Eindejaarssessie 2012: Organisms

“De kerstgedachte moet je niet alleen met kerst hebben”

Leonie Hazelhorst | Foto’s: Peisam Tsang en Nienke Verhoef ,

Ook dit jaar maakt 3voor12 Den Haag aan het eind van het jaar de balans op met tien Haagse bands die in het afgelopen jaar veel hebben bereikt en meegemaakt. De eindejaarssessies vonden dit jaar plaats in de boksring, waar het er onder leiding van Bernd Gansebev van De Kraaien bij vlagen hard aan toe ging. De redactie was er, gewapend met pen, fototoestel, videocamera én EHBO-doos bij om alles vast te leggen. Blik tot en met 31 december mee terug met de 3voor12 Den Haag eindejaarssessies!

Organisms heeft van 2012 hún jaar gemaakt: De band bracht het album 'Rainbow Black + White' uit, speelde op het Reeperbahn festival in Duitsland, deed een tour door Nederland en België en werd Hollandse Nieuwe bij 3voor12. Zijn de mannen een beetje tevreden? 3voor12 Den Haag kijkt met Organisms terug op 2012.

Omdat we toch tegen de kerstdagen lopen, willen we weten of de mannen nog een kerstnummer gaan coveren, en zo ja welke? Er wordt meteen gebrainstormd over Mariah Carey en Wham, maar ze komen toch snel tot de conclusie dat ze toch niet zo van kerst zijn, en al helemaal niet van het spelen van covers. En verder is de kerstgedachte niet iets voor alleen tijdens kerst, benadrukt gitarist en zanger van de band Lennard.
 
Dan over naar het echte werk, in 2012 kwam het langverwachte album 'Rainbow Black + White' uit. “Het was een proces van drie jaar waar we uiteindelijk het gas op hebben gezet. Het was nu of nooit”, vertelt bassist Bart. “Daarna zijn we op zoek gegaan naar optredens, hoewel we niet heel hard hoefden te zoeken, we kregen er best veel aangeboden. Met een plaat kun je jezelf goed presenteren.” De band heeft het over een memorabel optreden in poppodium Vera in Groningen, “en dan vooral de afterparty”. De reactie van de rest van de band maakt duidelijk dat deze avond inderdaad memorabel is. We zijn geïnteresseerd, wat maakt een afterparty goed? “Ze kennen daar geen sluitingstijd”, antwoordt de band eensgezind. “Er zijn genoeg optredens waar we na de show meteen inpakken en naar huis gaan, als er dan een avond is dat we wel tijd hebben maken we er een extra feest van.”
 
De band werd samen de DI-RECT en Woot door de Gemeente Den Haag uitgezonden naar het Duitse showcase festival Reeperbahn. Op de vraag of ze zichzelf al als een grote band zien, zijn ze terughoudend: “Nee helemaal niet. We zijn geen band die alleen muziek maakt om groot te worden. We schrijven muziek met ons hart en hebben daarmee een goede plaat gemaakt die we mooi vinden, en als anderen de muziek ook waarderen, vinden we dat alleen maar extra fijn. We hoeven er ook niet van te leven, dat scheelt. Als ons ooit iets heel erg moois wordt aangeboden dan zouden we het misschien wel doen maar voor nu vinden we ons leven wel leuk zo.”

 

De band is alweer bezig met een volgend album, dat na de zomer uit moet komen. Kan er al iets worden prijsgegeven over de sound van het album? “We hebben wel steeds goede intenties als we aan een nummer beginnen, dan nemen we ons voor iets rustigers te schrijven maar uiteindelijk wordt het dan toch iets totaal anders. We kunnen dat aan het begin dus nooit echt precies zeggen.” De band heeft overigens weinig discussies tijdens het schrijfproces: “We houden allemaal van dezelfde muziek, dat helpt wel“ De teksten komen al net zo vaag tot stand als bij het schrijven van de muziek. “Het zijn vaak een soort psychedelische drugstrips”, legt zanger Lennard uit, die het schrijven van de teksten voor zijn rekening neemt. “Ik heb wel eens over liefde proberen te schrijven, maar dat eindigde toch weer in zo’n psychedelische drugstrip.”

Wat zijn er nog meer voor plannen bij Organisms in 2013? “De plaat dus, verder gaan we geen festivals doen ofzo. We hebben ook nog banen en kinderen en anders komt die plaat nooit af. We pakken het dit keer een stuk rustiger aan dan het vorige album, die was in een paar weekenden opgenomen. Hoewel, soms komt er gewoon iets langs dat veel te leuk is om te laten liggen, dat doen we dan ook wel gewoon”
 
Vaste vraag bij de Eindejaarsessie is welke bands of acts, regionaal, nationaal en internationaal, zijn opgevallen bij de band en welke het volgens hen helemaal gaan worden in 2013. “We hebben nog geen top 10 gemaakt maar Bombay Show Pig heeft wel een hele gave plaat gemaakt afgelopen jaar.” Internationaal is de band lyrisch over Grizzly Bear, waarvan ze recent een concert hebben bezocht: “Echt geniaal.” 2013 wordt het jaar van Rooie Waas, door bassist Bart omschreven als “kraakjes met depressieve teksten, echt heel origineel”. Verder tippen ze nog Traumahelicopter en Mozes And The Firstborn. Met deze muzikale tips sluiten we het interview af, maar niet voordat we er toch nog een kerstgedachte uit proberen te krijgen. “Blijf bij jezelf”, wordt het uiteindelijk, “maar die gedachte moet je niet alleen met kerst hebben.”