Festivalkriebels 2012: Westerpop

Programmering bekend gemaakt

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Maandagmiddag, Tweede Pinksterdag, maakte de organisatie het programma van Westerpop 2012 bekend. De 23e editie van het festival in Delft vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus op het terrein van het Grotius College. Voor het eerst wordt er op beide dagen gebruik gemaakt van twee podia. Op de vrijdagavond zal er, behalve de finale van de Peter Tetteroo Bokaal, ook een regulier programma zijn.

Op vrijdag 24 augustus staan op het ene podium de drie finalisten van de Peter Tetteroo Bokaal. De voorrondes hiervoor vinden de komende weken plaats in Speakers. Op de Mainstage staan vier acts geprogrammeerd. Dit podium zal worden afgesloten door Nobody Beats The Drum. De danceformatie uit Utrecht maakt een mix van electro en hiphop en tekende onlangs een contract bij de grootste electro/dance agency ter wereld: AM Only. Behalve op Werfpop en Parkpop zien we Kraantje Pappie ook terug op Westerpop. De Groningse rapper is sinds de release van zijn album ‘Crane’ een ster in de Nederlandse hiphopscene. De deels Haagse band Vanderbuyst zorgt deze vrijdagavond voor het portie hardrock. De band speelde al samen met Thin Lizzy, Judas Priest en Saxon en tourde door heel Europa. Het derde studioalbum wordt eind dit jaar verwacht. De Mainstage wordt vrijdagavond geopend door Yori Swart, winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-songwriter.

Op zaterdag wordt het festival vroeg in de middag geopend door Sir James op de Mainstage. De indiepopband won vorig jaar de Peter Tetteroo Bokaal en was daarmee verzekerd van een plek op deze editie van Westerpop. De Nederlandse punkband De Heideroosjes zal op Westerpop één van de allerlaatste optredens geven. Na Westerpop staan er slechts vijf shows op de agenda voordat de band er definitief mee stopt. De Franse formatie The Inspector Cluzo & FB’s Horns klinkt als The Beastie Boys meets Fun Lovin’ Criminals. De band bracht al drie albums en is dit festivalseizoen onder andere ook te zien op Dour. De negenkoppige afrobeatformatie Jungle By Night bracht eerder dit jaar debuutalbum ‘Hidden’ uit en is dit jaar onder andere te zien op Sziget. Eerder stond de band al in voorprogramma’s van Mayer Hawthorne en The Roots & John Legend. The Computers was in januari te zien op Eurosonic in Groningen en maakt een mix van postrock en garagepunk. De Britse band staat dit seizoen ook nog op Pukkelpop. Roosbeef, de Nederlandstalige band rondom singer-songwriter Roos Rebergen, is ook te zien op Westerpop. Roosbeef bracht tot nu toe twee albums uit, waarvan ‘Omdat Ik Dat Wil’ uit 2011 de meest recente is. De Zwitserse bluesband Hell’s Kitchen en technoformatie The Qemists maken het programma op de Mainstage compleet.

Het tweede podium op de zaterdag wordt gevuld met acts via het Stage Europe Network (SEN). Met dit project worden jonge bands in diverse Europese landen uitgenodigd om op te treden en workshops te volgen. In Nederland is de Popunie de samenwerkingspartner. Op het programma staat onder andere singer-songwriter Démira Jansen, winnares van de High School Music Competition. Ook de Haagse funkpopband Kreatones zal hier optreden. De overige optredende acts zijn metalband Skhizein (Frankrijk), dubstep act Bubble Chamber (Polen) en indierockformaties Who Killed Frank (Duitsland) en ReRoBot (IJsland). Er wordt nog één Noorse act een het programma toegevoegd.