Antilounge: “De beat weer helemaal terug in Den Haag”

Martijn Verlinden presenteert negende editie

Cok Jouvenaar ,

Op 25 februari wordt het weer druk in de kleine zaal van het Paard van Troje. Dan wordt Antilounge 9 daar namelijk ten doop gehouden. Naar verwachting zullen zo’n driehonderd liefhebbers hierbij aanwezig zijn. Traditiegetrouw spraken we met Mister Antilounge himself, Martijn Verlinden, over deze editie en de toekomstplannen.

Martijn Verlinden aka Kipkillah heeft net de proefpersingen binnen en oogt trots. Dit is de tweede keer dat de Antilounge compilatie op vinyl verschijnt en te downloaden is via bandcamp. “Bandcamp biedt gewoon goede kwaliteit en gebruiken we speciaal voor diegene die de cd mist.” Martijn hoopt het succes van vorig jaar ook dit jaar te continueren. “Door vinyl te sturen neemt de dancewereld je serieus, maar de ‘doorsnee popwereld’ weet niet zo goed wat ze er mee aan moeten. Hierdoor zijn er minder reviews geschreven in dit circuit.” Dit mag de pet niet drukken, Antilounge is een successtory pur sang. Neem de persoon die Antilounge negen heeft gemasterd. Deze verzorgde werk voor onder meer Bob Dylan en is verantwoordelijk voor de geremasterde versie van Micheal Jackson’s ‘Bad’.

Martijn: “Er staat dit keer heel veel jong talent van rond de 18 jaar op Antilounge. Misschien komt dat wel doordat tegenwoordig iedereen met beats en het programma FruityLoops kan stoeien. Er is echt sprake van een beatcultuur. Wat dat betreft is de beat weer helemaal terug in Den Haag.” Twee van de grootste talenten van het moment staan op de nieuwe Antilounge; Torus en Filosofische Stilte. “Deze jongens zijn heel gedreven. Ik hoorde hun muziek en dacht ‘dit gaat wat worden!’” En Martijn krijgt gelijk. Als medeprogrammeur maakte hij ruimte vrij op State-X-New Forms en ook Altersonic in Groningen zag het talent. “Torus stond afgelopen maand ook nog in Brighton en is opgepikt door het label Sonic Router. Filosofische Stilte is omarmt door Lowrider Recordings. Het is nog nooit gebeurd dat een act Antilounge heeft ingehaald. Nog voor de release zijn die jongens al verder. Dit is goed voor Den Haag en hiervoor is Antilounge bedoeld.”

Het platform Antilounge is inmiddels onmisbaar geworden. “Het is geen blinde vlek meer. Ik trad een tijd geleden op in de Willemeen in Arnhem met Charly & Gallus en we raakten daar aan de praat. Mensen kenden Antilounge en waren verbaasd dat dit uit Den Haag kwam. Via Bandcamp heb ik gezien dat er tracks zijn gekocht in Spanje en Duitsland. Er zijn bestellingen gekomen uit Italië en Engeland. Het is een soort instituut. Een beatschool voor danceproducties zeg maar.” Toch houdt Martijn het allemaal klein. ”Deels ook door tijdgebrek. Antilounge geeft producers een plaats op de plaat, optredens, radio airplay en reviews. Meer kan ik niet doen. We missen in Den Haag een boekingsbureau. Een soort van marketingmachine die zorgt dat acts onder de vleugels van onder andere 3FM terecht komen. En geld speelt ook een rol natuurlijk.”

In het persbericht van Antilounge wordt reclame gemaakt voor de speciaal ontwikkelde applicatie voor iPhone en iPad. Alle audio-acts zijn gekoppeld aan videokunstenaars. “Videokunst is momenteel één van de belangrijkste kunstvormen.” In het Paard van Troje zullen de videokunstenaars live hun kunsten vertonen tijdens de optredens van de audio producers. “Dit geeft een prachtige wisselwerking.” Krista van der Wilk is verantwoordelijk voor het visuele gedeelte. “Deze twee dingen tezamen zorgt ervoor dat er een echte Antilounge beweging is.”

Volgend jaar alweer de tiende editie; “Het is de bedoeling dat de beste acts van de afgelopen edities een nieuwe track maken. Dat wil ik vervolgens weer op cd uit brengen, back to the old school! Of bijvoorbeeld op een usb-stick en vinyl. Ik wil acts als Generate meer naar voren schuiven. Dat is echt een goede producer en ik begrijp niet dat hij niet is opgepikt. Daarom is er Antilounge!”

Presentatie Antilounge 9
Zaterdag 25 februari 2012 (Paard van Troje, kleine zaal)
Van 22.00 tot 04.00 uur (entree gratis)
Met live performance van: Torus, Neith, Filosofische Stilte, Anti Stress Gene, Rivers Area Juke Squad, Turtle Birth, Dead Casino, Advent Resilience, Juxtapoison, Cancerdogs, Moichido, tomlaan, Generate, Bimbo Electrico en Charly & Gallus. En visuals van: Angelique van Grootel, VJ FARIATIE, Eliane Willeumier, KRATATA, VICTORALEX, Einzelganger, HYBRID VISUALS, VJ ALU, Diaan, Lowman, Ricco Buitink, Zoe Reddy + Gemma Barendse, Richyarts en Phonk
De vinyl dubbelaar is daar te krijgen voor 10 euro. Daarna kost deze 15 euro.