Eindejaarssessie 2012: Bimbo Electrico

"Volgend jaar gaan we weer een tourtje doen door Australië”

Willemijn de Koning | Foto’s: Nienke Verhoef ,

Ook dit jaar maakt 3voor12 Den Haag aan het eind van het jaar de balans op met tien Haagse bands die in het afgelopen jaar veel hebben bereikt en meegemaakt. De eindejaarssessies vonden dit jaar plaats in de boksring, waar het er onder leiding van Bernd Gansebev van De Kraaien bij vlagen hard aan toe ging. De redactie was er, gewapend met pen, fototoestel, videocamera én EHBO-doos bij om alles vast te leggen. Blik tot en met 31 december mee terug met de 3voor12 Den Haag eindejaarssessies!

Zoë en Martijn vormen samen Bimbo Electrico, maar zitten samen met rapper Julio ook nog Rivers Area Juke Squad. Daarnaast is Martijn ook nog actief als DJ Kipkillah (al twintig jaar) en Gallus van het duo Charly & Gallus, waarmee hij dit jaar op Sziget optrad. Met Bimbo Electrico werd ook nog eens een tour door Australië gedaan. Tot slot bracht Martijn dit jaar alweer zijn negende Antilounge-compilatie uit. Genoeg om over te praten dus, dachten wij zo.

Natuurlijk beginnen we, ook met Bimbo Electrico, met een terugkijk op 2012. Martijn: “Het is snel gegaan, en het is druk en leerzaam geweest. We hebben een grote stap gemaakt, want we hebben opgetreden in Australië. Dat was een grote eer. In Nederland hebben we niet onwijs veel optredens gedaan omdat we wilden praten over wat we nu willen, hoe we zijn veranderd, wat daar leuk aan is en wat shit is geworden. We hebben besloten waar we volgend jaar veel mee gaan doen.” Wat dat is, kunnen ze niet zeggen. Wel vult Martijn aan waarom Bimbo Electrico niet erg actief was afgelopen jaar in Nederland. “We hebben met een rapper, Julio, River Area Juke Squad (RAJS) opgericht en daarmee veel opgetreden.” RAJS is eigenlijk Bimbo Electrico met een rapper erbij.

Daar is Zoë het niet helemaal mee eens. “Dat was niet zo in het begin. RAJS heeft invloed op mij gehad, hoe ik rapte en zo.” Daar is Martijn het dan wel mee eens. “Ja, de swag style heeft Zoë ook meegenomen naar Bimbo Electrico”. En Martijn vindt nog een groot verschil tussen RAJS en Bimbo Electrico. “Het gezicht van Bimbo Electrico is Zoë, en bij River Area Juke Squad is Julio meer de frontman.” Ze gaan met beide door. Martijn: “We proberen alles aandacht te geven. Bimbo Electrico, RAJS, maar ook mijn eigen label, Antilounge. Daarvan komt binnenkort weer een plaat uit, Antilounge 10. Die wordt op 1 maart gereleased in het Paard van Troje, met verschillende optredens.” Daarbij worden er ook weer videoclips gemaakt bij het album. Zoë legt uit: “Ik ben in contact gekomen met een kunstenares, die goed past bij Bimbo Electrico. Dit meisje maakt haar eigen videoclips en kostuums. Met haar gaan we een clip maken voor ons nummer op Antilounge.”

Zoë en Martijn zijn er maar druk mee, maar ze weten het goed te combineren, vertelt Martijn. “Het is wel makkelijk dat we samenwonen, want als we vrij zijn kunnen we thuis wat opnemen. Ik neem ook wel eens iets voor haar op. We hebben ook nog Casino, het zwarte zusje van Bimbo, maar daar doen we nu niet veel mee. Daarnaast zijn we ook programmeurs van State-X New Forms, heel leuk.” Maar het leukste, vindt het duo toch optreden. “Als je ergens optreedt met je eigen muziek en er is een publiek die niet gelijk een oordeel heeft en later naar je toekomt om te vertellen of ze het echt tof of niet tof vonden. Da's nog leuker dan plaatjes draaien eigenlijk.”

