Interview Peter Oostinga: coördinator van het Haags Hiphop Centrum Interview Peter Oostinga: coördinator van het Haags Hiphop Centrum

‘We zijn nu eindelijk eigen baas’

, Marc van der Geest

Interview Peter Oostinga: coördinator van het Haags Hiphop Centrum

‘We zijn nu eindelijk eigen baas’

Marc van der Geest ,

Stichting Aight heeft een paar drukke maanden achter de rug. In het voorjaar verhuisde het Haags Hiphop Centrum (kort gezegd H3C) naar een nieuwe, eigen locatie aan de Fruitweg; het jaarlijkse I Love Hiphop werd voor het eerst in het Zuiderpark georganiseerd en uitgebreid to de Hiphop 10-daagse. Peter Oostinga, coördinator van H3C, legt uit wat er allemaal is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren.

Je hebt net de Hiphop 10-daagese achter de rug. Hoe was dat?

“De tiendaagse is uitstekend bevallen, maar het was ook een hele bevalling. Dit jaar hebben we het festival voor het eerst op deze manier georganiseerd met verschillende activiteiten verspreid over tien dagen, en ik ben echt o-ve-ral bijgeweest (lacht). Maar het werkte prima: je zag echt dat mensen die bij een van de activiteiten kwamen kijken, geprikkeld werden om ook andere onderdelen van het festival te bezoeken. “Wat mij favorieten waren? Favorieten heb ik niet, maar er waren wel een aantal dingen die echt uniek waren. Zo hebben we de Deense graffiti-artiest Swet uitgenodigd. Die heeft in vijf of zes dagen echt álle legale plekken in Den Haag ondergespoten, terwijl hij in de avonden ook nog aan een expositie werkte. In ons pand aan de Fruitweg hadden we een DJ-summit: een bijeenkomst waar verschillende DJ’s demonstraties gaven. We hadden zo’n twintig draaitafels staan die de DJ’s konden gebruiken, zodat er complete scratching-jams ontstonden. Daar kwamen, ook van buiten Den Haag, heel veel mensen op af.” Tot slot was er natuurlijk I Love Hiphop zelf, dit jaar voor het eerst op het terrein van Parkpop, de dag vóór Parkpop. Absoluut een succes.”

 

Nog niet zo lang geleden zijn jullie verhuisd naar de Fruitweg. Waarom dat?

We huurden eerst een ruimte in Binck 36, maar daar zijn we eigenlijk een beetje uitgegroeid. We deelden die ruimte met anderen, dus we konden niks laten staan: zo hadden we een mobiele studio die we iedere keer moesten uit- en inklappen als we iets wilden doen. Altijd alles afstemmen. Aan de Fruitweg hebben we echt het pand voor onszelf - je kunt altijd even de DJ-ruimte in lopen, als iemand even extra wil oefenen hoeven we dat verder met niemand te overleggen. We zijn wat dat betreft eindelijk eigen baas. 

Even je mening als expert: op welke Haagse rap-acts moeten we op dit moment letten?

 Allereerst Vinny, die is erg goed bezig en heeft het net tot de halve finales van de Grote Prijs van Nederland geschopt. Hetzelfde geldt voor Abou. En Kingstreet: die deden vorig jaar mee met Road To Parkpop, waar ik jurylid was, en ik had ze graag op Parkpop gezien. Helaas waren niet alle juryleden dat met me eens. Maar het zijn allemaal gasten die hard werken, die doorzetten - daar ontbreekt het nog wel eens aan bij andere artiesten. Ze blijven shows regelen, releases verzorgen. Als H3C steunen we ze daar ook bij. Als er een hiphop-act in het Paard staat, dragen we altijd DJ’s en een support-act aan.

Binnenkort hebben jullie zomervakantie, maar wat kunnen we na de zomer verwachten?

Meer van wat we nu doen: lessen en trainingen geven, evenementen organiseren. En in 2013 willen we een compleet traject voor rappers opzetten: we begeleiden ze bij het produceren, bij het maken van beats, maar we helpen ook zaken die veel acts vergeten: foto’s, een bio - hoe ze al die tools moeten gebruiken. En natuurlijk hoe je een goeie live show neerzet. Daarvoor hebben we aan het eind van 2012 ook al een ‘showcase night’ gepland in het H3C, waarbij al onze leerlingen zich presenteren aan elkaar en aan anderen. Daar laten ze echt zien wat ze kunnen.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag