Plein Open 2012 belicht: Dominatör Plein Open 2012 belicht: Dominatör

“Blazen en gas erop. Het moet gewoon kapot bij ons.”

, Julie Hauber

Plein Open 2012 belicht: Dominatör

“Blazen en gas erop. Het moet gewoon kapot bij ons.”

Julie Hauber ,

“Sommige mensen zagen onze band in het begin als een grap, maar we zijn inmiddels al tien jaar bij elkaar,” vertelt Tunus. Samen met Artur, Igör, Maarten en Mark speelt hij in het snoeiharde Dominatör. Het vijftal bracht in 2012 na acht jaar wachten hun tweede LP 'THRSHMTL' uit, een plaat met negen -zoals ze het zelf noemen- 'klappers'. Dominatör sluit zaterdag om 21.30 uur het Turfmarkt podium af op Plein Open en is klaar om het publiek omver te blazen. 3voor12 Den Haag sprak met zanger Maarten, gitarist Mark en bassist Tunus.

Dominatör is in 2002 opgericht. Maarten en Mark speelden samen in de band Deadweight en leerden via via de overige bandleden kennen. Het vijftal bracht in 2004 hun eerste CD uit. Volgens de band is de muziekstijl de afgelopen jaren veranderd. “De nummers die op de eerste plaat staan schreven we puur om op te optreden,” vertelt Maarten. “Het was destijds meer hardcore en het rammelde teveel om het metal te noemen.” Toen Igör de plaats in nam van de vorige drummer leek de muziek van de band een andere kant op te gaan. Nog hardere en snellere nummers. “De eerste keer dat we Igör in de oefenruimte zagen spelen stonden we met open mond te kijken. Het is gewoon de beste hardcore drummer van Nederland,” aldus Tunus. Volgens de bandleden dachten sommige mensen in het begin dat Dominatör een grap was. “We zien er niet uit als metalheads, maar zijn ook geen hardcoregasten,” vertelt Maarten. “We hebben geen lange haren, dragen ook geen leer. We douchen ook gewoon voordat we moeten optreden. We noemen onze muziek dan ook freshmetal.”

In 2012 kwam de LP 'THRSHMTL' uit. Een deel van de plaat is opgenomen in de slaapkamer van Igör, het andere deel in de oefenruimte. Volgens Dominatör is dit een bewuste keuze geweest. “We wilden geen overgeproduceerde plaat,” vertelt Mark. “Wat je hoort, krijg je live. We zijn blij met het eindresultaat. Er staan negen klappers op zonder opvulnummers.” De cd kreeg positieve recensies, maar volgens de band moet het balletje nog wel gaan rollen. “Ik hoef de Kuip niet vol te spelen,” vertelt Tunus. “Wij hebben niet de illusie dat we na 10 jaar de wereld gaan veroveren maar het zou wel leuk zijn om vaker op te treden.” “De fans zijn blij dat de plaat eindelijk uit is en zijn enthousiast,” vervolgt Maarten. “We zijn drie jaar bezig geweest met de plaat. We doen niet aan deadlines. Het uitbrengen van de plaat heeft ook een tijd geduurd.” Verschillende labels toonden interesse in de muziek van Dominatör. “Voor labels is het denk ik toch lastig om een band te helpen die financieel nog niks bereikt heeft,” legt Tunus uit. “Het scheen daarnaast ook dat bands die onder contract stonden bij de betreffende labels bang waren dat we groter dan hun zouden worden, misschien heeft dat wel de doorslag gegeven. Angsthazerij vind ik het.” Dominatör werkt nu samen met het label Crash Landing Records. “We hebben nu een goede deal,” vervolgt Tunus. “We hebben onze eerste plaat ook bij Crash Landing Records uitgebracht en werken weer met ze samen. Het zijn fans van het eerste uur en ze weten wat we willen.” Wanneer de volgende plaat uitkomt durft de band nog niet te zeggen. “Een goed nummer verzin je niet, dat komt tot je. Als je in de studio gaat zitten om een nummer uit te poepen, werkt dat niet,” aldus Tunus.

Dominatör speelt deze zaterdag op Plein Open. Maarten hoopt niet alleen op bekende gezichten, maar wil ook nieuw publiek kennis laten maken met de muziek van Dominatör. “Ik hoop dat het publiek flabbergasted is. Dat we ze kunnen overtuigen en omver blazen. Ik sta soms nog op het podium met verbijstering naar onszelf te kijken. Het staat echt als een huis.” Stilstaan is er zaterdag niet bij. Het vijftal hoopt niet alleen op positieve reacties maar ook op een energiek publiek. “Blazen en gas erop,” vervolgt Mark. “Het moet gewoon kapot bij ons. Wij hebben geen rookbommen zoals bij De Kraaien. Als er iets ontploft dan is het de geluidsinstallatie.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag