Jazzin’ The Hague neemt plek The Hague Jazz in

Toch weer een jazzfestival in Den Haag

Remco van der Ham ,

Na het vertrek van North Sea Jazz naar Rotterdam in 2006, waren er twee festivals die de achtergelaten leegte wilden opvullen; Pure Jazz en The Hague Jazz. Beide festivals zijn inmiddels failliet, maar de Haagse jazzliefhebber hoeft niet te vrezen. Op 1 en 2 juni vindt in het World Forum de eerste editie van Jazzin’ The Hague plaats.

Initiatiefnemer voor het nieuwe evenement is de Haagse jazzpianist Peter Beets, die samenwerkt met artiesten als Wynton Marsalis, Chick Corea, Rita Reys en het Jazzorchestra Of The Concertgebouw. “Er moest gewoonweg wat gebeuren. Mijn geboortestad Den Haag heeft een rijke jazztraditie die teruggaat tot ver in de vorige eeuw. Dat kunnen we niet zo maar uit onze handen laten glippen. Het faillissement van The Hague Jazz mag niet het faillissement van Jazz in Den Haag betekenen”, aldus Beets. Een half jaar van gesprekken, bijeenkomsten en plannen maken binnen de Haagse jazzscene volgde, wat heeft geleid tot de beslissing om op de oude vertrouwde plek in het World Forum het nieuwe festival Jazzin’ The Hague te organiseren.

De organisatie en uitvoering van het festival is in handen van AT Events, onder andere ook verantwoordelijk voor Beatstad. Enige scepsis over een nieuw Haags jazzfestival is na een dramatische laatste editie van The Hague Jazz niet onbegrijpelijk. Arwin Touw (algemeen directeur AT Events) laat weten hard gewerkt te hebben aan het leggen van een vertrouwensbasis bij de artiesten. “We zijn op de Ntb (Nederlandse Toonkunstenaarsbond - vakbond voor musici en acteurs) afgestapt en hebben hen gevraagd om met ons mee te kijken in de aanloop naar het evenement zodat zij namens de aangesloten muzikanten kunnen beoordelen hoe wij onze zaken op orde hebben. We willen graag zo transparant mogelijk opereren en laten zien dat we dit financieel en organisatorisch goed op de rit hebben.” Anita Verheggen, woordvoerder van de Ntb: ”We zijn blij dat de organisatie ons in een vroeg stadium heeft benaderd en ons tijdens het hele proces openheid van zaken wil geven.”

Jazzin’ The Hague zal een stuk kleinschaliger worden dan bijvoorbeeld The Hague Jazz. “We gaan vijf podia programmeren. We willen er geen grootschalig evenement van maken met een North Sea Jazz-achtige programmering.” Het programma zal worden samengesteld door een programmacommissie onder leiding van Peter Beets en Michel Peek van AT Bookings. Behalve internationale artiesten, zullen er ook veel Nederlandse artiesten en jong talent optreden. Hierbij wordt ook samengewerkt met het Haagse jazz- en cultuurpodium Stichting Prospero en het Koninklijk Conservatorium. De eerste naam die vandaag naar buiten is gebracht is Hans Dulfer. De volledige programmering wordt eind februari bekend gemaakt, dan begint ook de kaartverkoop.