Eindejaarssessie 2012: Jon Tarifa

“Music is my oxygen!”

Leonie Hazelhorst | Foto’s: Nike Liscaljet en Luiza Popa ,

Ook dit jaar maakt 3voor12 Den Haag aan het eind van het jaar de balans op met tien Haagse bands die in het afgelopen jaar veel hebben bereikt en meegemaakt. De eindejaarssessies vonden dit jaar plaats in de boksring, waar het er onder leiding van Bernd Gansebev van De Kraaien bij vlagen hard aan toe ging. De redactie was er, gewapend met pen, fototoestel, videocamera én EHBO-doos bij om alles vast te leggen. Blik tot en met 31 december mee terug met de 3voor12 Den Haag eindejaarssessies!

De Albanese hiphop artiest Jon Tarifa kan met een gerust hart terugkijken op 2012. Hij won The Road to Parkpop, bracht de singles ‘Focus’ en ‘So right’ uit en trad op in binnen- en buitenland met artiesten als Robin Brock en Blitz the Ambassador. Een lekker jaar dus. Tijd om hem te vragen hoe hij het beleefd heeft en wat hij nog meer op de planning heeft staan.

“Het afgelopen jaar was super, ik heb dingen gedaan waarvan ik nooit dacht dat ik ze durfde.” Tarifa organiseerde in het begin van het jaar huiskamerconcerten waar hij zijn set akoestisch te horen bracht, iets wat hij leerzaam maar toch ook een uitdaging vond. “Ik kon me niet meer verstoppen op het grote podium of achter de band, dat was wel eens eng maar ik kon zo wel mijn fans ontmoeten en horen wat ze er van vonden. Gelukkig waren de reacties positief!”

Het winnen van de Road to Parkpop kwam onverwacht: “Ik kreeg een mail dat ik bij de laatste tien zat en was erg verrast, ik had nooit verwacht dat ik uiteindelijk zou winnen omdat er veel grote(re) namen in de finale stonden zoals Diggy Dex. Toen ik won besloot ik meteen de video bij mijn single 'Focus' op te nemen in de week voor Parkpop zodat het een echte ‘road to Parkpop’ video zou worden. Het was allemaal erg last minute waardoor de video niet meteen gemonteerd kon worden. Hij is uiteindelijk pas in het najaar uitgebracht. Dat was jammer omdat het echt een zomernummer is en in de week na Parkpop was er veel aandacht.” Op de vraag of Tarifa ervan baalt dat zijn carrière op zo’n moment afhangt van anderen is hij duidelijk: “Ik ben deel van een team, een geweldig team waar ik dankbaar voor ben. Ik maak de muziek en doe dat zo goed mogelijk, het heeft geen zin te gaan zeuren of klagen als iets niet snel genoeg gaat want daar komt alleen maar stress van."

De singles ‘Focus’ en ‘So right’ zijn goed ontvangen en worden inmiddels gedraaid in landen zo ver als Saudi-Arabië, Curaçao en zijn thuisland Albanië. “Vorig jaar speelde ik op het North Sea Jazz festival samen met Levi Silvanie op Curaçao, mijn label One Way Melodies is daar gevestigd, en toen we naar het festival reden speelde een radiostation opeens mijn single ‘So right’! Dat was heel erg gaaf, mijn muziek past daar ook beter denk ik. “Albanië is meer gefocust op de popmuziek, maar ze zijn er trots dat ze een hiphop artiest hebben die het zo goed doet in het buitenland, daarom draaien ze mijn muziek op de radio. Ik heb er helaas nog niet opgetreden, wellicht zal dat er in 2013 van komen.”


In Nederland is zijn hiphopgenre nog niet zo populair bij de grotere radiostations, maar daar zit hij niet zo mee. “Er zijn een hoop mensen die mijn muziek waarderen. Bij radiostation FunX ben ik bijvoorbeeld wel vaak gedraaid waardoor ik wat meer bekendheid heb gekregen.” Tarifa is overigens niet negatief over artiesten die meer commerciële muziek maken. “Het maakt me niet zoveel uit met welke intentie de muziek is gemaakt, ik heb respect voor ieders werk en als ik de sound goed vind maakt het me niet uit of het commercieel is of niet."

In 2013 zal Tarifa niet stil gaan zitten: “Ik ben van plan drie losse singles uit te brengen en ze uiteindelijk samen te brengen op één EP, ergens in het najaar.” Hij zal ook nog wat gaan samenwerken met andere artiesten op de EP. Op de vraag met wie hij nog wel eens zou willen samenwerken heeft Tarifa niet meteen een antwoord: “Er zijn zoveel geweldige artiesten, ik droom niet per se van een specifieke samenwerking, ik ben dankbaar met alles wat me wordt aangeboden”

Welke bands en artiesten zijn Jon het afgelopen jaar opgevallen? “Er zijn zoveel artiesten met zoveel professionaliteit en talent” Hij noemt Robin Brock, zijn “brother from another mother” en Blitz the Ambassador met wie hij eerder op Parkpop stond. Ook Kern Koppen en Splendid ziet hij komend jaar nog verder groeien. Op het Live I Life festival was hij onder de indruk van de Antwerpse band School is Cool. “Ze waren zo professioneel en muzikaal, middenin de show wisselden ze opeens van instrumenten en gingen ze gewoon door met de set, geweldig!

Komend jaar staan er ook weer festivals op de planning. “Music is my oxygen, dus ik wil veel gaan spelen en mensen mijn muziek laten horen. Vorig jaar was ik te laat met me aanmelden en presskit versturen, mijn management pakt het dit jaar veel beter voor me aan.” Hij hoopt in 2013 op festivals als Sziget, Lowlands en Pinkpop te mogen spelen: “Maar ik droom graag groot, ooit stond ik vooraan te feesten bij Parkpop en droomde ik ervan om op het podium te staan, een paar jaar later was het al zo ver! Parkpop zou ik ook zo weer doen als het me wordt aangeboden, al zou ik dan wel een record breken omdat het dan alweer de vijfde keer wordt.”

In 2013 zal Tarifa ook in het buitenland te vinden zijn. Vooral festivals in België en Duitsland zullen worden aangedaan. “Ik heb daar nog nauwelijks een fanbase maar gelukkig zijn de bezoekers er al op een festival dus hoef ik alleen maar los te gaan, muziek te maken en te hopen dat ze het mooi vinden!