Festivalkriebels 2012: Crossing Border

Programma compleet met Raspy Stone

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Voor het Crossing Border festival wordt 2012 een mooi jaar. Niet alleen wordt de twintigste editie gevierd, ook wordt het festival dit jaar voor het eerst in drie steden gehouden. Behalve in Den Haag (14 t/m 17 november) vindt het festival ook in Enschede (15 en 16 november) en Antwerpen (18 november) plaats. Vandaag is het Haagse programma met de toevoeging van Raspy Stone compleet.

13 september: Met de bevestiging van de Haagse band Raspy Stone is het programma van Crossing Border 2012 dan echt compleet. In een zoektocht naar nieuw Haags talent, konden jonge artiesten zich aanmelden bij de organisatie achter het Walk the Line festival en Crossing Border. Van de meer dan zestig bands die zich hadden ingeschreven, werden de drie Haagse bands A Cure for Gravity, B Sharp en Raspy Stone geselecteerd om op Walk the Line te spelen. Eén van deze acts mocht ook op Crossing Border aantreden en de keuze is uiteindelijk gevallen op Raspy Stone.

6 september: Twee toevoegingen aan het muziekprogramma vandaag, waaronder Anne Soldaat. Hij was onderdeel van de legendarische gitaarband Daryll-Ann, speelt in de band van Tim Knol, toerde met de dansvoorstelling ZOUT van het Rotterdamse gezelschap 'Conny Janssen Danst' en presenteerde onlangs zijn derde soloalbum ‘Anne Soldaat’. Het resultaat is catchy, melodieus en bij vlagen melancholiek. De tweede bevestiging is Jef Neve. In België wordt de jazzpianist en componist op handen gedragen. Hij toerde met Gabriel Rios en verzorgde de pianomuziek onder de met Oscars bekroonde film The Artist. Dit jaar stond hij zowel op het prestigieuze jazzfestival Jazz Middelheim als het alternatieve rockfestival Pukkelpop. Zijn nieuwe album ‘Sons Of The New World verschijnt eind oktober, een bundel composities met invloeden uit de jazz, pop en klassiek. Daarnaast is ook bevestigd dat de jonge schrijvers Marek Sindelka (Tjechië), Yan Ge (China), Ahmed Naje (Egypte) en Kaweh Modiri (Iran/NL) deel zullen nemen aan het literair vertaalproject The Chronicles.

22 augustus: Toegevoegd aan het programma zijn de Engelse singer-songwriter Beth Orton, winnaar van een BRIT-award, de Amerikaanse indierockband Here We Go Magic, soulzanger en -violist Marques Toliver, het Engelse elektronic/pop trio Stealing Sheep, de Britse psychedelische popband Race Horses, de Amerikaanse muzikant/dichter/schrijver Saul Williams en Golondrinas. Aan het literaire programma zijn verder toegevoegd: Thomas Rosenboom, Wim de Bie, Rosan Hollak, Gilles van der Loo, Roelof ten Napel, Judith Schalansky, Omar Musa, Koen van Wichelen, Mirjam Boelsums, Mirjam Brandenburg, Annemarie de Gee, Arjen Duinker, Lies van Gasse, Richard King en James Endeacott.

31 juli: Zes jaar lang was Lisa Hannigan ‘het meisje naast Damien Rice’, maar inmiddels is zij al enige jaren actief als soloartiest. Op haar dit jaar verschenen tweede album ‘Passenger’ gaan folk- en popelementen naadloos samen. Paul Buchanan is de zanger van de Schotse band The Blue Nile, die in 1984 een grote hit scoorde met ‘Tinseltown in the Rain’. Dit jaar verscheen zijn solodebuut ‘Mid Air’ vol ballads met piano als voornaamste (en veelal enige) begeleidingsinstrument van Buchanans fragiele en emotionele stemgeluid. Ook de Noorse zangeres Rebekka Karijord is bevestigd. Eerder dit jaar kwam haar derde alum ‘The Noble Art of Letting Go’ uit. De Engelse indie-/psychedelische rockband TOY uit Londen, Poliça, Susanne, Daughter en Craig Finn, Patterson Hood & Will Johnson maken de lijst nieuwe bevestigingen van het muziekprogramma compleet. Literaire bevestigingen zijn er van Leo Blokhuis, Auke Hulst & De Meisjes, Viv Albertine, Marnix Peeters en James Fearnley.

