een beetje eng. Ik ben toch relaxter tegenover 5.000 mensen in Italië dan wanneer ik voor allemaal bekenden moeten spelen.”

A Special Evening with Cooper
Vrijdag 8 juni 2012 @ de Supermarkt (Grote Markt)
Tijd: 19.00 uur (gratis entree)