Tourverslag Jam de la Crème naar Sziget (deel 5)

De laatste sessie

Remco van der Ham | Foto’s: Peisam Tsang ,

Elf dagen en zo’n acht uur. Zo lang duurde het avontuur dat het collectief rondom Jam de la Crème meemaakte op het Hongaarse festival Sziget. De tijd vloog voorbij en het zit er toch echt alweer op. Er staat nog één sessie op het programma, de zevende, en dan staat er weer een minimaal twintig uur durende treinreis op het programma. Maar niet voor er nog een keer goed geknald wordt op het Holland meets Hungary podium.

De groep is op de laatste dag flink uitgedund. Mark Haanstra, Lucas Dols, Patrick Schmitz, Tijs Delbeke, Roos Rebergen en Yuri Honing zijn weer vertrokken. Aanvankelijk zou ook Colin Benders (Kyteman) de laatste dag missen, maar in plaats van de laatste sessie miste hij zijn vliegtuig. Vlak voor aanvang van de sessie komt hij met koffer en al het terrein oplopen om gewoon weer deel te nemen aan Jam de la Crème. Uiteindelijk is iedereen, inclusief Kyteman zelf, maar wat blij dat hij zijn vliegtuig heeft gemist, want Colin zou vanavond voor enkele magische momenten gaan zorgen.

Zonder dalen geen pieken, het geldt ook voor de sessie van vandaag die moeizaam begint. Violist Noa opent de sessie met een riff in een onregelmatige maatsoort (9/8 voor de ingewijden) die totaal niet opgepikt wordt door de rest. Drummer Jamie doet nog wel een poging, maar binnen een minuut of twee zit het er alweer op. Ook de volgende poging levert niet heel veel op. De groep laat het er echter niet bij zitten en gooit alles in de strijd om de laatste sessie tot een goed einde te brengen. En dat werkt. De muzikanten komen steeds beter in de flow en de sessie gaat steeds beter lopen. De definitieve omslag komt met het duet tussen Morris (Hoorn) en Noa die met een interpretatie van een stuk van Bach voor een magisch moment in de sessie zorgt. Guus van Kern Koppen maakt het stuk af. Kyteman voegt zich erbij en er volgt nog een stuk van Händel. Het publiek kijkt ademloos toe.

Vanaf dat moment kan het eigenlijk niet meer fout gaan en wordt er zelfverzekerd naar de climax toegewerkt. Die komt er met behulp van de iLL Skill Squad, de dansgroep die dagelijks voorafgaand aan Jam de la Crème een show doet. Tijdens de jam op het podium tonen zij hun breakdance kunsten, waarbij ook het publiek enthousiast meedoet. Het absolute hoogtepunt hierbij is als een aantal van de dansers een menselijke toren vormen en Kyteman daar al solerend op plaats neemt. Na afloop van zijn solo maakt hij een soort acrobatische sprong-draai-flikflak om vervolgens op zijn rug weer op de groep dansers terecht te komen. Met een riff van Relax is het allerlaatste nummer van de allerlaatste sessie een feit. Alle betrokkenen worden bedankt en backstage begint de afterparty. Die gaat verder in de club Corvintető in hartje Boedapest waar Dagga Dagga, Charly & Gallus en het Hongaarse Ghetto Bazaar de Holland Meets Hungary Closing Party verzorgen.

En dan is het echt voorbij. Evelien Zwart van de Jam de la Crème organisatie kan tevreden terugkijken op dit muzikale avontuur en tijdens Sziget spraken we haar en passant over de toekomstplannen met Jam de la Crème. “Ik heb natuurlijk wel dromen, zoals een clubtour door Nederland of bijvoorbeeld de Bevrijdingsfestivals langs met tien helikopters, maar of we daar al aan toe zijn is een ander verhaal. Het belangrijkste is echter dat het festival zijn charme behoudt, het moet geen groot bedrijf worden.” De reacties op de verschillende social media zijn ook goed op Jam de la Crème, zoals Daan op Facebook: “Ik had niet verwacht dat een jam op een festival zo geweldig muzikaal en creatief zou zijn, hele bands gemist zodat ik er weer bij was om zes uur! Keep up the good work!” of Lars op Twitter: “Sziget je bent weer geweldig! Hoogtepunten van de dag: dEUS en Jam de la Crème”. En daar valt weinig meer aan toe te voegen. Volgend jaar weer?

En omdat we niet alle foto's konden plaatsen bij de tourverslagen, hieronder nog een mooie selectie van foto's van elf dagen Jam de la Crème op Sziget...