Het geheim van Cult of the Secret Samurai

“Het lijkt ons heel gaaf om naar Duitsland te gaan en daar te spelen”

Madeleine van Geuns | Foto’s: Nike Liscaljet ,

Cult of the Secret Samurai is een van de 3voor12 Den Haag Selecteert acts van de maand november. Op 28 november waren ze nog live te zien in de SuperMarkt tijdens de Versafdeling, en daar hebben we de bandleden meteen even het hemd van het lijf gevraagd.

IJsland, Duitsland en Nederland. Deze landen zijn vertegenwoordigd in de band. Aegir en Maria woonde nog in IJsland toen zij elkaar via een gemeenschappelijke vriend leerden kennen. Tijdens een muziekfestival kwam de ‘secret samurai’ aan het licht. Aegir was de samurai en dus benoemde Maria en een vriendin zichzelf tot ‘de cult’. Het grapje groeide uit tot iets serieus en inmiddels kent Den Haag ze onder de naam Cult of the Secret Samurai.

Aegir en Maria hadden beiden plannen om naar Nederland te komen, om te studeren. Maria studeert aan het Koninklijk Conservatorium en raakte in contact met een andere Conservatoriumstudente, Leonie. Leonie speelt saxofoon en fluit en het werd al snel duidelijk dat zij een goede aanvulling is voor de band. Aegir zit op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK), waar ook het vierde bandlid Sam studeert. Maria: “Toen Aegir en ik op een feestje waren bij vrienden, wat zowaar plaatsvond in de gang van een gebouw, leerden we Sam kennen, de dj van de avond. Met hem klikte het gelijk en de band was compleet.”

Mensen noemen de muziek al snel een combinatie tussen electro, trance en house, maar het tegendeel is waar. De band beschrijft hun muziek als mellow, chill en donker. “We maken een mash-up van death metal, punk, gospel en jazz. Atmosferisch, dat is het woord!”, aldus Maria. Over de toekomst is de band heel duidelijk: “We hebben sowieso nog twee jaar te gaan met onze studies en wat er daarna gebeurd is nog helemaal open. We genieten heel erg van het moment.” Ze hebben al veel plannen voor de komende tijd, zo willen ze een kleine tour gaan doen. “Het lijkt ons heel gaaf om naar Duitsland te gaan en daar te spelen.”

Cult is blij met de mogelijkheden die muziekstad Den Haag hun biedt. “Wij vinden het erg belangrijk dat er veel aandacht is voor de muziekscene. Er zijn veel podia in Den Haag die mogelijkheden bieden en dat is voor een band als ons erg fijn!” Veel landen te vinden in Cult of the Secret Samurai, maar gelukkig blijven ze voorlopig nog even in Den Haag.