12 juli: Vandaag zijn een aantal namen bekend gemaakt. Na hoge ogen gegooid te hebben op Pinkpop 2012, is de komst van The Kyteman Orchestra bevestigd. The singer-songwriter Gaz Coombes, beter bekend als de lead zanger van Supergrass, is eveneens bevestigd. De Amerikaanse singer-songwriter Hannah Cohen staat ook op Crossing Border. Daarnaast gaat de band Young Man optreden op de zaterdag.

5 juli: Vandaag is onder andere de komst van de Britse band I Am Kloot bevestigd. De indiepop band bestaande uit John Bramwell (zang/gitaar), Peter Jobson (bas) en Andy Hargreaves (drums) bestaat al sinds 1999 en bracht tot nu toe vijf studioalbums uit. Ook het folkrockduo Two Gallants staat dit jaar op Crossing Border. Adam Stephens en Tyson Vogel uit San Francisco beginnen in 2002 met optreden en brengen in 2004 debuutalbum ‘The Throes’ uit. Later dit jaar verschijnt alweer het vierde album, ‘The Bloom and the Blight’. Het literaire programma is uitgebreid met Murat Isik en Kira Wuck.

26 juni: Eerder was al uitgelekt dat First Aid Kit zal optreden dit jaar, en dat is nu ook bevestigd door de organisatie. Ook Andrew Bird komt in november naar Den Haag. De Amerikaanse muzikant stond in 2007 ook al op het festival, maar inmiddels is hij twee albums verder waarvan ‘Break it Yourself’ de meest recente is. Ook Mark Lanegan (ex-Screeming Trees) is een oude bekende op het festival, want in 2008 trad hij daar samen met Isobel Campbell op. Dit keer komt hij met zijn Mark Lanegan Band. Het Amerikaanse folkduo The Civil Wars won dit jaar twee Grammy Awards voor Best Country Duo/Group Performance en Best Folk Album. De Deense indieband The Rumour Said Fire klinkt naar eigen zeggen als een mix van Fleetwood Mac en Neil Young. Het drietal The Brandt Brauer Frick Ensemble komt uit Berlijn en maakt een mix van klassieke muziek en techno met drums, piano en strijkinstrumenten. Spiritualized is een spacerockband uit Engeland bestaat al sinds 1990 en bracht tot nu toe zeven albums uit waarvan ‘Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space’ uit 1997 zelfs een gouden plaat werd. De Amerikanen van Punch Brothers maken progressieve bluesgrass. De Deense Maggie Björklund is een virtuoze pedalsteelgitarist. Op haar dit jaar verschenen solodebuut ‘Coming Home’ laveert ze tussen country en pop. Het literaire programma bestaat tot nu toe uit Michael Chabon, Arjan Visser, David Vann, Ben Lerner, Juan Gabriel Vásquez, Lydia Davis, Christophe Gerrewey, Peter Buwalda en Jens Christian Grøndahl.

Via Facebook liet het Zweedse First Aid Kit weten dit jaar op alle drie de edities van Crossing Border te zien te zijn. Het duo bestaat uit de zusjes Johanna en Klara Söderberg. In 2008 was het tweetal ook al te zien op Crossing Border en speelden ze nog mee met Fleet Foxes met het nummer ‘Tiger mountain peasant song’. Toen was alleen de EP ’Drunken Trees’ nog uit, maar inmiddels bracht First Aid Kit ook al twee albums uit; ‘The Big Black & The Blue’ (2010) en ‘The Lion's Roar’ (2012). De Nederlandse formatie Moss zou zijn bevestigd voor de editie van Crossing Border in Antwerpen, maar of de band ook in Den Haag of Enschede te zien is, is nog niet duidelijk.