Cd-recensie: ‘I’m not mukowski - I’m not mukowski’

Ingetogen droomplaat

Hans van der Maas ,

I’m not mukowski is het alter ego van Jochem Meijer, niet te verwarren met de Leidse cabaretier. Deze Jochem is een stuk serieuzer en in plaats van turbo-pleasende grappen brengt hij ingetogen, dromerige muziek verpakt in een verrassend productiejasje. Enige overeenkomst tussen de beide Jochems: het is aangenaam genieten.

Om met het slechte nieuws te beginnen: het gelijknamige album van I’m not mukowski duurt slechts iets meer dan 17 minuten. Zeven liedjes van gemiddeld tweeënhalve minuut. Een EP dus, terwijl de behoefte aan een volwaardige cd groot is. Maar goed, we doen het er mee. Eerlijk is eerlijk: een echte straf is het ook niet. Want het is een prima EP, die begint met ‘Meeting halls and eyebrows’. Een prachtliedje dat zich diep in je ziel graaft. Misschien wel direct het hoogtepunt.

Maar ook daarna blijft de EP uiterst aantrekkelijk en aanstekelijk. Met bijvoorbeeld snel wisselende akkoorden, zoals in het nummer met de vreemde titel ‘Not standing on a table in a room with no posters on the wall’. Een prettig liedje dat zeker raakvlakken vertoont met de Britse collega Badly Drawn Boy, terwijl ook de zuiderburen van dEUS doorklinken op afsluiter ‘Out of time’. Toch doe je I’m not mukowski tekort wanneer je hem voortdurend langs de meetlat van andere artiesten legt. Daarvoor is het geluid en de intentie van Meijer te eigengereid.

I’m not mukowski gaat een mooie toekomst tegemoet. Wanneer deze EP de media op een fijne manier kietelt - en waarom niet - dan krijgt het volgende (hopelijk volwaardige) album ongetwijfeld ruim aandacht.

Beluister 'I'm not mukowski' in de Haagse YouBox