Festivalkriebels 2012: Werfpop

Volledige line-up bekend

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het Leidse festival Werfpop vindt dit jaar plaats op zondag 8 juli in het park Leidse Hout. Vorig jaar werd de jubileumeditie groots gevierd met een Werfpop Rockopera, maar ook het programma voor dit jaar ziet er veelbelovend uit. De meeste namen waren al bekend gemaakt voor het gratis toegankelijke festival en met de winnaars van de voorrondes en de laatste bevestiging is de line-up nu compleet.

30 mei: Afgelopen weekend vond in het LVC de finale van de Werfpop voorrondes plaats. Kreatones, Suffix, Long Coversations, The Peterlees, The Apollo Project en Atlantic Atraction waren overgebleven uit de voorrondes en streden om de twee beschikbare plekken in het programma. De jury koos uiteindelijk voor Long Conversations vanwege “de eindeloos mooie opbouw in de uitgebalanceerde en betoverende songs” en het “muzikale vakmanschap” van deze formatie. Het publiek stemde massaal op The Apollo Project. Beide bands zullen te zien zijn op Werfpop. Tot slot is ook de laatste ‘reguliere’ naam van het festival bekend gemaakt; de Franse drum ‘n bass, hiphop, jungle, dub, reggae, electro act Le Peuple de L’Herbe. Deze act kon dankzij een financiële bijdrage van het LVC aan Werfpop geboekt worden.

17 mei: Het programma van Werfpop begint steeds meer vorm te krijgen. Met de bevestiging van Kraantje Pappie heeft het festival er weer een mooie naam bij. De uit Groningen afkomstige rapper gooide het afgelopen jaar hoge ogen met zijn single ‘Waar is Kraan?’ en debuutalbum ‘Crane’, geproduceerd door drum’n bass collectief Noisia. Ook de Amerikaanse soulzanger Eli “Paperboy” Reed, electropop artiest Merdan Taplak en het dj-collectief Bomb Diggy Crew feat. MC Diamanta zijn toegevoegd aan het programma.

12 april: We kunnen weer een band toevoegen aan het programma, de Haags/Brabantse band Vanderbuyst. Deze hardrockhelden zijn over twee weken ook live te zien op het Life I Live Festival en ook Dijkrock, Parcity Live, Dokkum Open Air en optredens in België, Frankrijk en Duitsland staan op het programma. De tijden van Black Sabbath en Iron Maiden zullen herleven op Werfpop.

23 februari: De organisatie heeft een vierde naam naar buiten gebracht; De Staat. De Nijmeegse rockband rondom zanger/gitarist Torre Florim heeft inmiddels twee albums uitgebracht: 'Wait For Evolution' uit 2009 en 'Machinery' uit 2011. Eerder stond de band al op festivals als Lowlands, Pinkpop, Glastonbury, Sziget, Dour, Parkpop en Schollenpop.

9 februari: De eerste hoofdact van het festival is niemand minder dan de Amerikaanse punkband Pennywise. Inderdaad, de makers van hèt festival anthem ‘Bro hymn’. De band werd in 1988 opgericht, maar van de originele bezetting is niet heel veel meer over. Alleen gitarist Fletcher Dragge en drummer Byron McMackin maken nog deel uit van de band. In 2009 vervangt zanger Zoli Teglas de opgestapte Jim Lindberg. Ook bevestigd voor Werfpop zijn twee Leidse acts. Zo is de komst van Vlijmscherp bevestigd, de hiphopformatie die vorig jaar ook deel uitmaakte van de Werfpop Rockopera. Tot slot zal ook de band Birth Of Joy optreden. Dit drietal maakt psychedelische rock en presenteert op 8 maart het nieuwe album ‘Life in Babalou’ in het LVC.