Cd-recensie: Henk & Melle - ‘Roodnoot’

Prettige americana uit Den Haag

Hans van der Maas ,

Henk Koorn (Hallo Venray) en Melle de Boer (John Dear Mowing Club) slaan de handen ineen. Het resultaat staat op ‘Roodnoot’, een weinig toegankelijk en toch grijpbaar album met aaibare americana, fijne folk en een tikkeltje country. Even doorbijten, dat wel. Maar wie dat doet, krijgt het album door en dan valt er veel te genieten.

Henk & Melle: de naam doet toch een beetje denken aan een fout smartlappenduo, maar daar is in de verste verte geen sprake van. Beide heren, die hun sporen los van elkaar in de muziekbusiness ruimschoots verdienden, komen met een album op de proppen dat het in brede kringen goed zal doen. Het is niet altijd even makkelijk, want de akkoorden van de meeste nummers lopen uit de pas met je verwachtingen. En toch: de toon van de liedjes heeft iets lichts. Een prettige onderlaag, die gaandeweg het doorgronden van het album aan de oppervlakte komt.

De variatie zit ‘m ook in het tempo van de songs. De ene keer wiegt het mooie ‘Six in a pack’ je bijna in slaap om daarna over te gaan in de rollende country-klaagzang van ‘Chainsaw’ of de “paardrijsong” ‘Donkey ride’. En terwijl ‘Approval’ langs de oude rock ’n roll schurkt, kruipt afsluiter ‘Denial’ diep onder de huid en duwt het kippenvel vanzelf omhoog. Een eervolle vermelding voor de gruizige stem in ‘A way’. Ronduit grappig is ‘Hecho en Mexico’, vooral door de lijzigheid waarmee Henk & Melle het nummer op de plaat zetten.

Aan het einde blijft de conclusie staan: Henk & Melle leggen met ‘Roodnoot’ een geslaagd album neer en de wens naar meer samenwerking tussen de twee juichen we dan ook van harte toe.