Festivalkriebels 2012: TodaysArt

Vier nieuwe toevoegingen aan programma

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Meer dan 150 artiesten en projecten worden er verwacht op de achtste editie van TodaysArt. Op 21 en 22 september zal er op verschillende locaties, zowel binnen als buiten, een uitgebreid programma met innovatieve en experimentele muziek en kunst te vinden zijn. De organisatie heeft opnieuw een paar namen naar buiten gebracht.

11 augustus: Het festival heeft dit keer vier programmatoevoegingen naar buiten gebracht. Allereerst is er de wereldpremière van Seventh Sense, een voorstelling van de het Taiwanese Anarchy Dance Theatre, geleid door choreograaf Chieh-hua Hsieh, en ‘interactive designers’ UltraCombos. Het elektronische duo Roll The Dice uit Zweden bestaat uit Peder Mannerfelt (Fever Ray, The Subliminal Kid) en Malcolm Pardon. Het duo maakt beklemmende atmosferische muziek en bracht tot nu toe twee albums uit; ‘Roll The Dice’ uit 2010 en ‘In Dust’ uit 2011. IJslanders Bjarni Gunnarsson en Steindór Kristinsson vormen samen Einóma. Met hun experimentele maar zeer dansbare elektronische muziek brachten ze al twee albums uit. Laatste toevoeging aan het programma is Cinechine van Mariska de Groot. Met haar installatie maakt ze geluid met beweging en licht.

4 juli: De namen die naar buiten zijn gebracht, zijn geprogrammeerd in samenwerking met het Nordisk Kulturfond, waar TodaysArt al twee jaar mee samenwerkt. Zo zal onder andere het project ‘Music for Solaris’ door Ben Frost, Daníel Bjarnason en de Sinfonietta Cracovia te zien zijn op het festival. ‘Music for Solaris viert het 50e jubileum van de roman ‘Solaris’ door de Poolse schrijver Stanislaw Lem. De compositie is geschreven voor 29 strijkers, twee percussionisten, piano, gitaar en elektronica. Ook bevestigd is ‘Elements of Light’, uitgevoerd door het zeskoppige The Bell Laboratory en de Duitse producer Pantha du Prince (Hendrik Weber). Hierbij wordt onder ander gebruik gemaakt van  een carillon en wordt er een brug dus elektronische muziek en klassieke composities geslagen. Beide voorstellingen vinden plaats in het Lucent Danstheater.

18 mei: Onder andere bevestigd is de komst van Mohn, het meest recente project van de Duitse minimal techno producers Wolfgang Voigt en Jörg Burger. Voigt en Burger brengen al zo’n twintig jaar onder evenzoveel aliassen muziek uit. Het titelloze album verscheen eerder dit jaar. Een ander duo dat te zien zal zijn op het festival is Slant Azymuth, bestaande uit de Engelse producers Demdike Stare en Andy Votel. Op TodaysArt is het duo te zien met de Zwitserse jazzmuzikant Bruno Spoerri. De derde bevestiging is die van de Londense producer Mark van Hoen, onder andere ook bekend als Locust. Ook zijn er een aantal van de exhibitions bekend gemaakt; The Big Crunch The Hague (Raumlabor), Waste Landscape (Elise Morin en Clémence Eliard), MoS - Displace (Meditations of Sensation) (Chris Salter, TeZ en David Howes) en Panzer (Nik Nowak).