Een avond van uitersten tijdens Live ED Paardcafé

De 7e editie van het door Ed Struijlaart georganiseerde avondje livemuziek

Jens van Pieterson | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Singer-songwriter Ed Struijlaart was afgelopen vrijdag 9 februari de gastheer tijdens het door hem georganiseerde zevende editie van Live ED in het Paardcafé. Op het programma stonden Suzanne Ypma, The Dudettes en Ed zelf. Een avond die met zoete klanken begon en met beukende drums werd afgesloten.

Het café is al aardig volgestroomd als, na een kort introwoordje van Ed, Suzanne Ypma rond half negen begint met spelen. De voormalig frontvrouw van de alternatieve rockband Pitch Blond is recentelijk begonnen met het schrijven van eigen werk en is zichtbaar gespannen als de eerste klanken uit haar gitaar komen. Toch zal het publiek weinig van deze spanning merken als de dijk van een stem die Ypma bezit voor het eerst te horen is. Ze opent met ‘Back full of extra’s’ en trekt meteen de aandacht van het hele café. Ondanks dat het gitaarspel niet altijd even foutloos is, omarmt Ypma met haar stem iedereen in het café en laat hen de rest van het resterende uur niet meer los.

Ypma giechelt soms wat in de microfoon (‘’Ik ben even kwijt waar ik was hoor’’) en vertelt af en toe iets over de totstandkoming van een nummer. Ook komt ze soms verbazingwekkend origineel uit de hoek met een heel nummer dat bestaat uit loops die ze ter plekken opneemt en nummers met loopjes op de gitaar die  van funk tot blues gaan. Met haar zoete, rustige en innemende muziek weet Ypma het publiek in het Paardcafé een uur te boeien, maar zal dit in de toekomst zeker een hele avond kunnen doen.

De avond draait qua muziek een paar graden als Ed Struijlaart het podium betreedt. Na de zoete muziek van Ypma klinkt de bluesy pop van Struijlaart een stuk toegankelijker. Ook de sfeer is het café slaat om. Nadat iedereen haast ademloos heeft staan luisteren naar Susanne Ypma komt wordt de tap open gegooid en veranderd het Paardcafé van een auditorium in een echte kroeg. Struijlaart, met enige regelmaat te beluisteren op radio 3FM, speelt wat van zijn voornaamste werk, waaronder zijn nieuwste single ‘So not you, so not me’, en speelt zijn uur foutloos en relaxt uit. Zijn John Mayer-achtige manier van zingen en spelen sluit naadloos aan op het tijdstip en de omslag in de sfeer van het café.

Struijlaart heeft het voor elkaar weten te krijgen om de Groningse formatie The Dudettes helemaal naar Den Haag te krijgen en dat is niet voor niets. De poprockformatie, bestaande uit drie dames en twee heren, blaast het aanwezige publiek welhaast letterlijk weg met hun beukende drums, scheurende gitaren en krachtige zangeres met gigantische afro. De band is gevormd op de School voor de Kunsten in Groningen en dat is goed te horen. Het optreden zit muziektechnisch bijna perfect in elkaar, maar het zou logisch zijn als niet iedereen de omslag die de Groningers teweeg brengen kan waarderen. De band komt op sommige momenten flink hard uit de hoek, zoals bij hun nieuwste single ‘Dance all day’ die op Eurosonic Noorderslag gepresenteerd is. Een schril contrast met de muziek van Struijlaart en Ypma.

Live ED Paardcafé raakt verschillende kanten van de alternatieve muziek, en dat is zeker de kracht achter de avond. Dat de avond lang duurt wordt echter deels goed gemaakt door het niveau en de originaliteit. Op naar editie 8.