Het jaar 2012 in video's

Een terugblik op de videoproducties van 3voor12 Den Haag

Ferry Bovet ,

3voor12 Den Haag wenst iedereen een uiterst muzikaal jaar toe, met gierende
gitaren, beukende beats, memorabele melodieen, swingende songs en opzwepende optredens! Dit artikel is de laatste terugblik op 2012. Het jaar in foto's en tekst gingen
al voor. We sluiten af met het jaar in video's, want sinds april 2012 richt een tiental medewerkers van 3voor12 Den Haag zich ook op videoproducties.

Bewegend beeld en geluid, een mooie aanvulling op al die fraaie foto's en teksten. Als eerste reeks kwamen de kleedkamerconcerten aan bod. De formule was simpel: beantwoord een prijsvraag en win 2 kaartjes voor een exclusief akoestisch mini-optreden in de kleedkamer bij je favoriete artiest. Zo trokken we de grote zomerfestivals langs en maakten we opnamen van Jaimi Faulkner, Milagres, The Asteroids Galaxy Tour, Dry The River, Atlantic Attraction, Anneke van Giersbergen, The Deaf en 24 Pesos. Faulkner, waarbij we ineens van tent moesten wisselen omdat de oorspronkelijke locatie onbedoeld als kattenbak had gefungeerd en niet al te fris meer rook. Of The Deaf, die er zoveel zin in hadden dat presentatrice Rubi eigenlijk niet meer aan het woord kwam. Maar gezellig was het!

Inspiratie, geen artiest kan zonder. In het najaar is dan ook gestart met het portretteren van Haagse artiesten over dit onderwerp. Twee inspiratieportretten zijn er tot nu toe gemaakt, van Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Linda van Leeuwen (Bombay Show Pig) en aan drie nieuwe wordt alweer gewerkt. Hans Vandenburg beet het spits af. Reden was mede het jubileum en de heruitgave van de debuutplaat Ten mistakes. In overleg werd vastgelegd dat we ons op twee nummers zouden richten, waaronder Mission a Paris. De vraag 'c'est que cest votre l'inspiration pour Mission a Paris' had hij dus kunnen verwachten... maar misschien niet in het Frans. Uiteindelijk werd de hulp van zangeres Lies Schilp ingeroepen, die het antwoord wél wist. Soignant detail daarbij is dat ze nu het nummer weliswaar zingt, maar ten tijde van het schrijven ervan nog helemaal geen deel uitmaakte van Gruppo Sportivo.

3voor12 Den Haag Selecteert is een traject waarbij veelbelovende Haagse bands een podium wordt geboden met optredens op radio en de buhne, een fotoshoot en interviews voor site en video. Een achttal bands zijn inmiddels met de camera gevolgd. Rock, hiphop, electro, melancholische luistermuziek, het kwam allemaal voorbij.

Naast deze reeksen kwam er nog veel meer tussendoor. Zo werd samen met Geert Albarda een aantal concerten uit de Haagse Pop Week vastgelegd. Daarnaast waren we ook op de opening van de Popweek, en dat was tevens de opening van het vernieuwde HPC. Meer vierkante meters, meer muziek en een druk bezochte happening waarbij allerlei mensen de microfoon ter hand namen. Of je nou een kleine ster in de dop bent of wethouder, het maakte allemaal niet uit.

Nog meer festivals? We waren op Crossing Border en werkten mee aan de productie van de jaarlijkse Parkpopfilmpjes. In concertzalen, hotels of gewoon in de huiskamer spraken we met onder meer The Asteroids Galaxy Tour, Dry The River, Bettie Serveert en Amy MacDonald. 

En de best bekeken video in 2012? Die stamt uit een ouder jaar, 2009 om precies te zijn, toen we een reeks luistersessies deden met bekende Hagenezen of niet Haagse muzikanten, die Haagse artiesten beluisterden en daar iets van vonden. Zo nodigden we kickbokskampioene en voormalig TMF-VJ Soumia Abalhaya uit. Haar video haalde in 2012 een dikke 18.000 views. En had iedereen al de Eindejaarssessie video's gezien waarmee we het jaar afsloten?