De Kraaien: “Beste camping van Frankrijk”

Weer op Schollenpop, maar dit jaar als hoofdact

Marije Pluym en Loïs Koot | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Sinds een jaar of wat worden Den Haag en omgeving geteisterd door een ware kraaienplaag. Op bijna elk festival duiken de scherpgesnavelde vogels op. Met hun urban chaos en ruigrok zetten Neurbert el Halt, Prins Clit in Paanham en Bernd Gansebev samen met hun draaikraaien en stagiaires onlangs nog Plein Open op z'n kop. Op 4 augustus zijn ze de hoofdact op Schollenpop.

In elk journalistiek handboek wordt gewaarschuwd dat het geen slimme zet is om een band na een optreden te interviewen. Zeker niet een band die een eigen biertap meeneemt op het podium. Tegen beter weten in probeerde 3voor12 Den Haag na het optreden op Plein Open, terwijl de drank nog steeds rijkelijk vloeit, wat zinnige woorden aan de heren Kraaien te ontlokken.

Dit jaar stond De Kraaien al op Beatstad en Plein Open. Binnenkort is Schollenpop aan de beurt. Vorig jaar stonden ze daar ook al. Prins Clit: “In 2011 was het helemaal verregend. De hoofdact ging niet door, maar wij gingen wel door. Je gaat je toch niet je laten tegenhouden door een paar regendruppels en dat was helemaal kicken. Ik heb er hoge verwachtingen van. Ik denk dat het kicken gaat worden. Als diegenen er staan die er vorig jaar ook stonden, dan gaan we zand happen met z'n allen.” El Halt haakt in en legt op zijn eigen dichterlijke wijze uit waarom De Kraaien dit jaar weer op Schollenpop staat. 'We zijn fucking hard gegaan daar. En toen moest Killing Joke en die dachten 'oh ja joh, hebben jullie het zo naar je zin met je lokalen. Ga je zo hard op die Kraaien dan, wij komen niet meer.' Die gasten zijn wel watjes ook. En dat hebben ze begrepen daar. De volgende dag hingen de organisatie al aan de telefoon alsof wij de beste camping van Frankrijk zijn, wij willen jullie volgend jaar. En toen hadden we hem al gezet. Klaar! Je hebt één en daarna komt twee. Doe maar lekker mee! We gaan met z'n allen een feestje bouwen en dat is Schollenpop.”

Prins Clit vertelt dat er binnenkort ook een clip van De Kraaien uit gaat komen. “Er komt een clip van 'Ik vind je lekker'. Hij ligt nu in de edit en hij komt heel snel. Dan heb ik het over dagen. Misschien een week hier of daar. Ik ben niet van de deadlines maar voor Schollenpop moet wel lukken.” In die clip zullen een aantal van de stagiaires, die altijd luchtig gekleed op het podium aanwezig zijn als de heren optreden, een rol spelen. El Halt: “Juistem! Kleren zijn te gek, kleren zijn echt wauw. Ik vind kleren leuk, maar zonder kleren vind ik ook echt te gek. Dan loop ik harder. En stagiaires moet je kansen geven. Toekomst voor iedereen! Opleidingsinstituut 'je ken me pijp blazen'.” Over de opleiding die de dames volgen blijft El Halt vaag. “In de natuur wordt je als kraai geboren. Dat legt er aan in welk nest je wakker wordt voor het eerst.”

Maar de dames zijn niet de enige stagiaires die De Kraaien mee hadden genomen naar Plein Open. 3voor12 Den Haag liep backstage een zogenaamde draaikraai tegen het lijf. Hij had die avond zijn vuurdoop. In tegenstelling tot de vrouwelijke stagiaires heeft deze draaikraai wel een kraaiennaam gekregen. “Vlak voor de show moest het nog verzonnen worden. Volgens mij is het Wempie geworden, maar daar heb ik als stagiair weinig inspraak in.” Ook qua masker had hij weinig in te brengen. “Deze kreeg ik en ik dacht meteen dat is goed. Het klikte gelijk. Maar biertjes drinken en roken met dat masker op, dat gaat gewoon niet. Dat ziet er niet uit.” Tip van 3voor12 Den Haag: rietjes! En ook voor 3voor12 Den Haag hadden de heren van De Kraaien nog wel een tip. El Halt: “Dat jullie van die slash denhaag, slash nl maken.”

Op zaterdag 4 augustus staan De Kraaien om 22.10 uur op de Mainstage van Schollenpop. 3voor12 Den Haag is er bij, de stagiaires ook. Mocht er iemand bang zijn dat de heren op het Zuiderstrand te weinig vocht binnen krijgen (want dit jaar wordt het natuurlijk wel gewoon stralend strandweer), neem dan een paar rietjes voor ze mee.

Bekijk hier het volledige tijdschema van Schollenpop