Festivalkriebels 2012: The European Life I Live

Jam de la Crème sluit eerste editie af

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zaterdag 8 september vindt de eerste editie van The European Life I Live plaats. Het festival biedt een programma bestaande uit muziek, kunst, theater en debat, aangedreven vanuit diverse internationale samenwerkingen. Rondom de Lange Voorhout zijn twee buitenpodia te vinden met zowel, pop, jazz, singer-songwriter als klassiek op het programma. De line-up is inmiddels bekend.

Het Haagse Jam de la Crème-collectief zal de eerste editie van The European Life I Live afsluiten. Eerder dit jaar, op 29 april, werd tijdens het Life I Live Festival op het Spuiplein het startschot gegeven voor een Europees avontuur van Jam de la Crème, waarbij er onder andere maar liefst zeven dagen lang werd opgetreden op het Hongaarse Sziget Festival. Inmiddels is het muzikale gezelschap de weg terug richting Den Haag ingeslagen en wordt het slotakkoord van de reis gespeeld op The European Life I Live. Onder de noemer ‘European Flavour’ bundelen Haagse en landelijke muzikanten hun krachten met Europese artiesten.

Behalve Jam de la Crème staat ook de Haagse band NiCad op het poppodium van het festival. De formatie met vijf verschillende nationaliteiten in de gelederen maakt indierock dat ergens het midden houdt tussen Radiohead en Bob Dylan. Ook de Belgische singer-songwriter Yevgueni, de Ierse zangeres Christine Tobin (winnares BBC Jazz Award) en de Maltese percussionist Renzo Spiteri staan op het programma. Spiteri schitterde reeds op tientallen festivals over de hele wereld en treedt nu voor het eerst op in Den Haag. Tot slot is ook de band Foltin bevestigd. De band uit Macedonië speelt een mix van jazz, funk, bossa nova en electro met teksten in het Spaans, Frans, Roemeens en Portugees.

Op het tweede buitenpodium op het Lange Voorhout staan jazz en klassiek centraal. Daar wordt het programma geopend door de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer, winnares van een Edison. Mezzosopraan Luciana Cueto zingt Spaanse, Italiaanse en Portugese liederen over liefde, het leven en de dood. De Amerikaans-Chinese pianiste Shuann Chai, het Haagse The New Dutch Academy, het Rembrandt Frerichs Trio en het Boreas Quartett Bremen maken het programma op dit podium compleet. Ook in Bodega de Posthoorn is van alles te beleven. Zo heeft BBC-dj Linda Serck er een drie uur durend programma waarin ze bekende en minder bekende lokale artiesten gaat interviewen en op zoek gaat naar nieuwe muziek. Onder de noemer ‘A European Experience: Food & Culture’ wordt het aanwezige publiek onder meer de mogelijkheid geboden kennis te maken met culinaire tradities. Zo presenteren bijvoorbeeld trainee chefs uit de keuken van Jamie Oliver’s ‘Fifteen’ bijzondere gerechten uit de Europese keuken.

The European Life I Live
Zaterdag 8 september 2012
Lange Voorhout, Den Haag
Tijd: 12.00-20.00 uur / gratis entree