Festivalkriebels 2012: Haagse Pop Week

Opening nieuw HPC en 40 jaar Paard

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse Pop Week komt er weer aan. De twaalfde editie vindt plaats van 12 tot en met 21 oktober. Op zo’n vijfentwintig locaties verspreid over de hele stad staan zo’n honderd optredens op het programma. Daarnaast is er deze editie extra veel aandacht voor het 40 jarig bestaan van het Paard van Troje. Vandaag is het programma van de opening van het nieuwe HPC en 40 jaar Paard van Troje bekend gemaakt.

De Haagse Pop Week gaat van start met de opening van het vernieuwde en uitgebreide pand in Loosduinen. Deze vindt plaats op vrijdag 12 oktober in het HPC Muziekcafé, de nieuwe Laetitiazaal en de verschillende oefenruimtes. Gedurende de week vinden er bovendien veel samenwerkingen, uitwisselingen en projecten plaats, zoals de Popunie avond, The Hague Bandstand+, Hard in Zuid, uitwisseling Gent met The Hague Music Export, Beatlab en The Sissies Baby Boom Night. De Haagse Pop Week wordt dit jaar afgesloten in het Paard van Troje en zal geheel in het teken staan van het 40 jarig jubileum van het poppodium.

26 september: Het Haags Pop Centrum aan de Burgemeester Hovylaan is uitgebreid tot het grootste popmuziek oefencentrum van Zuid-Holland en de op twee na grootste van Nederland. Het afgelopen jaar is er keihard gewerkt aan nieuwe repetitiestudio’s en voorzieningen, geheel volgens de nieuwste inzichten, eisen en wensen met betrekking tot akoestiek, vorm en inrichting. Op vrijdag 12 oktober zal niemand minder dan Marjolein de Jong (wethouder Cultuur en Citymarketing) het nieuwe gedeelte van het HPC op bijzondere wijze openen. De opening begint om 19.30 uur en zal begeleid worden door Ready to Play, leden van de band ‘2018’ en andere bekende Haagse muzikanten. Daarna is er een sixties avond in de Grote Zaal (voorheen de Leatitiazaal) met Los Jalapeños, The Dawn Patrol, The Tonomats en dj's Rene Bom en Ramona Rascal & Gamblin' Garreth (BlackStripe) en zijn er optredens van NiCad, The Light Parade, F en Pattern Cutoff in het muziekcafé. In de oefenruimtes zijn er optredens van Joe and the Drummer, Hooked, I Saw The Deep, When Logic Fails, Atombox en Vuigtuig en ook Ready to Play en Drumschool Stefan van de Brug zullen hun nieuwe ruimten openstellen met verschillende activiteiten en geven informatie over hun aanbod.

Vrijdag 19 oktober wordt de aftrap gegeven voor het ‘40 jaar Paard’ programma, dat ruim twee weken zal duren. Er zijn bijzondere concerten van binnen- en buitenlandse artiesten en hippe dansfeesten, Haagse literatuur bij Puur Gelul of een uitgebreide popquiz, samengesteld en gepresenteerd door Leo Blokhuis, i.c.m. met de uitreiking van de Haagse Pop Prijzen. Het programma begint met een bijzondere postertentoonstelling en expositie 40 jaar Paard in het atrium van het Stadhuis en in de tramtunnel. Verder is er een speciaal programma samengesteld met bijzondere concerten van onder andere Hallo Venray, Gruppo Sportivo, Jam de la Crème, Urban Heroes, Merdan Taplak, Kraantje Pappie, Broken Brass Ensemble, Shapeshifter, JungleFever, Crazy-T & Wezel, Mr Jam, Krish & JD, Callous MB & Double Zero Dance en Wipneus & Pim. Het Haags Pop Centrum presenteert Haagse electronica van vroeger en nu met Unit Moebius Anonymous, Get It Boyz, Rivers Area Juke Squad, Filosfische Stilte & Turtle Birth en dj Phil Tovver en in samenwerking met Ready to Play de Haagse aanstormende talenten waaronder The Hague Idiots, Professor Sage, Fexet, Jon Tarifa en Soul Sister Dance Revolution.

