Tourverslag Jam de la Crème naar Sziget (deel 1)

Aankomst in Boedapest

Remco van der Ham en Peisam Tsang ,

Vrijdagochtend 7.00 uur Den Haag Centraal. Jam de la Crème begint aan misschien wel het grootste avontuur tot nu toe. Zeven dagen lang verzorgt het Haagse initiatief een jamsessie op het Holland meets Hungary Stage op het Sziget festival in Boedapest, Hongarije. Na een tussenstop op Utrecht Centraal stapt de groep van zo’n 25 personen op de Sziget Express richting Hongarije.

De reis naar Boedapest is lang en duurt zo’n 20 uur. De groep van Jam de la Crème heeft een half treinstel met slaapcoupés voorin de trein gereserveerd. De reis is een goed moment voor de verschillende muzikanten om met elkaar kennis te maken, voor zover men elkaar nog niet kende. De trein vol Nederlandse Szigetgangers heeft in het midden van het treinstel een partycoupé met verschillende dj’s. Door de enorme drukte in de coupé en rijen om naar binnen te komen, houden er maar weinig zich lang op in het feestgedruis. Er wordt veel geslapen, spelletjes met weervolven en onschuldige burgers gespeeld en over muziek gepraat.

Via Düsseldorf en München rijden we door Oostenrijk naar de Hongaarse grens waar de trein wordt stilgezet voor paspoortcontrole. Na deze korte onderbreking rijdt de trein verder om zaterdagochtend vroeg aan te komen in Boedapest. Vanaf het treinstation worden we met een bus naar het hotel gebracht waar we, ondanks dat het ver voor inchecktijd is, vrij snel naar de kamers kunnen. De rest van de ochtend en middag heeft iedereen vrijaf.

Op het terras voor het hotel peilen we de verwachtingen van de heren van Dagga Dagga, Fred en Lars. De twee dj’s hebben niet veel ervaring in het jammen. “We gaan er dan ook heel open in. We vinden het in ieder geval super tof om hier bij te zijn”, aldus Lars. “Het is interessant om te zien wat er gaat gebeuren.” Fred: “Er zullen ook vast dingen fout gaan, maar we gaan hoe dan ook veel leren van deze ervaring.” De twee hebben zich wel goed voorbereid op de sessies. “We hebben ons vooral mentaal voorbereid, maar hebben ook veel samples en dergelijke opgezocht waar overheen gespeeld kan worden. We gaan ook niet per se beats of ritmische dingen draaien. En we kunnen ook ter plekke dingen maken. We gaan wel zien hoe het de eerste dag gaat.”

Als we Fred en Lars vragen naar met wie ze tijdens Sziget graag willen jammen is het antwoord meteen duidelijk: “Snoop Dogg! Onder zijn nieuwe alter ego Snoop Lion heeft hij te gekke dancehall tracks gemaakt, dus dat past goed bij ons. Maar of dat ook gaat lukken?” Maar de twee hebben ook wat makkelijker bereikbare wensen. “We zouden bijvoorbeeld graag met Hongaarse folkmuzikanten willen samen spelen. En van de week staan Charly & Gallus ook op Sziget, misschien dat zij ook nog even mee gaan doen.”

Bassist Lucas Dols (Tin Men & The Telephone en voorheen Room Eleven) is één van de sessieleiders van Jam de la Crème tijdens Sziget. “Ik heb niet echt bepaalde verwachtingen van de sessies. Dat maakt je ook flexibeler. Ik laat het heel erg van het moment afhangen. Dat is ook mijn taak als sessieleider, kijken hoe het publiek reageert en daarop inspelen. Net als bij een dj, die weet vaak ook niet wat hij over een uur gaat draaien. Dat hangt af van de reacties van het publiek.” Bij Jam de la Crème vindt hij vooral de combinatie van disciplines leuk. “Je hebt bijvoorbeeld jazzsessies, waarvan ik er ook een organiseer in Amsterdam, en popsessies, maar bij Jam de la Crème komen die samen. De muzikanten worden uit hun comfortzone gehaald.” Dols hoopt dat er tijdens de sessies een bandgevoel kan ontstaan. “Het is mooi als we met z’n allen tijdens een jam ineens een andere kant op gaan, zonder te overleggen. Dat er een gemeenschappelijk gevoel is.”

Aan het eind van de middag verzamelt het gezelschap zich bij het hotel om voor het eerst richting het festivalterrein te gaan om bandjes op te halen en te eten. Het blijkt allemaal niet van een leien dakje te gaan. Het halen van de bandjes en het vinden van de cateringtent neemt veel tijd in beslag en uiteindelijk wordt de weinig positief ontvangen maaltijd pas rond 21.00 uur genuttigd. Tijdens de wandeling over het festivalterrein richting catering valt vooral de hoeveelheid Nederlanders op. Het lijkt wel of het de enige nationaliteit op het festival is. Ook is het opvallend dat het festivalterrein nog in aanbouw is, terwijl de bezoekers al rondlopen en hun tenten hebben opgezet. Bouwverkeer rijdt af en aan en het is oppassen voor rondvliegend gereedschap. Hoewel het festival officieel nog niet is begonnen, is er op een aantal podia wel een dj-programma te vinden.

Voor Evelien Zwart, een van de organisatoren achter Jam de la Crème, is na vandaag de ergste spanning er af. “We zijn er en iedereen is veilig aangekomen.” Voor Evelien is de reis dan ook eigenlijk al geslaagd. “We staan op Sziget en we hebben een fantastische groep muzikanten bij elkaar. Ik vind het ook heel leuk dat bijvoorbeeld de gasten van Dagga Dagga mee zijn, en ook een jong talent als Jelger (Durieux, red.). Het wordt echt een Haags feestje hier in Boedapest.” Evelien is zelf nog nooit op Sziget geweest. “Ik laat me gewoon verrassen. Ik merk wel dat er al een beetje een buzz is rondom Jam de la Crème, dus dat is goed.”