Tourverslag Jam de la Crème naar Sziget (deel 4)

Schijtlied

Remco van der Ham | Foto’s: Peisam Tsang ,

Zeven dagen achter elkaar een jamsessie van minimaal drie uur per dag doen is niet niks. Het legt een flinke druk op de muzikanten en nu we over de helft zijn van het festival begint dat ook zijn tol te eisen. De vierde en vijfde sessiedag zijn beduidend minder dan de dagen ervoor. Gelukkig wordt het vuur op de een na laatste sessiedag weer hervonden.

Toegevoegd aan het collectief zijn onder andere de zangeressen Janne Schra (Schradinova, Room Eleven) en Floor van Dijck (The Spinshots). En dan is er ook nog levende legende Arjen de Vreede, beter bekend als DJ DNA, scratcher van Urban Dance Squad. Op hoorn hebben we Morris Kliphuis van Kapok. Last but not least Kyteman zelf, Colin Benders op trompet. Hij zal maar liefst drie avonden meedoen met Jam de la Crème. Ook doen er veel muzikanten van buiten de Jam de la Crème groep mee, waardoor het een komen en gaan van muzikanten is op het podium. Vrijwel de complete bezettingen van Jungle By Night, Kraak & Smaak en de band van Caro Emerald doen verspreid over verschillende dagen mee aan de sessie. Ook Boef en de Gelogeerde Aap sluit nog even aan.

Met het vertrek van Spike, Marcel en Vince is een belangrijk deel van de groep weggevallen. De nieuwe aanwas moet bovendien nog even acclimatiseren en vervult daardoor aanvankelijk nog geen dragende rol in de sessie. Op de vierde en vijfde sessiedag wordt vooral veel jazz gespeeld, waardoor er maar weinig variatie in de sessie zit en de niet-jazzmuzikanten maar weinig aan bod komen. Gelukkig zijn er nog wel enkele uitschieters, zoals de battle tussen Roosbeef en de beide Kern Koppen, de jam rondom Moby’s ‘Natural blues’ met Janne en een psychedelische jam met prachtige solo’s van Kyteman en Yuri Honing. Op de vrijdag wordt de sessie afgesloten met de ritmesectie van Kraak & Smaak (met Ruben van Roon op drums) en zangeres Berenice van Leer, eveneens van Kraak & Smaak. Zowel op als voor het podium gaat het los op de funky ritmes. Het is precies wat de sessie even nodig heeft.

Een van de thema’s die deze dagen verschillende keren voorbij komt, is het schijtlied. Het wat? Ja inderdaad, het schijtlied. En dat gaat als volgt: “Ik moet poepen maar ik wil niet op de dixi / Ik ben bang in het donker als ik niks zie / Ik moet vegen maar ik weet niet waar, ik moet vegen maar ik weet niet waar”. De tekst is afkomstig van Marcel, maar wordt uitgevoerd door de Kern Koppen. De terugkerende bezoeker van Jam de la Crème kan al snel de tekst meezingen en het nummer zorgt steeds weer voor een leuk moment in de sessie.

Op vrijdagavond is er ook nog een ander Haags feestje op het Sziget terrein. Het Haagse dj-duo Charly & Gallus treedt op. En dat niet alleen, Martijn Verlinden aka Gallus aka DJ Kipkillah is om middernacht (precies tijdens de set van Charly & Gallus) jarig en wordt 40. De twee treden op in de Cökxpon Ambient Sátotkert, een loungetent waarbij de grond is bedekt met dekens en kussens. Alcohol is hier niet te krijgen, wel chai thee. Een lekker relaxt feestje waar de lome dubstepbeats van Charly & Gallus goed bij passen. Aan het begin van de set ligt het aanwezige publiek nog massaal op de grond te chillen, maar gedurende de set wagen steeds meer mensen zich aan een dansje.

En dan is het alweer zaterdag, de dag van de op een na laatste sessie. ’s Avonds sluit Snoop Dogg het programma op de Mainstage af, wat wel even voor een publieksdipje zorgt bij Jam de la Crème. De sessie begint veelbelovend met een Massive Attack-achtig nummer. Bepalend voor het eerste deel van de sessie is DJ DNA. Met zijn beats, samples en scratchtechniek maakt hij veel indruk. Daarnaast zorgt hij ook dat de overige muzikanten bij de les blijven door af en toe iets compleet onverwachts er doorheen te gooien. Met de solo’s van Kyteman en Morris is het plaatje compleet. Iedereen merkt het, het goede gevoel van de eerste dagen is weer terug. Berenice sluit ook vandaag weer aan, net als de muzikanten van Jungle By Night. Nu met goede moed naar de laatste sessiedag.