Een geslaagde avond met covers The Smiths

Undercoversessie onder leiding van Henk Koorn (Hallo Venray) en The Bohemes

Ahalya Ganesh | Foto's: Jan Rijk en Stephan C. Kaffa ,

Afgelopen zaterdag 18 februari stond de SuperMarkt in het teken van The Smiths. Met Milan Weekhout als Morrissey, Henk Koorn en Léon Huisman op gitaar, Detlef Villerius op drums en Natasha van Waardenburg op bas, brachten ze met z'n allen een eerbetoon aan één van de belangrijkste grondleggers van het britpop genre.

Normaal gesproken worden we altijd een beetje kriebelig van coverbands, mede doordat die coverbands de grootheden met wisselend succes na proberen te doen. The Smiths (1982-1987) is natuurlijk niet de eerste de beste band. Als één van de grondleggers van indie en britpop staat de band in het rijtje van Oasis, Suede en Radiohead. Voor vanavond maken we een uitzondering met de undercoversessie onder leiding van Henk Koorn van Hallo Venray. Het duurt even, maar veertig minuten na aanvang begint de band met bekende nummers als ‘Ask’ en ‘This charming man’. De sfeer zit er gelijk al goed in.

De wat oudere mensen in het publiek lijken terug te zijn in de tijd en swingen er op los. Zanger Milan Weethout bevalt de meeste bezoekers wel, en dat is ook wel terecht. Over het algemeen doet hij het erg goed en ook het accent zit er goed in. Even brabbelt hij een beetje en lijkt het alsof hij zijn tekst is vergeten. Wel probeert hij Morrisey een beetje te imiteren qua geluid, waardoor het soms wat monotoon klinkt, maar in het nummer ‘Heaven knows I'm miserable know’ weet hij zelfs de hoge stukken moeiteloos te halen.

De setlist is redelijk, maar toch ontbreken er twee eigenlijk onmisbare nummers; ‘Please please please, let me get want I want’ en ‘Stop me if you think you've heard this one before’. Aan het eind van de set trekt de band nog wat mensen het podium op en worden er nepbloemen het publiek in gegooid. De undercoversessie van vanavond laat blijken dat een avondje covers niet per definitie een grote band naspelen en alle liedjes verpesten betekent, maar dat het ook echt een eerbetoon kan zijn. En voor wie binnenkort meer covers van The Smiths live wilt zien; zaterdag 10 maart staat de Britse tribute band The Smiths Indeed in Bitterzoet in Amsterdam.