Festivalkriebels 2012: Plein Open

Programma compleet met line-up binnenprogramma

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Plein Open vindt op zaterdag 21 juli voor de achttiende keer plaats en ook dit jaar bestaat het volledige programma uit acts uit de Haagse regio. Afgelopen twee jaren vond het gratis toegankelijke festival plaats op twee podia met de ruggen tegen elkaar op het Spuiplein, maar dit jaar staat er één podium op het Spuiplein en één podium op de Turfmarkt. Het buitenprogramma was al bekend, maar nu is ook het volledige binnenprogramma naar buiten gebracht.

In de SuperMarkt organiseert Groove Embassy een funkavond met Bibi Espina en Juicy Jones. Groove Embassy presenteerde vorige week hun debuutalbum ‘Disfunktional’ en maakt een combinatie van funk, jazz en soul. De jonge Amsterdamse band Bibi Espina is opgebouwd rond de opvallende half Nederlands/Chileense Bibi Espina en speelt catchy, vrolijke funk en soul. Juicy Jones maakt een cross-over van funk, disco en soul. In de September staan Audiodaycare en Red Light Babies op het programma. Audiodaycare presenteert zaterdag 16 juni zijn eerste EP ‘Evolver’ en stond eerder in de finale van de Peter Tetteroo Bokaal. De jonge bluesrockband Red Light Babies won onlangs de publieksprijs in de categorie Bands bij de Grote Prijs van Nederland.

Nieuw op Plein Binnen zijn de locaties het Filmhuis, De Pavlov en De Vinger. In het Filmhuis een bijzonder film/muziekproject Live Cinema with Smutfish. Melle de Boer is het creatieve brein hierachter, bekend van Smutfish en John Dear Mowing Club. Nieuwe liedjes van Smutfish, waarbij de getekende eigenaardige personages tot leven komen op het doek. In de Pavlov spelen de band Pavlov en You And Me And The Mountain. Pavlov speelde al eerder in Paradiso, Melkweg, LVC en Nighttown. Deze indie driemansformatie speelt energieke, puntige en soms dromerige liedjes. De noiserockband You And Me And The Mountain maakt  alternatieve rock. Hard en snel, geen structuur en geen herhalingen. Tot slot kun je in De Vinger terecht voor Apache Soundsystem voor een mix van roots reggae, dancehall en rub-a-dub muziek.

ED, de voormalige voorman van Stud Muffins, is (met band of solo) niet meer weg te slaan van de radio, tv en de Nederlandse podia. ED is 3FM Serious Talent, schreef de openingstrack op het album van Lorrainville, verzorgde het voorprogramma van Bløf en stond dit jaar op Noorderslag. Zijn debuutalbum ‘Head, Heart and Hands’ kwam begin dit jaar uit. Dominatör heeft inmiddels een goede naam opgebouwd in de Nederlandse hardcore scene. De band bestaat al tien jaar en vierde dat met het onlangs uitgebrachte tweede album ‘THRSHMTL’. De Haagse producer Torus ging onlangs met de prijs naar huis in de categorie Dance & Producers in de Grote Prijs van Zuid-Holland. Volgens de jury was het de meest verrassende set van de finale. Uit de resten van de band Datacore ontstond het duo NOCX. De jongens staan te springen van enthousiasme en hebben dan ook maar een doel: industrial en cybergothic een nieuw leven inblazen in Den Haag. DJ Daijobu zal op de Turfmarkt tussen de acts door het tempo erin houden met zijn beats. B Sharp kan wegens omstandigheden niet optreden. Charlie’s Jam is daar een waardige vervanging voor. Deze formatie bestaande uit Remco Visker, Roy-Victor Seriese, Mauro Molenaar, Nikkie Freeke, Bas Bergamin en Robin Brock improviseert er lustig op los.

De Haagse punkrockband Fexet vertrekt vandaag voor een aantal optredens naar Noorwegen en deed eerder optredens in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dit jaar bracht het viertal een nieuwe EP uit, gemixt door Bill Stevenson (producer Rise Against en NOFX), en zal de band te zien zijn op Plein Open. Ook bevestigt is de gloednieuwe spacerockband Monomyth met leden uit bands als The Polar Exploration Ship, Gomer Pyle, Incense, The Incredible Stacks en Alkaloid. Ook Nature in a Box is toegevoegd aan de line-up. De stonerrockband werd genomineerd voor de Haagse Popprijs ‘Aanstormend Talent’ en bracht in 2011 een EP uit. AlfabetNL is een opkomende rapgroep. De rappers YB, Bigga-R en Dolla haalden het tot de finale van Talent Event en stonden daarmee gelijk in de grote zaal van het Paard van Troje. Gore.Illa (a.k.a. Cristopher Maldonado), begonnen in 2004, is een graag geziene dj in de Haagse scene en is bekend als resident dj bij BASZ en Bootleg in Rotterdam. Hij noemt het zelf een mix van dubstep/dnb/uk bass/hip hop/IDM, kortom: zware bassen, sfeervolle melodieën, bliepjes en deuntjes.

Afgelopen zaterdag gaf het duo nog een succesvol optreden op Club 3voor12 Den Haag en ook op Plein Open is Topless weer te zien. Hoogstpersoonlijk zorgen Paja Arsenovic en Chris Kühlen voor de revival van de italo. Begonnen op Antilounge en Lowride Recordings gaat het hard met Hagenaar Luuk Graham aka FilosofischeStilte. Bewapend met een piepkleine Roland-sampler maakt hij muzikale bouwwerkjes en is hij volgens DJBroadcast een ware concurrent voor Kangding Ray, een van de vaandeldragers van het kunstzinnige Raster-Noton-label. Het Haagse hiphoptalent Abou brengt dit jaar zijn debuut EP 'De Aftrap' uit en staat bovendien in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Mouches Volantes, bestaande uit Thijs Geritz en Wouter Blok, heeft onder andere opgetreden op het Gogbot Festival, Kernel Panic, Antilounge VI en afgelopen jaar speelde het tweetal Trapper Drone Orchestra op het State-X New Forms festival. De formatie maakt elektronische ambient drones. De laatste bevestiging van vandaag is die van Dead Fish FM, een Haagse rockband met invloeden uit de metal, folk en psychedelische bands.

Eén van de hoofdacts dit jaar is De Kraaien. Drie jaar geleden beleefde deze hiphopformatie haar debuut op Plein Open en sindsdien te zien bij De Wereld Draait Door, op Eurosonic en Noorderslag en te horen op 3FM. Elektronisch muziekproject Mono-Amine is een bekende naam in de undergroundscene. De producer is al bezig sinds 1997 en heeft opgetreden op talloze bekende festivals als Summer Darkness. De muziek is een mix van industrial, hardcore en noise. Ook 3voor12 Den Haag Selecteert act Atlantic Attraction is bevestigd. De band lanceerde onlangs single en videoclip ‘Think this over’ en deed drie shows met de Amerikaanse rockband Young The Giant. Ook metal is vertegenwoordigd op Plein Open, en wel met de formatie Variscythe. De band was tevens één van de finalisten van de Peter Tetteroo Bokaal. De laatste naam waarmee de organisatie vandaag naar buiten is gekomen, is geen verrassing. Met het winnen van Talent Event won B Sharp een zevental festivaloptredens, waarvan Plein Open er één is.