Eindejaarssessie 2012: Atlantic Attraction

“Voor dit jaar hebben we alle doelen gehaald en zelfs overtroffen”

Remco van der Ham | Foto's: Peisam Tsang en Luiza Popa ,

Toen 3voor12 Den Haag eind 2011 begon met de rubriek 3voor12 Den Haag Selecteert, waarin elke maand twee acts in de spotlight worden gezet, was Atlantic Attraction de eerste act waar we als redactie achter gingen staan. We zijn daarom ook best trots op de zegetocht die de band sindsdien heeft ingezet. Het winnen van de Grote Prijs van Zuid-Holland, optredens in Tivoli, Melkweg, Paard van Troje en Het Kasteel en een nominatie voor de Haagse Pop Prijs in de categorie Aanstormend Talent is slechts een kleine greep. En dan mogen we ook nog eens mooi nieuws bekend maken.

Kevin de Haas (zang/gitaar), Arend Lakke (gitaar), Joris van der Poel (bas) en Sibren Huijsmans (drums), de vier leden van Atlantic Attraction, kijken met veel plezier terug op het afgelopen jaar. Kevin: “Het is een beetje van ‘what the fuck is er allemaal gebeurd…’. Het winnen van de Grote Prijs van Zuid-Holland in juni voelt voor de band dan ook als een eeuwigheid geleden. Joris: ”De winst kwam sowieso een beetje uit de lucht vallen. We stonden in het publiek denkende dat Red Light Babies zou winnen, maar toen werd ineens Atlantic Attraction omgeroepen. We waren al bijna weggelopen.” Arend: “Het was wel even schrikken, ik had het echt niet verwacht.” De Grote Prijs van Zuid-Holland was een belangrijke stap, maar het spelen van drie shows als voorprogramma van Young The Giant was misschien nog wel belangrijker. Daar heeft de band veel van geleerd. Joris: “Je krijgt een visie van wat je uiteindelijk wil, hoe het kan worden en wat je daarvoor moet doen. En wat je moet laten. Ook van het spelen in die grote zalen leer je veel.”

De band bracht dit jaar twee videoclips uit, ‘Think this over’ en ‘Rye’. Joris: “We wilden ons graag online wat beter profileren, en dan moet je eigenlijk gewoon op YouTube een videoclip hebben. Via via kenden we iemand van de filmacademie en hij heeft toen de clip bij ‘Think this over’ opgepakt. Bij de tweede videoclip, ‘Rye’ hebben we zelf alles gefilmd tijdens de optredens met Young The Giant.” Atlantic Attraction is een band die veel in eigen handen neemt en er bovendien een strakke planning op na houdt. Sibren: “We maken sowieso altijd een korte termijn planning voor een aantal maanden en een lange termijn visie voor een jaar of langer. Om de zoveel tijd stellen we die doelen bij. Voor dit jaar hebben die allemaal gehaald en zelfs overtroffen.”

Dat betekent natuurlijk ook dat er voor 2013 al de nodige plannen klaar liggen. Voornaamste nieuws, er komt een nieuwe EP aan. En daar hebben de heren niet de minsten voor ingeschakeld. Joris: “We hebben een heel fijn productietrio op de kop getikt. We gaan de Shamrock Studio in met Gordon Groothedde (Nick & Simon, Krezip, Intwine, The Sheer, After Forever, a balladeer), Sander Rozenboom (VanVelzen, Caro Emerald, Ben Saunders, IsOokSchitterend!) en Holger Schwedt (DI-RECT, VanVelzen, Bløf). Zij gaan zich over ons ontfermen voor de EP.” Het contact kwam tot stand door de Grote Prijs van Zuid-Holland. Sibren: “We mochten kiezen met wie we een keer een workshop wilden doen, en toen hebben we voor Gordon Groothedde gekozen.” Joris: “Het is wel interessant om iemand die hits schrijft voor Nick & Simon eens naar onze muziek te laten kijken. Iemand die uit een hele andere hoek komt.”

De basis van de nummers is inmiddels al af. “We zijn nu over demo’s van die nummers aan het maken, zodat we ze naar hun op kunnen sturen.” Toch is de band niet bang teveel uit handen te geven. Kevin: ”We willen er voor zorgen dat het goed wordt, juist door er meerdere mensen naar te laten kijken. Uiteindelijk bepaal je zelf nog steeds als laatste wat er met een nummer gebeurt.” Joris: ”En we zitten er ook erg bovenop om er voor te zorgen dat het nog steeds ons nummer blijft.” Arend: “Bovendien hebben zij zichzelf al ruimschoots bewezen. We weten dat we bij hun gerust iets uit handen kunnen geven.” De EP, met daarop vier nummers, komt waarschijnlijk in april uit. “We zijn in gesprek met verschillende platenlabels, maar daar zijn we nog mee bezig.”

Met zoveel moois in het vooruitschiet, ga je als band natuurlijk dromen. Waar staat Atlantic Attraction over een jaar? Joris: “Dan hoop ik dat we tegen die tijd kunnen zeggen dat we geboekt zijn voor een Pinkpop of Lowlands.” Kevin: “En dan zijn we hopelijk ook veel in het buitenland geweest, het optreden dat we eerder dit jaar in Duitsland deden smaakte naar meer.” Tot slot willen we ook van Atlantic Attraction weten wat volgens hen dé acts van het jaar zijn. Zeer eensgezind, en niet voor het eerst genoemd tijdens de Eindejaarssessie: “Alt-J! Die hebben we nog gezien in de kleine zaal van het Paard van Troje en nu verkopen ze de HMH uit.” Ook Kensington scoort hoog bij Atlantic Attraction. “Zij hebben een grote stap gemaakt dit jaar met een uitverkochte tour.” Bij de lokale acts ook een weinig verrassende keuze: “Soul Sister Dance Revolution!” Dé act voor volgend jaar? “Dat worden wij…!”