Festivalkriebels 2012: Parkpop

Programma NewHorizons met onder andere Kraantje Pappie

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zondag 24 juni vindt in het Haagse Zuiderpark de 32e editie van Parkpop plaats. Vorig jaar was het festival, als een van de weinige in de regio, gezegend met fantastisch (festival)weer en daar gaan we dit jaar gewoon ook weer van uit. Het programma van de hoofdpodia was al bekend, en vandaag is ook het programma van het New Horizons programma bekend gemaakt.

24 mei: NewHorizons viert dit jaar z’n 6-jarig bestaan op Parkpop en is in die tijd uitgegroeid van een kleinschalig extraatje naar een festival hang-out met een volwaardig podiumprogramma. Op dit podium vindt men een programma vol muziek, dans, sport, workshops en presentaties dat voor een groot deel uit Den Haag afkomstig is, samengesteld door Musicon en Stichting Aight. Hoofdact op dit podium is Kraantje Pappie. Ook is er de Vestia Young BBoy/BGirl League, waar de beste 8 crews met breakdancers onder de 17 jaar uit heel Nederland aan deelnemen. Ook Jeugd Theaterschool Rabarber, de Indiase Bollywooddansvoorstelling Ghoenghroe Ki Pukar, Hans Dijkstal Foundation met jazzmuzikant Michael Varekamp, Simon Murphy & The New Dutch Academy en het Koorenhuis maken onderdeel uit van het programma.

2 mei: Een smaakmaker zullen zeker de Denen van The Asteroids Galaxy Tour zijn. Het aanstekelijke ‘Heart attack’ was de laatste tijd veelvuldig te horen en de nieuwe single ‘Major’ komt er ook alweer aan. Ook de track ‘The golden age’, waarmee de band in een bierreclame te horen is, was recentelijk weer regelmatig op televisie. Adam Ant was met zijn Ants in het begin van de jaren tachtig verantwoordelijk voor hits als ‘Prince Charming’, ‘Goody two shoes’ en ‘Ant music’. Roep 'Stand and deliver' en de veertigers onder ons roepen spontaan 'Your money or your life' terug.  De Ants zijn niet meer, maar Adam is de laatste jaren weer volop aan het toeren, ditmaal met The Good, The Mad & Lovely Posse.

Dry The River komt uit Londen. Er is al een hele reeks vergelijkingen en invloeden de revue gepasseerd, uiteenlopend van Coldplay en Snow Patrol tot  Elbow en Mumford & Sons. Het onlangs verschenen debuut ‘Shallow Bed’ is in ieder geval goed ontvangen en volgens kenners lijkt het een kwestie van tijd voordat de doorbraak volgt. Che Sudaka bestaat uit een stel vrolijke Zuid-Amerikanen, die alweer een tijdje in Barcelona resideren. In tien jaar tijd brachten de mannen zes platen uit. Denk mestizo, denk punk. Kan een leuk feestje worden!

Ook bands van eigen bodem zijn weer vertegenwoordigd. Wat te denken van Bettie Serveert? De Amsterdammers komen in hun originele bezetting om het album ‘Palomine’ integraal te spelen. ‘Palomine’ is inmiddels 20 jaar oud en de debuutplaat zorgde destijds meteen voor een doorbraak voor de band. Van meer recente datum is Wooden Saints. Kern van het gezelschap vormen Arjen de Bock (GEM, The Black Atlantic) en Viktor van Woudenberg (Bettie Serveert, Me & Stupid). Daarnaast opereert een keur van musici uit bands als Paulusma en Houses. Tien man/vrouw, die regelmatig van instrument wisselen, staan er op de bühne. Het debuut ‘I Know Why Your House Is On Fire’ verscheen rond de afgelopen jaarwisseling.

Het programma wordt gecompleteerd door de winnaar van The Road to Parkpop, maar wie dat wordt, is pas een week voor Parkpop bekend.

Als headliner is de Schotse zangeres Amy MacDonald vastgelegd. MacDonald breekt in 2008 door met het aanstekelijke 'This is the life', van het gelijknamige album dat een jaar eerder verscheen. 'Mr. Rock 'n Roll' is de volgende single die eveneens hoge ogen gooit. Amy speelde al op Pinkpop en Lowlands en mag nu ook Parkpop op haar lijstje bijschrijven. Dit jaar wordt er nog nieuw werk van haar verwacht. Met het optreden van Splendid op Parkpop zijn we nu al blij. Jarenlang hard werken brengt de band steeds meer succes. Concerten in Den Haag zijn steevast uitverkocht en ook landelijk krijgt de band alsmaar meer bekendheid, mede door het succes van de single 'Again' van het meest recente album 'Connect Back To The Stars'. Dit gaat een dampend feestje worden!

Blitz The Ambassador is de artiestennaam van Ghanees-Amerikaanse hiphopper Samuel Bazawule. Na een aantal EP's volgt in 2009 het album 'Stereotype', dat in 2011 wordt gevolgd door 'Native Sun'. Die laatste release ondersteunt hij met een 20 minuten durende film. Boyce Avenue is een Amerikaanse band rond de drie broers Alejandro, Daniel en Fabian Manzano, live aangevuld met een drummer. Ze spelen semi-akoestische covers, deels tracks die door hun fans verzocht worden. Twee albums zijn er tot nu toe verschenen en vooral op YouTube is de band immens populair: hun kanaal is al 24 miljoen keer bekeken. Van Blaudzun is afgelopen januari het tweede volledige album 'Heavy Flowers' verschenen. De ster van Johannes Sigmund, de man achter het alias, is snel rijzende. De clubtour die deze week van start gaat, is al op voorhand overal uitverkocht. Dit jaar is hij ook op Lowlands te zien, maar eerst Parkpop. En o ja, donderdag 15 maart in het Haagse Paard. Maar daar moet je dus al wel een kaartje voor hebben.