Talent Event 2011 belicht: Mullet

“Onze droom wordt bij ieder optreden weer een slagje groter”

Remco van der Ham ,

De vierde editie van Talent Event komt aanstaande vrijdag 27 januari tot een eind met de finale in het Paard van Troje. Zes jonge talentvolle acts strijden dan om het mooie prijzenpakket met onder andere een geldprijs van 1000 euro en verschillende festivaloptredens. In de aanloop naar de finale belicht 3voor12 Den Haag de finalisten. Vandaag belichten we de laatste van de zes finalisten; Mullet.

De rockband Mullet bestaat nu ongeveer een jaar. “We zitten allemaal bij elkaar op school en kennen elkaar van het spontane jams in het muzieklokaal, iets wat we in een vrij uurtje nog steeds graag doen. Dit was zo leuk dat we hebben besloten om een vaste formatie te worden, een bandje te beginnen. We wilden dat serieus aanpakken, dus zijn we naar Ready to Play gegaan, dit maakte het een stuk makkelijker om daadwerkelijk serieus bezig te zijn, aangezien je vaak kan optreden en wekelijks les krijgt met de hele band. Je wordt daardoor al van begins af aan in een ritme gehouden, en dat is misschien wel één van de belangrijkste dingen voor een (startende) band.”

Het was toen wel even zoeken naar een eigen stijl. “Voornamelijk omdat we begonnen met covers te spelen, maar sinds we zelf nummer schrijven is er meer duidelijkheid. We spelen progressieve rock. We proberen rockmuziek te spelen, maar dan op zo'n manier dat mensen af en toe op het verkeerde been worden gezet door bijvoorbeeld onverwachte maatwisselingen. Zo kan je meezingbare nummers hebben, waarbij de aandacht van het publiek er altijd bijblijft - je houdt ze scherp. Bovendien is het gewoon heel leuk om mensen in de war te brengen op een vrolijke manier. Mullet is een band met humor.”

De bandleden zijn zeer toegewijd aan hun band, al zorgt dat voor een paar uurtjes in de cel wegens het illegaal posterplakken. “Wij zijn bereid om de band voor alles te laten gaan, en steken praktisch al onze vrije tijd in oefenen, reclame maken, fans tevreden stemmen of optreden.” Daarbij kijkt de band al goed naar wat de doelen zijn voor de toekomst. “Onze droom is om op grote podia en festivals te spelen, om in elk geval in Den Haag een begrip te worden, maar ook zeker om nog lang bij elkaar te blijven en te spelen en veel albums uit te brengen. Onze droom wordt bij ieder optreden weer een slagje groter, eigenlijk. Veel van onze dromen zijn namelijk al verwezenlijkt.”

En ook voor Mullet is Talent Event erg goed geweest. “We zijn in een razendsnel tempo gegroeid als band, zowel op het muzikale niveau als op het gebied van bekendheid in Den Haag. Talent Event heeft ons heel erg een spreekwoordelijke schop onder de kont gegeven om hard aan het werk te gaan.” De bandleden volgden elk workshops op hun eigen instrument, maar daar bleef het niet bij. “De workshop 'Podiumgeluid' hebben we met zijn vijven gevolgd en hebben we een hoop van opgestoken maar wat vooral ontzettend nuttig is geweest is de workshop 'Hoe regel ik een optreden'. Onze drummer is hierheen geweest en heeft niet alleen geleerd hoe je een optreden regelt, maar ook hoe eigenlijk alles in de promotie beter kon. Meteen na deze workshop zijn wij begonnen met het opzetten van onze website, het uitbreiden van Facebook etc. Dit heeft enorm veel effect gehad op onze bereikbaarheid en heeft voor een hoop leuke nieuwe dingen gezorgd.”

Aan het begin van Talent Event was Mullet nog niet uitgegaan van een finaleplaats. “Wij zijn begonnen aan deze wedstrijd om te leren van anderen en ervaring op te doen. We verwachtten van onszelf wel dat we de voorrondes zouden halen, omdat we al bij de showcases zo goed gepromoot hadden dat ons publiek een overweldigende indruk maakte op de organisatie. Als je eenmaal in de voorrondes staat is de finale niet ver weg meer, dus hebben we er wel voor gewerkt om dat er ook nog bij te doen. Het is heel fijn dat we het nu gehaald hebben, want we gaan een ontzettend cool optreden tegemoet.” En tijdens de finale wil de band vooral het publiek en zichzelf vermaken. “Natuurlijk proberen we te excelleren op muzikaal niveau, maar wij richten ons ook voor een groot deel op de sfeer en op de gezellige avond. We gaan de avond openen met een hoop gespring, gedans en gedoe. Muzikaal gezien zullen er ook wat nieuwe dingen tussen zitten. Er zijn ook wat nieuwe nummers geschreven, speciaal voor de finale.”

Van de overige deelnemers denkt Mullet dat Crystal Water de voornaamste concurrent is. “Dit vooral om hun leuke nummers, die bij iedereen goed in de smaak vallen. Ze zijn heel anders dan wij, maar echt heel leuk om naar te kijken. Bovendien zijn zij ook pas een jaar bij elkaar en timmeren zij ook hard aan de weg. Ze zijn goed bezig en moeten dit zeker doorzetten. Als we zelf niet in de finale stonden, zouden we allemaal op Crystal Water stemmen. Met de situatie zoals die nu is zien wij hen als vriendschappelijke competitie, en gaan we toch echt ons best doen om zelf te winnen.”

De finale van Talent Event vindt vrijdag 27 januari plaats vanaf 19.30 uur met optredens van AlfabetNL, B Sharp, Crystal Water, Kreatones, Mullet en Quintus. De entree is gratis.