19 september: The Hague Bandstand+ is ook dit jaar weer van de partij in het Koorenhuis en is een samenwerking met House of Rock. Tijdens The Hague Bandstand kunnen Haagse bands zichzelf presenteren aan programmeurs, producers, journalisten en andere professionals uit het hele land. Dit keer doen daar de acts Amero, Cookie & The Crunch, Audiodaycare, J. Chris, Klopje Popje en Loco Crew Selectiv' aan mee. The Hague Music Export organiseert een avond in de SuperMarkt met The New Bleeders (BE), voortgekomen uit een samenwerking met de Kinky Star in Gent, maar ook Organisms en Bullerslug. Dit alles op de maandagavond, met die dag verder nog optredens van Bombilate, Neighbour Neighbour, New Year's Hero, Cult Of The Secret Samurai, Mack Aru, Crystal Water, The Breakfast Club en Dyzack rondom de Grote Markt. In De Vinger staan optredens van DJ Rancorous (US), Tribute To DJ Tomke Band (BE), Kurk, Autodrop en Babyshaker (UK).

Minifestival Hard In Zuid vindt plaats in Bazart, Musicon en het HPC Muziekcafé en staat voor de bands in de wat hardere genres: punk, metal en hardcore. Hier staan op het programma: Drunktank, GAS, MC Hank, Carceri, Skellot, Taze Bitti, Price To Pay, All For Nothing en Gewoon Fucking Raggen. In de Cultuurcontainer, te vinden aan de Dr. Lelykade 24 in Scheveningen, zal singer-songwriter Jana optreden. De lijst met bekend gemaakte optredens wordt gecompleteerd door Blaaskaak, M.Y & Base, Insayno, Akwasi (Zwart Licht), DJ Mixtress, ZiRe, DJ Casper, Przewalski, Groove Embassy, Tracin' Tracy, Juicy Jones, Woot, No Reply, Dr. Downhill, Torus, Mista Sweet & Vinny, H-SIK, Holowave, Macxi, 9-2-5, Sass Who!, The Local Alliance en Nueva Manteca.

12 september: De organisatie komt vandaag met een flink aantal namen naar buiten. Ook dit jaar is de organisatie weer een samenwerking aangegaan met de ondernemers van De Passage. Dit wordt een bijzondere reeks concerten op de zondagmiddag op het ronde plein in De Passage met optredens van Kat Ya, Marietha van der Velde, Fabian en Small Time Crooks. Ook de Popunie mag inmiddels niet meer ontbreken in de Haagse Pop Week, en zal een avond verzorgen in de SuperMarkt. Dit zal een akoestische avond zijn met optredens van Face Tomorrow (een van de laatste shows van de Rotterdammers) en twee winnaars van de Grote Prijs van Zuid-Holland: Atlantic Attraction en Wolf In Loveland. Ook de komst van Tim Akkerman is bevestigd. Akkerman werd bekend als leadzanger en gitarist van de Haagse band Di-rect. In maart 2009 stapte hij uit de band om verder te gaan als soloartiest wat in 2011 leidde tot debuutalbum ‘ANNO’, een heerlijk authentieke folkpop-plaat. De eerste lijst met namen wordt gecompleteerd door The Fudge, Dagga Dagga, Dandy J, Lyssa, Robin Brock, Loyu, Raspy Stone, Colt Nevada, The Mrs., Fine China Superbone, Boutros Bubba, Mothership Experience, Twin Shades (BE), Fallow Deer, DJ Psych Gianni, Mama Franko, Piñata, Passages, Red Light Babies, So The Meters, The Incredible Stacks, Trapper en Slyder.