Ze doen zoveel en dat zo lang, waar halen ze toch steeds die inspiratie voor hun muziek vandaan? “Omdat we heel veel met muziek werken, komen we ook steeds meer op ideeën.” Maar de inspiratie komt ook uit alledaagse dingen, zoals de dagelijkse reis van Martijn van Loosduinen naar Delft. ”Dus lijn 1 en 2 zijn in wezen mijn inspiratie, ha ha. Ineens zie je een paardje in de wei staan, dan zie je weer een stad, je hebt het gevoel dat je een reis maakt.” De muziek die ze maken is in Den Haag, dat bekend staat als beatstad, toch een vreemde eend in de bijt. Martijn vindt dat wel meevallen. “Er komen nu wel steeds meer duo’s zoals ons bij. Maar onze muziek zal er altijd wel een beetje bijhangen. Terwijl Den Haag wel internationaal superpopulair is in de dance scene. Kijk bijvoorbeeld naar Chuckie of Armin van Buuren (onlangs weer uitgeroepen tot nummer één dj van de wereld). Chuckie staat in O2 Brixton in Londen als headliner. Dus qua elektronische muziek staat Den Haag echt wel op de kaart.”

In het buitenland is de muziekscene dus totaal anders dan hier in Nederland. Dat ervoer dit duo ook zo in Australië. Martijn: “Ik vind Australië wel op Canada lijken, waar ik ook wel eens heb opgetreden. Het is wel heel ver weg, maar toch is het een soort Europa omdat het heel Westers is. Het publiek is wel veel opener en enthousiaster dan hier. In Nederland is iedereen zo op elkaar. Iedereen is muzikant hier, dus mensen hebben van te voren al een soort vooroordeel.” Zoë: “In Australië maakt het ze niet uit wie je bent, ze komen gewoon naar je show kijken, of je nu Bimbo Electrico bent of Lady Gaga. Dat is vooral voor mij fijn, want ik doe mijn best om contact te maken met het publiek maar als iedereen denkt 'wie the fuck ben jij' is dat moeilijk voor mij. In Nederland denken ze, omdat ze een laptop zien, dat je een karaokeding bent met een dj, maar we zijn echt een live dj-act. Nederlanders zijn een beetje nuchter. En verwend.”

Daarom zoeken Zoë en Martijn het ook veel buiten de Nederlandse landsgrenzen. Ook omdat daar gewoon hun leukste optredens plaats hebben gevonden, zoals bijvoorbeeld die in de Pony in Australië. Maar ook wil Bimbo Electrico zich volgend jaar gaan richten op Europa. “We hebben al in België en Parijs opgetreden. Sowieso wil ik met de Antilounge die eraan gaat komen  ook een internationaal tourtje te plannen. We waren ook van plan vorig jaar naar Ierland te gaan maar daar hadden we geen tijd voor dus dat willen we volgend jaar ook doen”, aldus Martijn. Het duo is ook alweer gevraagd terug te komen naar Australië. “Eind volgend jaar. We willen echt een tourtje doen door Melbourne, Sydney... twee weken lang elke dag optreden, beetje radiotijd, kijken hoe het gaat.”

Bimbo Electrico is dus aardig op weg naar het label internationale artiesten. Maar zelf zien ze ook talenten in de muziekscene, die op het punt van doorbreken staan. “Bijvoorbeeld Micky Blanco. Waanzinnig, divers en goed. Beste concept wat je kunt verzinnen. Hij doet alle dansstijlen tegelijkertijd. Landelijk vinden we Rooie Waas de beste ontdekking van de laatste tijd. Die speelden ook op State-X New Forms dit jaar. In Den Haag zit echt zoveel talent op dat vlak... Zonder mijn label zouden die echt nooit ontdekt worden. Dat is toch belachelijk eigenlijk. Gelukkig ben ik ook programmeur van een aantal festivals, zodat ik veel van deze talenten op festivals neer kan zetten, bijvoorbeeld naast grote acts. Zoals vorig jaar, toen hadden we Flying Lotus staan, hadden we ervoor gekozen om een jongen die de Grote Prijs van Zuid-Holland gewonnen had, ervoor neer te zetten. Die had echt tranen in z'n ogen omdat hij voor zijn grote idool stond.”