Organisms: “Het moet gaan knallen”

“We vinden muziek maken nog steeds te gek, dat is de drijfveer”

Sjoerd Huismans ,

Maak kennis met de no-nonsense muziek van Organisms: een keiharde combi van rock 'n roll, punk en garage. Op 24 februari komt album ‘Rainbow: Black + White’ uit, waarvan openingsnummer ‘Believer’ nu te beluisteren is op de Hollandse Nieuwe sampler.

De leden van Organisms kennen elkaar al sinds lange tijd uit de Haagse punkscene. Ze speelden in bands als Spider Rico, Incense, Feverdream, The Solo Men Only en Fine China Superbone. “We gaan al heel lang terug”, vertelt zanger Lennard “Lennie” Kruithof. “We waren echt een kliekje: kwamen elkaar altijd tegen bij dezelfde concerten. Zo gingen we altijd naar De Vlerk in Rotterdam; wat mij betreft een van de tofste concertpodia van Nederland. Er speelde van alles: van garage tot indie tot post-rock.”

Op die manier ontstond in 1997 punkband Spider Rico, waar presentator Dennis Weening in speelde. De band ging uiteindelijk uit elkaar. Lennard: “In 2006 zijn we gestopt. Ik had wel weer zin om een nieuwe band te beginnen. Met Robert (drums) ben ik de oefenruimte ingedoken, later kwam Bart (bas) erbij. We hebben het een tijdje met zijn drieën gedaan, maar uiteindelijk misten we toch wel een tweede gitarist. Die plek hebben Niels en tegenwoordig Joeri ingevuld."

Op 24 februari komt het album ‘Rainbow: Black + White’ uit. De titel zegt alles over de no-nonsense rock ’n roll en punk die het viertal op het album ten gehore brengt. Maar deze sound wordt opgeleukt door de toevoeging van een Hammond-orgel: niet per se iets wat je verwacht bij een band als Organisms. Lennard: “Het kwam eigenlijk toevallig zo uit: voor hetzelfde geld hadden we geen toetsen gehad. Onze toenmalige gitarist was op reis naar India. We kenden organist Mau goed en dachten: laten we het eens proberen. Hij heeft uiteindelijk ook op het album meegespeeld.”

De bandleden zijn er niet jonger op geworden sinds ze actief zijn in de muziek, en hebben al veel achter de rug. Moet deze plaat tot de grote doorbraak leiden? “Nee joh!”, reageert Lennard lachend. “We hoeven onszelf niet zo nodig te bewijzen. Bart heeft met Incense bijvoorbeeld al de Grote Prijs van Nederland gewonnen. We maken muziek omdat we nog steeds te gek vinden om te doen, dát is de drijfveer. Doorbreken zou leuk zijn, maar ik denk niet dat onze muziekstijl zich daar voor leent.”

Producer Alex Newport mixte de plaat. Niet zomaar iemand: hij werkte met bands als At The Drive-In, Pissed Jeans, The Melvins en Death Cab For Cutie. Een ambitieuze zet om hem aan te schrijven. Lennard: “Ik heb hem gewoon een mailtje gestuurd. Ik dacht dat hij wel iets als ‘weer zo’n kutbandje uit Nederland’ zou denken, maar hij reageerde heel enthousiast. Toen hij zijn prijs vervolgens noemde dachten we alleen: dit gaat hem niet worden. Maar hij wilde het zo graag doen dat hij gezakt is.”

Wat gaat de band doen als de plaat eenmaal uit is? Lennard: “In maart hebben we acht shows staan.” (Lachend): “Dat is meer dan we in totaal hebben gespeeld in deze bezetting. Daarna hebben we nog een aantal dingen gepland in de maanden daarna, maar dat is allemaal nog niet heel zeker.” Een ding is wel zeker: “Het moet gaan knallen.”

Op 24 februari komt het album ‘Rainbow: Black + White’ van Organisms uit, vanaf 17 januari te beluisteren op de Luisterpaal. De albumpresentatie vindt plaats op zaterdag 3 maart in de 330live.