Blaudzun laat letterlijk de zon schijnen op Parkpop

Met stemmig repertoire in sfeervol concept krijgt hij Parkpop aan zijn voeten

Cok Jouvenaar | Foto’s: Jan Rijk ,

Singer-songwriter en filmer Johannes Sigmond gaat de laatste jaren door het leven als Blaudzun, ondermeer bekend geworden door zijn performance in De Wereld Draait Door. Onafscheidelijk met grote bril met zwart montuur maakt Blaudzun met zijn band een enorme indruk aan het eind van de middag. Niet door een waanzinnig vette show. Nee, gewoon door prachtige liedjes strak verpakt in een compleet ontwerp.

GEZIEN
Blaudzun, Parkpop 2012 (Staedion Stage), zondag 24 juni om 16.00 uur

MUZIEK
Sfeervolle en karakteristieke liedjes gedrenkt in britpop olie met een vleugje chanson op een bedje van theatrale franjes. Blaudzun heeft het concept van zijn liedjes goed uitgebouwd. Niet alleen heeft hij het arrangementen goed weten te verpakken, ook de aankleding van band en songs passen precies bij de persoonlijkheid van deze man. Met een zeven man sterke band om hem heen stuwt hij zijn repertoire tot grote hoogte. Niet voor niets bestaat zijn band uit een paar multi-instrumentalisten. Bijna allemaal spelen ze meerdere instrumenten: viool, percussie en mandoline of accordeon en toetsen of zelfs flugelhorn en percussie. Het bandgeluid is soms net genoeg over de top zonder ten onder te gaan in overbodige bombast. Blaudzun weet met veel inleving de liedjes goed tot leven te wekken. Zo hoor je in het nummer ‘Elephants’ de olifanten langskomen.

PLUS
Ondanks de magere opkomst in het Zuiderpark staat het vooraan de Steadion Stage aardig vol voor Blaudzun. Een duidelijke publiekstrekker. In eerste instantie heeft dit te maken met man’s performance op de publieke televisie. De band is gekleed in keurige kledij van stemmig zwart, iets wat perfect bij de liedjes van Blaudzun past. Al na het eerste nummer wordt je helemaal omarmt door de karakteristieke vocalen en theatrale invulling van de liedjes. De vriendelijke toon van Blaudzun en co doet de rest. Het spelplezier is van de gezichten af te lezen. Bij de eerste noten begint de zon over het Zuiderpark te schijnen om pas aan het eind van dit optreden weer weg te gaan. Het is dan ook niet meer dan logisch als Blaudzun een liedje opdraagt aan de zomer en om applaus vraagt voor de zon.

MIN
Echte minpunten kent de muziek van Blaudzun niet. Johannes Sigmond lijkt goed te weten wat hij doet. Sigmond is geregeld met zijn kop op televisie te zien en laat zien dat je alternatief kunt zijn zonder opsmuk. Of je nou ‘Shout’ van Tears For Fears vertolkt in DWDD of bij de avondettappe van Mart Smeets je documentaire ‘Il Lombardia’ promoot. Maar dat heeft met het optreden van vandaag niets te maken. Blaudzun is wel erg veel op de zomerfestivals is te vinden en dat maakt het feit dat Blaudzun op Parkpop staat ook weer niet zo heel bijzonder.

CONCLUSIE
Een heel goed optreden en dito performance. Zo midden op de dag weet Blaudzun te raken met muziek die doorgaans bij een festivalpubliek en rockliefhebbers maar moeilijk te verteren is. Maar Blaudzun schiet volledig raak. Zijn liedjes blijven rechtovereind staan op een buitenpodium. Primadeluxe. Niets meer aan doen.

CIJFER
8

Tags