Jimmy G over De Nachtwaker, de liefde en de toekomst

“Underground... eigenlijk zeg je dan gewoon dat je niet goed genoeg bent om door te breken”

Willemijn de Koning ,

Als je het hebt over een echte Hagenees, moet je Jimmy wel bedoelen. Jimmy G werd in 1986 geboren in Den Haag en in datzelfde huis bezocht 3voor12 Den Haag hem voor een interview. Die plek hebben we niet voor niets gekozen, want hier heeft hij grotendeels zijn nieuwe album geschreven, dat uitkwam op het I Love Hiphop Festival, 23 juni in Den Haag.

Maar voor deze meest recente albumrelease was deze Haagse jongen ook al druk bezig met muziek. In 2005 bracht hij een mixtape Haags Straatnieuws uit, in 2007 scoorde Jimmy een hit met Tim en Dennis T. die op het Homegrown album belandde, en in datzelfde jaar kwam ‘De Borderline EP’ uit. Een jaar later wordt deze volksjongen tweede in de Grote Prijs van Zuid-Holland en brengt hij samen met Klion nog een mixtape Harde G Stijl uit. In 2009 komt dan eindelijk zijn debuutalbum ‘De Verlossing’ uit.

En dan nu ‘De Nachtwaker’, zijn tweede album. Eigenlijk wilde hij stoppen met hiphop, maar zijn ex-vriendin spoorde hem juist aan om door te gaan. “Daarom heb ik het album gemaakt, omdat zij mij daarin gesteund heeft. Ik wilde eigenlijk stoppen, maar zij spoorde mij aan om door te gaan. Het hele album gaat bijna alleen over haar. Ik schrijf ook het liefst over de liefde omdat ik daar toch het meeste bij voel.” Helaas is het stel nu niet meer bij elkaar. Ze hebben wel even samengewoond, maar nu heeft Jimmy G zijn eigen plekje in Den Haag. “Ik woonde wel samen met mijn vriendin, maar ik kwam steeds terug naar het huis van mijn ouders. Toen besefte ik dat ik toch iets voor mezelf moest vinden en van daaruit verder moest gaan.” In zijn nieuwe huis heeft hij nog niets geschreven. “Mijn eigen huis is nog zo betekenisloos, ik heb er nog niet heel veel mee. Maar ik kan altijd en overal schrijven hoor, het ligt maar net aan mijn focus. Ik schrijf grotendeels over liefde, en dat is overal.”

Jimmy had zijn vriendin ook nodig als support, want van zijn ouders kwam het niet. “Mijn ouders worden niet warm of koud van mijn muziek. We zijn nuchter hier. Ik denk niet dat er vanuit hun een zware trots is of zo. Er staat natuurlijk wel tegenover dat ik ook mijn studie niet af heb gemaakt.” Hij heeft zich even op HBO Communicatie gestort, maar dat was toch niets voor hem, want een hogeschool verwacht dat je alles in groepsverband doet, en dat is niks voor Jimmy. “Ik ben altijd heel onafhankelijk geweest, ik doe liever dingen zelf. Ik zat altijd met mensen waar ik het niet helemaal mee kon vinden, die vonden mij maar raar. Ik had het idee dat ik steeds buiten de groep viel.”

Toch heeft hij wel wat opgestoken van zijn studie, want de hele communicatie rondom het merk Jimmy G doet hij zelf. “Ik zou ook graag een eigen zaak willen beginnen, maar het is een moeilijke tijd.” En aan wat voor zaak moeten we dan denken? “Ik dacht kleding, maar daar is het geen goede tijd voor. Maar ik heb interesses in zoveel dingen... Een tattoozaak, een lunchroom, een intieme sportschool...ik denk dat ik me er na de zomer op ga richten. Deze zomer ga ik eerst nog wat optredens doen. Ik ga sowieso nog naar Gent, Leuven en Schollenpop.” Jimmy doet het sowieso beter in België dan in Nederland. “België is ook wat echter, niet zo namaak als hier. De muziek is daar oprecht, ze kennen die gangstermuziek niet echt. In België krijg je gewoon echte liefde, dat kennen ze hier in Nederland niet.”

Jimmy G ziet zichzelf dus niet als gangsterrapper, en dat wil hij ook niet zijn. Hij schrijft liever over droevige onderwerpen. De titel van het album heeft dan ook met de droevige kant van het leven te maken. De Nachtwaker gaat namelijk over de donkere kant van de liefde. “Ik hoorde een verhaal van een junk die ik sprak, die vertelde mij dat hij vroeger ook een vrouw en kinderen had, en dat is toen helemaal mis gegaan, hij was alcoholist en alles. Die donkere kant van de liefde, de extreemste vorm ervan, dat heb ik gesymboliseerd met het verhaal dat ik vertel met mijn album.” Zijn album staat inderdaad voornamelijk vol met droevige teksten. “Ik denk dat ik dat gewoon mooi vind. Ik denk niet dat ik dan meteen een droevig persoon ben. Ik zie altijd wel de droevige kant in dingen, ik weet niet hoe dat komt. Ik schrijf gewoon liever iets wat een brok in je keel geeft, dat hoort bij mij. Want toen Kraantje Pappie mij benaderde om samen een nummer te maken, wilde hij ook per se iets droevigs maken, omdat hij dat bij mij vindt passen.”

Maar Kraantje Pappie is niet zijn grote voorbeeld, en andere voorbeelden heeft Jimmy eigenlijk niet. “Op zakelijk vlak benijd ik Jiggy wel, hij doet het nu wel goed. Daar heb ik wel waardering voor.” Zitten zijn voorbeelden misschien in Den Haag? Maar nee, over de hiphopscene in Den Haag is hij helemaal niet te spreken. “Ik vind het allemaal zo nep, niet boeiend genoeg. Ik ben naar Kingstreet geweest, dat is ook de enige groep die ik leuk vind.” Veel Haagse rappers noemen zichzelf underground en willen absoluut niet de commerciële kant op. “Ja, underground...eigenlijk zeg je dan gewoon dat je niet goed genoeg bent om door te breken. Kijk, jongens die wat groter worden, zijn niet per se commercieel in de markt gebracht, veel mensen vinden ze gewoon goed. Underground bestaat niet meer denk ik, omdat er steeds meer mensen naar hiphop luisteren. Rappers die zeggen dat ze underground zijn, zijn eigenlijk gewoon jaloers op degenen die wel succes hebben, als je eerlijk bent.”

Jimmy G is op zaterdag 4 augustus om 18.50 uur te zien op Schollenpop