Festivalkriebels 2012: State-X New Forms Festivalkriebels 2012: State-X New Forms

Programma negende editie compleet

, Redactie 3voor12 Den Haag

Festivalkriebels 2012: State-X New Forms

Programma negende editie compleet

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Na een zeer uitgebreide editie van tien dagen in 2011, gaat het festival State-X New Forms dit jaar weer terug naar twee dagen. Het festival voor vernieuwende muziek vindt plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 december in het Paard van Troje. Twee nieuwe toevoegingen aan het programma, waarmee de line-up van de negende editie van het festival nu compleet is.

27 november: De eerste toevoegingen die naar buiten is gekomen, is onderdeel van State-X New Future. Op dit onderdeel van het festival zijn nieuwe, vaak lokale, veelbelovende acts te zien. Rooie Waas uit Amsterdam/Helsinki verkent de muzikale grenzen met zelfgebouwde synths en poëzie. Ook Ventriloquism is toegevoegd aan het programma. Dit project staat onder leiding van Bruno X, probeert met instrumenten hetzelfde effect als stemmen te creëren. Tijdens State-X New Forms zal David-X een workshop human beatboxing komen geven, gepresenteerd door Guus van der Steen (Ahab) van Kern Koppen. En dat is niet de enige workshop tijdens het festival. Onder begeleiding van Peter Edwards en Rob Hordijk kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een workshop over het bouwen van een NovaDrone synthesizer en ’s avonds hun apparaat uit proberen tijdens een improvisatieconcert in de foyer. Tot slot komt er recht voor de deur een gigantische stadsbus te staan, de Elektruck. Een digitale werkplek voor muziekproducenten van ieder niveau; een ontmoetingsplek voor nieuw talent. De apparatuur is al aanwezig, de State-X New Future artiesten leveren samples aan en het publiek kan aan de slag om een eigen remix te maken. De crew van Elektruck zal het publiek ondersteunen.

29 oktober: Het programma krijgt verder vorm door terugkomst van NoMeansNo, de legendarische experimentele punkrockband die in 2004 ook op de eerste editie van het festival stond. Daarnaast is de Londonse dreampopband Whistlejacket toegevoegd en komt vernieuwende elektronica op het festival langs door de toevoegingen van Hostage, Bambounou en Kwes. In de foyer zullen Joe Volk (ex-zanger van Crippled Black Phoenix), David-X en Alek Et Les Japonaises hun kunsten vertonen. Ook dit jaar biedt State-X New Forms weer podium aan opkomende lokale artiesten. Onder de noemer “State-X New Future” zullen Knotwilg, Droppings, Stargazer, Maxci en A.T.S. dit jaar op State-X New Forms 2012 staan. Ook zullen verschillende kunstenaars exposeren tijdens het festival. De komende weken zullen de laatste paar namen bekend worden gemaakt.

2 oktober: Het festival wordt op vrijdag 14 december geopend door het Residentie Orkest in samenwerking met saxophonist Ties Mellema. Het Japanse Boris bestaat al sinds 1992 en viert dit jaar dus haar 20-jarig jubileum. In die twintig jaar wisselde de band nogal eens van genre en ging het van psychedelische rock naar doom, noise en pop. Coevorduh is de samenwerking tussen Bastiaan (Aux Raus, Bullerslug) en Vjèze Fur (De Jeugd Van Tegenwoordig). Gabberpunk en technobeats met grappige teksten over de kleine dingen in het leven. De legendarische postpunkband Mission Of Burma is tijdens State-X New Forms voor het eerst in acht jaar te zien in Nederland. De band ging in 1983 uit elkaar, maar kwam in 2003 weer bij elkaar met de toevoeging van Bob Weston (Shellac). De lijst met bevestigingen wordt gecompleteerd door de breakcore van Bong-Ra, dubstep producer Fantastic Mr Fox, de Belgische sludge/doom band SardoniS, indie-/mathrockformatie Tall Ships, de Haagse psychdelische rockband Monomyth, Plus Instruments, Chrysta Bell, Otto Von Schirach en Gum Takes Tooth.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag