Eindejaarssessie 2012: Mullet

Mullet wil succes doorzetten

Tessa Bentvelsen | Foto’s: Nienke Verhoef, Nike Liscaljet en Luiza Popa ,

Ook dit jaar maakt 3voor12 Den Haag aan het eind van het jaar de balans op met tien Haagse bands die in het afgelopen jaar veel hebben bereikt en meegemaakt. De eindejaarssessies vonden dit jaar plaats in de boksring, waar het er onder leiding van Bernd Gansebev van De Kraaien bij vlagen hard aan toe ging. De redactie was er, gewapend met pen, fototoestel, videocamera én EHBO-doos bij om alles vast te leggen. Blik tot en met 31 december mee terug met de 3voor12 Den Haag eindejaarssessies!

Het zijn vijf jonge jongens die allemaal nog op de middelbare school zitten, maar toch wisten ze het dit jaar ver te schoppen. Mullet bestaat nog maar net een jaar. Desondanks heeft de band al meer op zijn naam staan dan andere beginnende bands. Het blik met de nieuwe generatie Haagse artiesten is geopend.
 
Naar eigen zeggen was dit jaar voor Mullet één groot hoogtepunt… met een heel klein dieptepuntje. Het begon bij het winnen van de publieksprijs bij Talent Event. Maar voordat ze deze prijs op hun naam mochten schrijven, hadden ze bijna mis gegrepen. Bij de halve finale spande het erom, wie gaat er door? Crystal Water of Mullet? En toen brak het dieptepunt aan, met maar drie stemmen meer won Crystal Water en lag Mullet eruit. “Maar wij hadden alle vijf niet gestemd uit beleefdheid”, verklaart drummer Domenico. Gelukkig duurde het dieptepunt niet lang, een dag later werd namelijk bekend gemaakt dat de organisatie een wildcard gaf aan Mullet. Domenico: “We kregen allemaal een sms dat we wildcard hadden gewonnen waarna wij met zo een tachtig man schreeuwend door de school heen gingen. Dat dieptepunt maakte het eigenlijk extra leuk dat je door bent.”
 
Op 27 januari was dan eindelijk de dag des oordeels aangebroken. In de grote zaal van Paard van Troje nam Mullet het op tegen vijf andere acts. Terwijl Mullet als eerste speelde, moesten tijdens het optreden de deuren worden gesloten. Niemand mocht er meer in want met 1.100 man was het Paard afgeladen. “Je krijgt een adrenalinekick als je het podium opkomt en zo veel mensen staan voor je te juichen”, vertelt Timon, zanger van de band. Het publiek ging uit zijn dak en de bandleden deden er een kwartier over om na afloop naar de bar toe te komen. And guess what, die avond won de band met de wildcard zowel de promotieprijs als de publieksprijs. Domenico: “We hebben niets tegen een jury, maar de mening van de zaal is toch belangrijker voor ons.”
 

Voor de promotieprijs - een prijs voor de band die de meeste promotie heeft gemaakt voor de finale - heeft Mullet ook veel moeten doen. Ze hebben flyers uitgedeeld, zijn bij radioshows geweest en hebben veel reclame gemaakt via social media. Waar ze alleen de mist bij in zijn gegaan is bij het ophangen van posters. Aan het eind van een lange dag posters ophangen en overal netjes vragen of dat ook mocht, kwamen ze terecht bij een postermuur. Voor één keer hebben ze de poster opgehangen zonder te vragen maar een kwartier later stond er al een agent voor hun neus. “We hebben een boete gekregen en onze excuses aangeboden”, vertelt Domenico. “Maar ook dat was goede promotie.”

Het grootste hoogtepunt van afgelopen jaar was volgens de band de albumpresentatie op 10 november in Musicon. Met een uitverkochte zaal en anderhalf uur spelen heeft de band een ‘constant gezellige avond’ gehad. Timon: “Live krijg je direct iets terug, het geeft meer energie en energie is ook een van onze richtpunten als band.” “Het is dan alleen wel lastig om je daarna te concentreren op school, ik zat weken lang nog op een roze wolk”, voegt Domenico toe. Wat het album volgens de band zo goed maakt, is het verschil in muzieksmaak van de bandleden. Een deel is natuurlijk overlappend - zo staat Iron Maiden centraal - maar daarnaast heeft ieder zijn eigen zijtak binnen het genre.

Na zo veel succes in het afgelopen jaar, is het vooruit kijken naar het jaar dat gaat komen. Nu al staat er heel wat op het program, want na al redelijk bekend te zijn geworden binnen Den Haag, wil de band het ook erbuiten gaan proberen. Aan optredens op Life I Live, Plein Open, Schollenpop en Parkpop wordt gewerkt, waarnaast er waarschijnlijk ook nog een uitwisseling gaat komen met bands uit andere steden. Volgend jaar kunnen we ook een nieuwe EP verwachten en eventueel ook nog een heel nieuw album. “Het zou kunnen dat er een nieuw album komt maar eerst willen we dit album laten uitbuiken want we zijn er nog heel vol van”, vertelt Domenico. Of er nog een keer mee wordt gedaan aan een talentenjacht is alleen nog niet zeker: “We willen geen band zij met een lijst aan prijzen en verder helemaal niets.”
 
Bands die volgend jaar veel kans maken om groot te worden zijn volgend Mullet F, Woot en Soul Sister Dance Revolution. “Den Haag is in opkomst”, vertelt Domenico. “Ik heb het gevoel dat dit komt omdat veel bands tegen de cultuurafschaffing zijn en dat ze zo willen laten zien dat het niet moet vergaan. Net zoiets als hoe de punk is ontstaan.”