Plein Open: vuurdoop voor nieuwe project coördinator HPC Plein Open: vuurdoop voor nieuwe project coördinator HPC

“Het wordt tijd om wat te gaan betekenen voor Den Haag”

, Peisam Tsang

Plein Open: vuurdoop voor nieuwe project coördinator HPC

“Het wordt tijd om wat te gaan betekenen voor Den Haag”

Peisam Tsang ,

Anderhalve week geleden is hij begonnen als de nieuwe project coördinator van het Haags Pop Centrum: Gideon Rozendaal. Gewapend met een boel ervaring en heel veel zin, kijkt hij uit naar Plein Open, het eerste festival onder de nieuwe vlag. Tussen het eten en een vrijwilligersvergadering door, maakt hij tijd voor 3voor12 Den Haag.

Gideon heeft hart voor de muziek; tijdens zijn studie was hij vijf jaar lang programma coördinator voor poppodium Speakers in Delft. Dat hield onder andere het samenstellen van een breed programma in, contacten onderhouden met de gemeente Delft, hoofdverantwoordelijk zijn voor productie en techniek en publiciteitswerkzaamheden. Daarnaast heeft hij onder meer de programmering gedaan van het komende Westerpop festival en heeft hij de Peter Tetteroo Bokaal voorzien van een ander jasje.

Nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is Gideon vol goede moed aan het werk gegaan bij het HPC als project coördinator. Voorheen was die functiebenaming evenementen coördinator, maar die naam dekt niet meer de lading. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar festivals, zoals The Hague Music Export. “Ik heb er behoorlijk veel zin in! Ik mag alles doen wat met muziek te maken heeft en met Den Haag. Ik woon hier sinds twee jaar en heb nog weinig voor de stad kunnen doen. Het wordt tijd om wat te kunnen betekenen. Dat draagt ook bij aan mijn identiteit als Hagenaar.”

Stressbestendig zijn is een onderdeel van de functie. “Ik heb geleerd ermee om te gaan. Onder druk werk ik nu eenmaal beter, zo lang die druk niet omslaat in stress. Ik ben zo’n enorme control freak met een ideaalplaatje voor ogen. Lukt iets niet, dan probeer ik het optimale eruit te halen door om te schakelen en daarmee genoegen te nemen.”

Over het HPC is Gideon meteen al lovend: “Ik stap echt in een warm bad. Het HPC-team heeft het goed voor elkaar. Alles is zo achtergelaten, dat ik meteen de draad op kan pikken. Onder de bezielende leiding van de vorige coördinator Vico Sneep is er een mooi programma totstandgekomen voor Plein Open. Tijdelijk zonder coördinator, heeft het team het festival verder in de steigers gezet. Het belooft een leuke editie te worden: een mooi, Haags feestje met voor iedereen wat wils. De afgelopen week houden we het weer nauwlettend in de gaten. Als we de voorspellingen mogen geloven dan wordt het een graad of twintig met nihil millimeter regen. Ook hebben we deze week bijeenkomsten onder meer met vrijwilligers. Het is geen overwerk, maar meer een leuk overleg. Als je het enthousiasme ziet van deze mensen, dan weet je waar je het voor doet. Vrijwilligers zijn belangrijk en dat zal ik nog heel vaak gaan benadrukken.”

“Ik ben al eerder op Plein Open geweest, als bezoeker en met veel plezier. Dit jaar zal ik op de dag zelf meer ondersteunend zijn, een beetje fungeren als terreinmanager, aanspreekpunt en coördinatie en samen met Rob Vondracek overzicht houden en waar nodig bijspringen. Meedenken, zodat alles op rolletjes verloopt. Eigenlijk ben ik een extra handje, want het festival had ook zonder mij kunnen draaien. Ik heb er nog niet veel voor hoeven te doen. Ik zal veel nieuwe mensen leren kennen, nieuwe indrukken krijgen en dat zet me weer aan het denken.”

Behalve het podium op het Spuiplein, is dit jaar het Turfmarktpodium teruggekeerd, dat is meer underground. Het is een mooie broeiplaats voor artiesten die ook een podium willen en verdienen en dat juich ik alleen maar toe. Ook al willen sommige acts met opzet underground blijven, toch zijn zij een deel van de Haagse muziek scene en ook erg belangrijk.”

Daarnaast apprecieert Gideon ook de Haagse bands die het op dit moment erg goed doen. “ED, Splendid, The Deaf, Bombay Show Pig, ook ben ik benieuwd hoe het met Supra Naturals verder gaat als hun plaat eenmaal uit is.” “Dit jaar staat Fexet op Plein Open, de band deed vorig jaar mee aan Stage Europe Network en toerde in het buitenland. Dit jaar waren ze voorprogramma van NOFX, het is zo leuk om ze te zien groeien. Ook De Kraaien doen het goed, altijd garant voor een over-the-top-feestje.”

“Qua muzieksmaak ben ik hedendaags zeer breed, dat moet ook wel als je programmeur bent geweest en van alles hebt moeten boeken, niet alleen live bands, maar ook salsa, dance, theater, stand-up comedy. Vroeger had ik meer een specifieke voorkeur. Ik had alles van Metallica en Iron Maiden en liep in de brugklas ook rond in shirts van Sepultura.

Op een gegeven moment leerde ik ook Nirvana te waarderen. Het is maar net hoe je je ontwikkelt en waarmee je in aanraking komt. Ik sta voor veel dingen open en dat is ook belangrijk. Eigenlijk zijn er maar twee soorten muziek: goede en slechte muziek en dat betekent voor iedereen wat anders. Nu luister ik bijvoorbeeld naar Ignite, een Amerikaanse hardcore band, maar ook naar het Zweedse Friska Viljor, een folk rock alternatief of naar het New Yorkse Taking Back Sunday. Van huis uit heb ik Gerard Joling, Frans Bauer en André Hazes meegekregen. Als ik mijn eerste doelpunt zou scoren met voetbal, zou ik een cd krijgen en dat was Joling.”

“In anderhalve week kan ik niet helemaal op de hoogte zijn van het wel en wee van de Haagse popscene, maar dat gaat echt wel komen. Als je zaadjes plant, heb je ook niet meteen een plantje. De mensen die al wel met mij in het verleden te maken hebben gehad, weten dat ik opensta voor samenwerkingen en dat ik zeer enthousiast ben.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag