Neighbour Neighbour gaat verder waar So What ophield

“Ik kreeg 'So What' mijn strot niet meer uit.”

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

“Vroeger wilden we zo hard en zo snel mogelijk spelen”, vertelt zanger en gitarist Bram Wesdorp. “Bij Neighbour Neighbour draait het echt om de liedjes.” Samen met gitarist Alexander, bassist Vincent en drummer Joeri speelde hij tien jaar in de populaire Haagse band So What maar de band gaf het laatste jaar geen optredens meer. Het viertal is nu terug met de band Neighbour Neighbour. “We hebben niet alleen veel geleerd maar zijn ook volwassener geworden. We hebben de ervaring die we vroeger niet hadden waardoor we effectief te werk kunnen gaan."

So What leek de wereld te gaan veroveren: de band haalde via SellaBand 50.000 dollar binnen om hun album Tiptoes op te nemen en bracht in 2009 het debuutalbum uit. De CD werd goed ontvangen maar het verliep allemaal niet zoals de vier jongens hadden gehoopt. “We hebben teveel geluisterd naar andere mensen”, vertelt Joeri. “We waren 19 jaar en geloofden wat ons werd verteld. We hebben het gewoon stom aangepakt. De albumrelease in Amsterdam bijvoorbeeld: qua tijd en plek was het een domme beslissing. Daarnaast gebeurde er de eerste maand nadat het album uitkwam helemaal niks.” Toch heeft de band niet stil gezeten. “We hebben echt geluk gehad dat we een professioneel album hadden opgenomen,” vervolgt Alexander. “We werden bijvoorbeeld bij de Popronde 24 keer geboekt, waren te gast bij 3FM en speelden op het South by Southwest festival in Texas. “We zijn niet opnieuw begonnen,” zegt Bram. “We zijn doorgegaan alleen dan onder een nieuwe naam.” Toen de band zo'n tien nieuwe nummers had geschreven en bij elkaar zat werd het duidelijk dat niemand meer achter de naam stond. “Als er een moment was geweest om de naam te veranderen dan was dat nu,” vertelt Vincent. “Veel mensen vergeten dat So What tien jaar bij elkaar is geweest. Het was een geweldige tijd, maar we waren echt toe aan een nieuwe naam.” “Als we op het podium stonden had ik geen zin meer om te vertellen wie we waren,” vervolgt Bram. “Ik kreeg 'So What' mijn strot niet meer uit.”

De eerste kennismaking met Neighbour Neighbour was op 16 juni in de Supermarkt. De jongens speelden die avond niet alleen voor het eerst onder de nieuwe naam maar presenteerden ook een set met alleen maar nieuwe nummers. Het viertal kijkt met trots terug op een succesvolle avond. “Het optreden in de Supermarkt voelde echt als een warm welkom,” zegt Bram. “De verwachtingen waren hoog gespannen. We hadden alles zelf geregeld en speelden liedjes die niemand kende. Het was eng om weer het podium op te stappen.” Toetsenist Seppl Kretz speelde die avond ook met Neighbour Neighbour mee. Hij is volgens de jongens geen vast bandlid, maar hoort er wel bij. Bram en Alexander hebben hem leren kennen op het conservatorium. “Mensen zeiden vaak dat onze hardere liedjes iets miste. Ze waren niet bombastisch genoeg,” legt Joeri uit. “We zochten iemand die onze liedjes kon versterken. Seppl heeft een fucking mooi Hammond orgel, kan goed spelen en het klinkt stoer. We hadden niet verwacht dat het zo leuk zou zijn om met hem in de Supermarkt te spelen.” Neighbour Neighbour sluit niet uit dat Seppl vaker mee gaat spelen. “Zeker met de vijfkoppige bezetting is onze sound heel dik en kunnen we goed uitpakken op festivals. Al passen onze liedjes ook in een club of kunnen we op een intiem huiskamerconcert spelen,” vindt Bram.

De nummers van Neighbour Neighbour zijn net als bij So What nog steeds pakkend. Toch is er volgens Vincent wel wat veranderd: “Bij So What hoorde je bij elk liedje waar we fan van waren. Je kon horen dat we een periode naar The Killers, The Wombats en Arctic Monkeys luisterden. Nu hoor je de liedjes van Neighbour Neighbour en niet van iemand anders.” De band heeft demo's opgenomen maar zou het liefst een album opnemen. “Een album is het ideale kunstwerk,” vertelt Bram. “Nummers die bij elkaar passen, mooi artwork. Dan heb je echt een product.” De band ziet ook de voordelen van het uitbrengen van singles. “kijk naar F, die zijn erg goed bezig,” roept Joeri. “Op hun website staat een hele lijst videoclips en liedjes waar ze veel uit hebben kunnen halen. Het uitbrengen van losse singles is niet alleen goed voor de muziekindustrie maar ook voor beginnende bands. Het is duur om een plaat te maken en tegenwoordig niet meer noodzakelijk.”

Afgelopen maand verscheen de eerste videoclip van Neighbour Neighbour, 'Make Her Sway'. Geen officiële single zoals ze het zelf noemen, maar een promotje. “Het is goed om je hoofd te laten zien. Omdat we een lange tijd niet hebben gespeeld dachten veel mensen dat we gestopt waren,” zegt Joeri. De band wil geen dingen meer doen die goed zijn voor de band, maar die ze zelf niet leuk vinden. Denk aan bandwedstrijden. “Het is natuurlijk raar om dat van ons te horen omdat we ooit de Koninginnenach Bandverkiezing hebben gewonnen. Dat was hartstikke leuk, maar mee doen aan een bandwedstrijd is vaak wel appels met peren vergelijken. Dat je het bijvoorbeeld moet opnemen tegen een skaband en een rapper. Dat nooit meer.” Het bekende 'Keep on Running' hoeft de luisteraar ook niet meer te verwachten. “Dat nummer is niet meer wie we zijn,” legt Alex uit. “We speelden het omdat iedereen het leuk vond. Het was geen slecht nummer, maar we hebben het te vaak gespeeld.” De band wil de komende tijd nieuwe liedjes gaan opnemen maar vooral veel gaan optreden. “Met So What lukte het om buiten Den Haag te spelen. Dat willen we nu weer bereiken,” vertelt Vincent. “Het is voor niemand leuk om ons elke maand in Den Haag te zien optreden. We zijn niet bang om iets af te wijzen maar er moet wel een goede reden zijn. We zijn niet arrogant. We denken juist goed na over wat we willen.”