Interview met Sven Figee van Sven Hammond Soul Interview met Sven Figee van Sven Hammond Soul

Een terugblik op The Voice en The Apple Field en een vooruitblik naar het volgende album

, Willemijn de Koning | Foto's: Jan Piet Hartman

Interview met Sven Figee van Sven Hammond Soul

Een terugblik op The Voice en The Apple Field en een vooruitblik naar het volgende album

Willemijn de Koning | Foto's: Jan Piet Hartman ,

3voor12 Den Haag ontmoet Sven Figee, de bandleider van Sven Hammond Soul, in zijn studio, aan de Schiekade in Delft. Vol met orgels en gitaren, maar uiteraard ook met Xbox en pizzadozen. Dit is een echte muzikantenstudio waar hard gewerkt wordt.

Het laatste album 'The Apple Field' is in november 2011 uitgekomen, maar Sven heeft sinds die tijd niet stilgezeten. Integendeel. Hij stond laatst met de voltallige band nog op North Sea Jazz. "North Sea Jazz was het tofste optreden ooit, dat was zó gaaf. Alles viel mooi samen. Maar we hadden meer mooie optredens hoor, we hebben ook ooit een onverwachts te gek optreden gehad in Delft, bij een gratis jazzfastival." We vragen Sven waar hij graag een keer op wil treden. "Ik heb altijd gezegd: met deze band kunnen we in één jaar op North Sea Jazz én op Lowlands spelen. Lowlands is een heel uniek festival, de programmering gaat alle kanten op. Als New Cool Collective daar kan staan, kunnen wij daar ook staan." Ook zou Sven graag op jazzfestivals buiten Nederland spelen, want dat is er nu nog niet van gekomen. "Vooral omdat ik er in geloof dat als je naar het buitenland gaat, je een verhaal moet hebben. Als je in je eigen land nog niets hebt opgebouwd, geven de andere landen hun eigen bands voorrang. Het buitenland wordt pas interessant als je iets op hebt gebouwd in eigen land."

Op dit moment staat Sven Hammond Soul een aantal dagen achter elkaar geprogrammeerd op de Palm Parkies. Daarnaast legt Sven de laatste hand aan de productie van het album van Ben Saunders, die hij heeft ontmoet toen hij de sidekick was van Angela Groothuizen bij The Voice. Het optreden met zijn band en het produceren van verschillende artiesten gaat hem niet in de koude kleren zitten. "Het is zwaar", aldus Sven. Toch is hij blij dat hij de kans heeft gehad om mee te doen in The Voice. "Het was ontzetttend leuk om te doen. Het is voor ons een superkans geweest als productieteam om ons te laten zien en toffe artiesten te produceren." Angela Groothuizen wordt in het volgende seizoen vervangen door Trijntje Oosterhuis. Dat betekent ook voor Sven dat hij moet stoppen met The Voice. "Wel jammer. Maar ik denk dat ik The Voice nu verlaat op het hoogtepunt, en dat is altijd het beste wat je kunt doen. Ik ben ook niet op zoek naar een nieuw TV project. Maar als er iets op m'n pad komt, dan sta ik daar wel voor open."

Maar eerst gaat Sven Hammond Soul de theatertour afmaken die nog aan hun derde album 'The Apple Field' vast zit. Sven legt eerst even uit hoe hij aan die naam kwam. "Mijn vriendin is een beetje into Kaballah. En die heeft zo'n boek daarover, en ik zat daar een beetje in te bladeren op zoek naar de titel en toen kwam ik op het begrip The Applefield. Dat betekent een plek van vruchtbaarheid en creativiteit, zonder religieus te gaan. Ik ben namelijk niet zo'n religieus type. Ik vond het gewoon wel een coole titel."

De titel is niet alleen cool, hij omschrijft ook precies hoe het album gemaakt is. Sven legt uit: "Het album is met heel de band gemaakt. We hebben wel een soort kern, dat zijn Joost de drummer, Glenn de bassist, Tim en ik zelf. Wij zijn de band begonnen. En dat is wel de basis waarvan we steeds uitgaan bij een nieuw album. Het heeft niet zoveel zin om met negen man in de studio te gaan zitten en schrijven. Dat wordt te chaotisch. We beginnen dus met het bedenken van de thema's, de ritmes en de beats, en dan schrijft Ivan of Tim de teksten. Hoe de teksten verdeeld worden, dat gaat ter plekke. Maar ik ben niet echt een tekstschrijver."

Al die verschillende stijlen op het album zijn niet van te voren afgesproken. "Wat komt dat komt. Ik heb van te voren wel een beeld van welke kant ik op wil, maar als je het gaat creeëren met elkaar moet je het wel gewoon laten komen, anders kill je de creatieve vibe." Zo kwam ook de cover van Prodigy, 'Smack my bitch up', op het album terecht. "Joost kwam met het idee en toen dachten we: Ja vet! Soms moet je gewoon iets anders doen."

Bij het volgende album gaat de band het anders aanpakken. "In oktober gaan we er echt met z'n allen tussenuit om te schrijven, een soort writingcamp." Dat zal dan de eerste keer zijn dat Jenny Lane, de nieuwe zangeres, samen met de band deel uit gaat maken van het schrijfproces. We vragen Sven of hij met Jenny Lane in zijn band iets totaal anders van plan is op zijn volgende album. "Dat zou kunnen, maar ik wil het laten komen, niet van te voren vastleggen. Ik heb me wel bedacht dat ik een meer basic album wil maken dat meer één sound heeft. De 'Marmelade Sessions' (het eerste album van Sven Hammond Soul) was ook meer één ding en die deed het goed. 'The Apple Field' was meer divers, maar daarop waren de reacties ook wel goed. Maar omdat het heel breed is, is het voor luisteraars en radio moeilijk om het vast te pinnen. Dus bij de volgende plaat wil ik terug naar de basis van de vier gasten met extra koper en goede liedjes erop. Als je iets hebt gemaakt dat heel breed was, heb je gewoon zin om weer iets anders te doen."

Het volgende album moet begin volgend jaar klaar zijn, het liefst al in april. "Het hangt er vanaf, ik wil wel met iets komen dat next level is, dus het gaat er pas uit als het af is." We vragen Sven wat voor hem dan next level is. "Je moet gewoon zoiets hebben van: dit is nog beter. Dat je er zelf helemaal hype van bent als je het speelt en draait."

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag