Blitz The Ambassador heeft duidelijk wat te melden

Strak geregisseerde band mengt zware hiphop, rock, jazz en funk tot een vette performance

Cok Jouvenaar | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

Onbekend bij het grote publiek. Parkpop had zijn doorbraak kunnen zijn. Zij het niet dat het slechte weer er voor heeft gezorgd dat een groot deel van Den Haag thuis bleef. Heel erg zonde, want Blitz en zijn strakke band had veel meer publiek verdiend. Slechts een handjevol publiek durfde het wel aan om deze performer onder ogen te komen. Zij kregen dan ook waar voor het geld.

GEZIEN
Blitz The Ambassador, Parkpop 2012 (Staedion Stage), zondag 24 juni om 18.55 uur

MUZIEK

Een dikke en vette crossover van vele ‘zwarte’ stijlen. Hiphop, afrobeat, jazz, rock, blues, funk, soul en ga zo nog even door. Blitz The Ambassador moet het niet hebben van enkel zijn muziek maar juist van het geheel. Ondanks de status en invulling van sommige songs is de setting op het podium vrij klein. Geruggensteund door slechts drums, bas en gitaar preekt, rapt en zingt Blitz of het vuur aan zijn schenen staat. Het zijn echter de drie blazers die het bandgeluid en de arrangementen compleet maken. Blitz en zijn band maken geen muziek voor de geluidsdrager, maar muziek die je live moet meemaken. Moet voelen.

PLUS
Een strakke performance waar weinig op valt af te dingen. Een blazerssectie die zo op elkaar ingespeeld is dat er geen speld tussen te krijgen is. ‘Native sun’ klinkt als een soort anti-oorlogsnummer en moet het hebben van het marsritme. Om dit te completeren en luister bij te zetten doen de blazers een extra duit in het zakje. Als een klein legercorps laten zij zien dat hun instrument hun wapen is. In andere songs als ‘Radio Africa’ geven de blazers een eigen interpretatie van aerobics. Blitz is daarnaast een echte ambassadeur. Verloochend zijn Ghanese roots niet en moet de mosterd gepikt hebben van James Brown. Als een ware frontman dirigeert hij zijn band door het optreden op Parkpop. Blitz en zijn band toveren een sterk staaltje muzikale krachtpatserij in de hiphopmedley. Hier wordt gequote uit ondermeer ‘Rapper’s delight’ The Sugarhill Gang en ‘Rock da nation’ van Public Enemy. Ondanks dat het geen volle bak is, geven Blitz en co alles wat bij een festivalperformance hoort. Om over de strakke kleding van de bandleden maar te zwijgen.

MIN
Af en toe gaat het allemaal wel een beetje langs je heen en kun je niet helemaal meer volgen wat Blitz precies wil vertellen. Je moet echt bij de les blijven. Ook is het allemaal wel erg zwaar en kan het soms best wat lichtvoetiger. Daarnaast zou de zon gewoon hoog in de hemel moeten staan voor Blitz met een Zuiderpark vol publiek. Dan had dit optreden zeker voor vuurwerk dat zijn weerga niet kent gezorgd. Nu heb je het idee dat er toch wat ontbreekt.

CONCLUSIE
Deze man verdient een groter publiek. Het is genieten geblazen, maar er ontbreekt toch iets. Opzwepend is een woord dat niet mag ontbreken in deze recensie. Dat is wat het optreden van Blitz The Ambassador zeker is en hij is niet voor een kleintje vervaardigd. Deze man is tot grote dingen in staat en voor diegene die dit gemist heeft, krijgt vrijdag 6 juli een herkansing. Dan staat Blitz op het North Sea Jazz festival.

CIJFER
7